Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Sirius

Läs mer om lagen i Elitserien.

De blåsvarta herrarna från Uppsala har vunnit fem SM-guld, senaste gången var 1968. Dessutom har IK Sirius vunnit World Cup en gång, 1992. Säsongen 2018/19 landade IKS på elfte plats i Elitserien och var därmed det enda lag som varken gick till slutspel eller behövde tänka på Allsvenskan. Inför säsongen 19/20 är det fortsatt finsk prägel i Uppsala med Esa Määttä som tränare och hans son Teemu i spetsen för den finska trojkan ute på isen.

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas (utomhus)
SM-guld: 5 (senaste 1968)
Tränare: Esa Määttä

Spela på Sirius på Oddset.

Tongivande spelare

Erik Persson  

Född: 1995 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Tidigare bandyklubbar: Örebro SK, Edsbyn IF 

Han slog igenom som 17-åring när Edsbyn drabbades av flera målvaktsskador. Unge Persson fick ta plats mellan stolparna i slutspelet och vann bland annat en straffläggning mot Andreas Bergwalls Hammarby och sågs som en framtida stormålvakt. Men när Edsbyn värvade tillbaka Anders Svensson blev det bänknötande för Persson. Därför gick flyttlasset inför förra säsongen till Uppsala. Där blev det återigen en hel del matcher på bänken efter att Anton Andersson slagit igenom. Nu står Erik Persson inför något av ett vägskäl. Blir han en världsmålvakt eller kommer det bli ännu en säsong vid sidan av isen? 

Victor Lundberg  

Född: 1992 
Land: Sverige  
Position: Libero 
Tidigare bandyklubbar: Falu BS 

Liberon Viktor Lundberg håller under sina bästa stunder ihop sitt försvar på ett föredömligt sätt och nämns ibland som en framtida landslagslibero. Nu är han kapten och ska se till att Sirius hänger kvar ännu en säsong. I fjol var Lundberg en bidragande orsak till att Sirius nästan tog sig till slutspel, det skiljde trots allt bara en poäng upp till Broberg/Söderhamn. Ska Uppsala-laget ta ännu ett steg framåt är det ett måste att Lundberg leder laget. Det ska bli oerhört spännande att se om han löser det.  

Kalle Mårtensson  

Född: 1991 
Land: Sverige 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: Sandviken AIK, Ljusdal IS, Hammarby IF 

2014/15 gjorde Kalle Mårtensson 32 mål i ett Ljusdal som trillade ur Elitserien. Därefter gick Mårtensson till Hammarby och där fick han en undanskymd roll. Till Sirius kom anfallaren inför säsongen 2017/18. Efter ett svagt första år i den blåsvarta lossnade det rejält och poängen rasslade in på det mårtenssonska kontot under säsongen 18/19. Den stora förtjänsten hos Kalle är den enorma kapaciteten vad gäller skridskoåkningen. 
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.