Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Edsbyns IF

Läs mer om lagen i Elitserien.

Edsbyn har ett långt förflutet i Elitserien i bandy och går nu in på sin 75:e säsong i finrummet. 2003 stod klubbens nya arena klar, den första inomhusarenan i svensk bandy. Anläggningen sägs vara en stor del till lagets framgångar under 2000-talet. Efter att arenan stod klar 2003 har Edsbyn efter detta blivit svenska mästare vid sju tillfällen. En rad rutinerade spelare kompletteras med egna unga talanger som Oskar Wikblad och Martin Fridh. Ola Johansson finns alltjämt med i ledarstaben vilket brukar borga för framgång. Som spelare och ledare har Ola varit med i 22 finaler och vunnit 18 av dessa.

Grundad: 1909
Hemmaarena: Svenska Fönster Arena (inomhus)
SM-guld: 11 st (senaste 2018)
Tränare: Magnus Olsson

Spela på Edsbyn på Oddset.

Tongivande spelare

Anders Svensson  

Född: 1975 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Tidigare bandyklubbar: Ljusdals BK, IFK Rättvik, Dynamo Kazan, Volga 

När Anders Svensson var på väg hem efter sin sejour i Ryssland tyckte Edsbyn att de hade det väl beställt på målvaktssidan och visade inget stort intresse för den tidigare guldmålvakten. Inte heller andra klubbar ansåg Svensson värd att satsa på, kanske på grund av den höga åldern. När Edsbyn väl tog sitt förnuft till fånga och tog in Svensson gav det resultat. Det har blivit två SM-guld sedan hemkomsten och burväktaren har haft stor del i triumferna. Svensson är en makalös straffmålvakt och totalt har han fyra VM-guld på meritlistan.  

Hans Andersson   

Född: 1982 
Land: Sverige 
Position: Ytterhalv 
Tidigare bandyklubbar: Dynamo Kazan 

Hans Andersson har varit landslagsspelare i flera år. Men det är först på senare år som ytterhalven fått erkännandet från den stora bandypubliken. Vid 35 års ålder gjorde spelmotorn sin bästa säsong någonsin 2016/17 och var även under 2017/18 starkt bidragande till Edsbyns guld. Mångsidig, spelskicklig och bra skott gör honom till varje tränares önskespelare. Är en av de aktiva bandyspelare i Sverige med flest landskamper på meritlistan och har även tre VM-guld i samlingen.  

Tuomas Määttä   

Född: 1996 
Land: Finland 
Position: Försvarare 
Tidigare bandyklubbar: Botnia 

Det hade pratats om Tuomas Määttä redan innan han kom till svenska Elitserien. Men få förstod hur bra den unge finländaren faktiskt redan var. I sin första SM-final avgjorde han med ett solomål där han tog bollen från ett straffområde till ett annat. I sin andra gjorde han det avslutande 4-0-målet. Men trots sin unga ålder har försvararen alltså två SM-guld med Edsbyn och oddsen talar för att Tuomas Määttä kan bli en av Finlands absolut bäste spelare.  
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.