Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vetlanda BK

Läs mer om lagen i Elitserien.

Vetlanda BK har vunnit tre SM-guld, det senaste erövrades 1992. På senare år har smålänningarna fortsatt producera spelare av högsta klass men haft svårt att behålla dem i klubben. Villa Lidköpings guldmakare David Karlsson och Joakim Andersson är tydliga exempel på detta. Säsongen 18/19 slutade Vetlanda på åttonde plats i Elitserien och åkte ut i åttondelsfinalen mot Motala. I Isak Karlsson, född 2002, har VBK nu återigen ett av Sveriges största framtidsnamn i sin gulsvarta dräkt.

Grundad: 1945
Hemmaarena: Hydro Arena (Inomhus)
SM-guld: 3 (senaste 1992)
Tränare: Patrik Johansson

Spela på Vetlanda på Oddset.

Tongivande spelare

David Borvall  

Född: 1989 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Tidigare bandyklubbar: Bollnäs GIF, Gais, IFK Kungälv, Lidköpings AIK, Villa Lidköping BK, IFK Vänersborg 

Vetlanda hade målvaktsproblem i några säsonger. Sedan blev David Borvall tillgänglig och nu har Vetlanda en stor bandymålvakt som räddat många poäng åt ”di gule”. Inte minst är han en skicklig straffmålvakt. Vanligtvis räddar han åtminstone hälften av bandystraffarna han får emot sig. I ett förhållandevis ungt VBK är Borvall också viktig med sin rutin. Inför säsongen 19/20 skrev burväktaren på ett nytt tvåårskontrakt. 

Axel Ekholm  

Född: 1995 
Land: Sverige 
Position: Anfallare 
Tidigare bandyklubbar: IFK Kungälv, Villa Lidköping 

Axel Ekholm var en oerhört lovande bandyspelare redan som tonåring. Pojk-SM-Guld och Junior-VM-Guld är goda exempel på den saken. Efter två säsonger i Villa Lidköping tog göteborgaren sitt pick och pack för att dra till Småland. Redan två år innan var anfallaren på väg till Vetlanda men 2019 var tiden inne att dra på sig VBK-dräkten. Ekholms stora förtjänster är att han är irrationell och rapp. Som ung hette idolen Håkan Olsson, samme Olsson som är gift med Axels moster. 

Eetu Peuhkuri  

Född: 1990 
Land: Finland 
Position: Mittfältare 
Tidigare bandyklubbar: Veiterä, Broberg/Söderhamn, Gripen/Trollhättan 

Två VM-brons och ett silver finns på Eetu Peuhkuris CV. Finländaren lämnade hemlandet 2015 för en sejour på svensk mark innan han återvände hem efter två säsonger. Efter blott en säsong, då Peuhkuri valdes till Finlands bästa spelare, hemma i Veiterä lockade Sverige ännu en gång och närmare bestämt Vetlanda BK. Bandyn ligger i blodet, både farfar och pappa har spelat, själv började Eetu lira redan vid tre års ålder. På isen är mittfältaren viljestark och utanför banan är han en glädjespridare. 
 

Spela på samtliga matcher i Elitserien här.

Läs mer om lagen i Elitserien.
Här kan du läsa mer om andra sporter som ishockey, Formel 1 och speedway.