Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sandvikens AIK

Läs mer om lagen i Elitserien.

SAIK är de senaste 25 årens gigant i svensk bandy. Inte sedan 1994 hade laget missat semifinal en enda gång. Förrän säsongen 18/19 då Hammarby blev för tuffa i kvartsfinalen. Säsongen präglades av klubbens problem utanför isen som fick ledningen att ta till den drastiska åtgärden att säga upp samtliga kontrakt. Det fick stjärnan och skyttekungen Christoffer Edlund att sticka till Ryssland. Men SAIK har ändå kvar en stark trupp med spelare som Daniel Berlin och Erik Säfström.

Grundad: 1901
Hemmaarena: Göransson Arena (inomhus)
SM-guld: 9 (senaste 2014)
Tränare: Joakim Forslund

Spela på SAIK på Oddset.

Tongivande spelare

Linus Forslund  

Född: 1988 
Land: Sverige 
Position: Mittfältare 
Tidigare bandyklubbar: Örebro, Bollnäs, Sandviken, Broberg 

2019 återvände stadens egen son Linus Forslund till Sandvikens AIK. Forslund föddes i Sandviken och genom återkomsten inleddes den tredje sejouren i SAIK. Samtidigt skrev Linus bror Rasmus på ett nytt kontrakt med klubben. Med pappa Joakim som tränare är alla tre Forslundare samlade i samma lag för första gången. Allroundspelaren Linus vann SM-guld med SAIK både 2012 och 2014. "Limpan" är en sportfanatiker av stora mått, i fotboll heter favoritlagen Roma, West Ham och Djurgården. 

Erik Säfström  

Född: 1988 
Land: Sverige 
Position: Ytterhalv 
Tidigare bandyklubbar: Örebro SK, Neftyanik 

Elitseriens mest komplette ytterhalv. Han driver offensiven och han håller tätt i defensiven. Han inleder ofta säsongerna lite försiktigt, men framåt februari och mars är det vanligt att Säfström dominerar matcherna. Efter två säsonger i Ryssland, där han den andra blev rysk mästare, återvände Örebrosonen till Sandviken 2017. Trots Sandvikens ansträngda ekonomi valde “Säva” att stanna inför säsongen 19/20 och då gå ner i lön. Säfström är inte bara ansedd som en av världens bästa på sin position, utan har också tre SM-guld och två VM-guld att stoltsera med.  

Daniel Berlin  

Född: 1986 
Land: Sverige 
Position: Mittfältare 
Tidigare bandyklubbar: IK Sirius, Dynamo Moskva, Bollnäs GIF 

Berlin är en urkraft på mittfältet. Hans betydelse för ett bandylag kan illustreras av att hans tidigare klubb Bollnäs gick från final till chanslöst i kvartsfinal när Berlin lämnade klubben. I Sandviken är han hemma och liksom Säfström en garant för att Sandviken är ett topplag. Lagkaptenen “Bella” valde trots SAIK:s kris att förlänga över säsongen 19/20 med motiveringen att klubben skulle få ett år på sig att ta nya tag. Förutom bandyn jobbar Bella heltid som snickare. Mittfältaren har två SM-guld och fyra VM-guld på meritlistan.  
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.