Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Tellus (spelar inte i Elitserien 2019/2020)

Läs mer om lagen i Elitserien.

Klubben spelade till sig att stå först i kön till elitserieplatsen som Kungälv lämnade efter sig när deras ekonomiska bekymmer medförde tvångsnedflyttning. Sällan har ett så nederlagstippat lag presterat bättre i botten av Elitserien och man klarade sig kvar med viss marginal år ett. Det så kallade svåra andra året blev även det en framgång och de få Tellussupportrarna kommer för alltid minnas när Jonas Enander i slutminuten gjorde 3-2 i Lidköping mot de då serieledande Villa. Det blev en av säsongens största skrällar. Men nu har Enander och några andra nyckelspelare lämnat Tellus och kanske har tiden hunnit ifatt den omtyckta fula ankungen? Det kanske inte är helt fel att betta på att Stockholms-klubben får lämna finrummet efter denna säsong.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Zinkensdamm (utomhus)
SM-guld: 0
Tränare: Roland Nyström

Spela på Tellus på Oddset.

Tongivande spelare

Martin Krigh

Född: 1991
Land: Sverige
Position: Mittfältare
Tidigare bandyklubbar: Bollnäs GIF, Helenelunds IK

Han är känd för sitt skägg som gör han att blir den perfekte representanten för bandyns mesta hipsterlag. Men Bollnässonen är också en pådrivare på mittfältet, där han oftast har en defensiv roll, som är nyttig för Tellus. Därför är det extra viktigt att han återhämtar sig från den hemska skada han ådrog sig när en motståndarskridsko skar sönder hälsenan på Krigh i derbyt mot Hammarby förra säsongen.

Elias Engholm

Född: 1998
Land: Sverige
Position: Anfallare
Tidigare bandyklubbar: Falu BS, IFK Rättvik, Borlänge Bandy

Med 174 centimeter och galler ser han inte ut som något större hot. Men då underskattar man Elias Engholm. Dalmasen flyttade till Stockholm för studier på KTH och passade också på att bli ett av förra säsongens utropstecken. För de flesta kom han från ingenstans men hans 17 mål i Elitserien föregicks faktiskt av 18 mål på 17 matcher i Borlänges allsvenska lag säsongen före. Tellus kommer få hålla hårt i honom om inte en flytt till större klubbar ska bli ett faktum.

Markus Karlsson

Född: 1995
Land: Sverige
Position: Målvakt
Tidigare bandyklubbar: Falu BS, Helenelunds IK, Borlänge Bandy

Som reservmålvakt fick Karlsson göra Elitseriedebut i slutminuterna mot Gripen 2016 och räddade en straff direkt. Ingen position kan rädda så många poäng åt ett lag som målvakten. Därför behöver förmodligen Markus Karlsson vara ännu bättre i år jämfört med förra året. Då var många oroliga att tappet av finske supermålvakten Kimmo Kyllönnen skulle innebära stora problem för Tellus. Så blev det inte utan den 105 kilo tunge polisen svarade för flera matchavgörande insatser.

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.