Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK

Läs mer om lagen i Elitserien.

AIK grundade 1905 sin bandysektion AIK Bandy. Sedan dess har de spelat 23 säsonger i den högsta serien och tagit tre SM-guld. Det var dock längesen klubben såg några framgångar på isen. Laget lade ner verksamheten 1985/86 för att återuppta den igen 2004. Efter en rejäl satsning med bandylegendarer som Andreas Bergwall och Pelle Fosshaug på tränarbänken har nu klubben gått direkt från Division 1, för att i fjol sluta trea i Allsvenskan och kvala sig upp till Elitserien. 

Grundad: 1905
Hemmaarena: Bergshamra IP
SM-guld: 3 st (senaste 1931)
Tränare: Andreas Bergwall

Spela på AIK på Oddset.

Tongivande spelare

Ilari Moisala  

Född: 1985 
Land: Finland 
Position: Libero 
Tidigare bandyklubbar: OLS Uleåborg, IFK Helsinki, Brobergs IF, Volga, IFK Vänersborg 

Efter säsongen 2018/19 valde Ilari Moisala att vända hem till Finland efter sju säsonger i Sverige. På grund av familjeskäl. Men när AIK dök upp i slutet av sommaren kunde inte Ilari tacka nej, OLS Uleåborg lät sin nyvärvade hemvändare lämna på fri transfer till försvararens stora tacksamhet. Nummer 46 har styrt finska landslagets backlinje under många år och bidrar med massvis av rutin från spel på högsta nivå. Den finska liberons största förtjänster är skottet, placeringsförmågan och den vassa skridskoåkningen. 

Patrik Nilsson  

Född: 1982 
Land: Sverige 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: Söderfors GoIF, Sandviken AIK, Dynamo Kazan, Hammarby IF, HK Zorkij. Bollnäs GIF 

Trots att Patrik Nilsson börjar bli till åren är anfallaren fortfarande oerhört giftig med sin fysiska styrka, genombrottsförmåga och inte minst vassa skott. 37-åringen har genom åren hunnit med en hel del, bland annat tre SM-guld och lika många VM-guld, dessutom blev Nilsson historisk 2007 då han blev den första spelaren någonsin att göra över 64 mål i grundserien. Christoffer Edlund har dock tagit över detta målrekord. 37-årige Nilsson noterades förra säsongen för 37 fullträffar i Bollnäs och därmed slutade anfallaren på femte plats i skytteligan. Kan Patrik fortsätter att ösa in mål den storsatsande nykomlingen AIK kan det här bli riktigt bra för nollåttorna!  

Pavel Ryazantsev  

Född: 1981 
Land: Ryssland 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: Sibselmash, SKA Zabajkalets, Uralsky Trubnik, Kuzbass, Dynamo Moskva, SKA Neftyanik 

En äkta transferbomb slog ner i bandy-Sverige i juni 2019. Nykomlingen AIK lyckades med en av svensk bandys största värvningar genom tiderna. Pavel Ryazantsev plockades in på free transfer efter att ha tillbringat hela sin karriär hemma i Ryssland. Där har han fram till 38 års ålder vunnit fyra mästerskapstitlar och dessutom finns fem VM-guld i prisskåpet. Bjässen som gjorde 62 mål för Neftyanik förra säsongen har totalt smällt in 1174 baljor på 726 klubblagsmatcher innan övergången till AIK. Med sina 195 centimeter och 96 pannor lär ryssen sätta skräck i många svenska försvar. 
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.