Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Bollnäs GIF

Läs mer om lagen i Elitserien.

Bollnäs GIF är en av de mest klassiska och mest publikvänliga klubbarna i svensk bandy med 67 säsonger i den högsta serien. Klubben längtar dock efter nya SM-titlar då det var över 60 år sedan de vann Elitserien senast. SM-finalisten från 2017 slutade femma i grundserien förra säsongen och blev sedermera utslagna av Edsbyn i kvartsfinalen med sammanlagt 2-9. Inför säsongen 2019/20 har den tidigare assisterande tränaren Jesper Söderbäck tagit över huvudansvaret för den klassiska klubben från Hälsingland. 

Grundad: 1985
Hemmaarena: Sävstaås IP (utomhus)
SM-guld: 2 st (senaste 1956)
Tränare: Jesper Söderbäck

Spela på Bollnäs på Oddset.

Tongivande spelare

Andreas Westh  

Född: 1977 
Land: Sverige 
Position: Libero 
Tidigare bandyklubbar: Sandvikens AIK 

Andreas Westh har under det senaste decenniet varit Sveriges främsta libero och har hållit ihop Bollnäs försvar. Visst, han kämpar med en del krämpor och det sägs att han blivit långsam. Men det är inte farten på skridskorna utan spelsinne och ledaregenskaper som gjort honom ovärderlig för Bollnäs och landslaget i många år. Den rutinerade bandyspelaren är numer dessutom lagkamrat med sonen Oskar som tillför fart på Bollnäs mittfält. Liberon tog sitt första VM-guld 2003 och var även med under det senaste, 2017 på hemmaplan i Sandviken. Westh har varit en stabil kapten för det svenska landslaget i många herrans år, men 2018 tackade 42-åringen för sig i landslaget.  

Per Hellmyrs 

Född: 1983 
Land: Sverige 
Position: ytterhalv/mittfältare 
Tidigare bandyklubbar: Edsbyns IF, Raketa Kazan, Dynamo Moskva 

Det är kanske några säsonger sedan Per Hellmyrs ansågs vara världens bäste bandyspelare. Men fortfarande är det få som tar bollen från “Myran” och ska Bollnäs vara bra behöver Hellmyrs vara bra. Hans passningsspel och genomåkningar tillhör det vackraste med bandysporten. Totalt har det blivit en bra bit över 100 landskamper för 36-åringen som även har hela fem VM-guld i prishyllan. Hellmyrs kommer givetvis att bli en viktig nyckel i Jesper Söderbäcks spel och har Sveriges bästa “högerhalv” en bra säsong kan Bollnäs gå hur långt som helst.  

Christoffer Fagerström  

Född: 1992 
Land: Sverige 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: IFK Vänersborg, SKA Neftianik, Hammarby IF 

Christoffer Fagerström kom fram i IFK Vänersborg där “Fager” var fager med sitt bländande spel och pålitliga poängproduktion. Inför säsongen 2016/17 valde Christoffer att testa lyckas i den ryska storklubben SKA Neftianik. “Fager” var med och tog den ryska klubben till guldet den säsongen, men trots detta blev det bara ett år i Ryssland. Sedan återkomsten till svensk bandy och Hammarby IF har Fagerström varit en av seriens absolut bästa spelare. Under de två säsongerna hos Bajen har Christoffer noterats för 81 mål på 50 grundseriematcher. Nu när Patrik Nilsson lämnat Hälsingland kan det knappast varit något högt odds på att Fagerström blir Bollnäs bästa målskytt. 
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.