Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Åby/Tjureda IF

Läs mer om lagen i Elitserien.

Åby/Tjureda stod för en av de största skrällarna i svensk bandyhistoria när de i fjol kvalade sig upp till Elitserien. Den legendariska ordföranden Owe Nilsson, som suttit på posten sedan 1966, får nu för första gången se sin lilla klubb spela i den högsta serien. Åby/Tjureda grundades 1946, men är mest kända som ett slags farmarlag till Vetlanda BK. Inte många trodde att det skulle spelas derbyn mot storebror i år. Den meriterade tränaren Sergej In-Fa-Lins trupp består mestadels av egna produkter och spelare som inte platsat i VBK. I fjol klev till exempel den rutinerade Ulf Einarsson in i laget. Nu ska det bli väldigt intressant att se hur nykomlingen klarar sig denna säsong! 

Grundad: 1946
Hemmaarena: Hydro Arena (inomhus)
SM-guld: 0 st
Tränare: Sergei In-Fa-Lin

Spela på Åby/Tjureda på Oddset.

Tongivande spelare

Viktor Birgersson  

Född: 1999 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Tidigare bandyklubbar: - 

I september 2019 blev burväktaren Viktor Birgersson den första i Åby/Tjuredas historia att representera svenska landslaget. Detta efter att ha varit med och fört smålänningarna från Allsvenskan till Elitserien för första gången i den lilla klubbens då 73-åriga historia. Birgersson arbetar som snickare och på fritiden är han en stor fotbollsfanatiker med förkärlek till den mexikanska maträtten tacos.

Jonathan Svensson  

Född: 2000 
Land: Sverige 
Position: Mittfältare 
Tidigare bandyklubbar: Vetlanda BK 

Jonathan Svensson är en i raden av skickliga offensiva spelare från talangfabriken Vetlanda BK. Han har vunnit fyra pojk- och junior SM-guld med Vetlanda och blivit utsedd till årets pojkspelare i Sverige. Det är Åby/Tjureda som är Jontes moderklubb och inför säsongen 19/20 återvände han för ett kontrakt över två år. Mittfältaren gjorde A-lagsdebut redan som 14-åring och har sedan dess ansetts som en av de största talangerna i landet. 

Filip Bringe  

Född: 1996 
Land: Sverige 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: Vetlanda BK, Skirö-Nävelsjö, Jönköping 

Vid fem års ålder inledde Filip Bringe sin bandykarriär hemma i Åby och redan som 13-åring kom A-lagsdebuten. 2011 stack storskytten till Vetlanda och blev kvar där i sex säsonger innan han återvände till moderklubben. Vid 23 års ålder förde Bringe som lagkapten upp sitt kära Åby/Tjureda till Elitserien. Kaptenen blev poängkung i Allsvenskan under den säsongen, 18/19, med 68 pinnar på 22 framträdanden. 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.