Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fem snabba med förbundskaptenen

Först ut är damernas final mellan Västerås och Skutskär. Sedan väntar giganternas kamp på herrsidan - Edsbyn mot Villa Lidköping. Lördagens båda SM-finaler på klassiska Studenternas i Uppsala ser på förhand väldigt jämna och ovissa ut. Vi ställde fem snabba frågor till förbundskaptenen Michael Carlsson som gav oss sina expertutlåtanden!

Förbundskaptenen i bandy, Michael Carlsson, ger sin syn på SM-finalen 2020

Situationen är alltså unik - SM-finalerna kommer att spelas utan publik. Vilken betydelse kan detta ha på lördag?
Michael Carlsson: "Klart att läget är väldigt speciellt. Det brukar vallfärda människor till Uppsala under detta veckoslut för att se finalerna på plats. Men jag tror ändå att lagen på isen kommer vara lika laddade som vanligt. Det är rutinerade spelare och det står ju SM-guld på spel. Dessutom lär det bli ännu fler tv-tittare än vanligt, vilket säkert kan sporra ytterligare."

Vilken rivalitet finns mellan finallagen?
Michael Carlsson: "Västerås och Skutskär är de två lag på damsidan som gjort upp om de stora titlarna på senare tid: SM-finalen i fjol, World Cup och Svenska Cupen. Det är alltid tuffa tag mellan dem. När det gäller herrarna är Edsbyn och Villa Lidköping två klassiska storklubbar som blev etta och tvåa i elitserien. Nu ska de äntligen göra upp i den sista, avgörande striden!"

Vad kännetecknar lagens spel?
Michael Carlsson: "Kortfattat kan man säga att Skutskär är ett fysiskt spelande lag medan Västerås lever mer på sin fart. I herrfinalen kommer vi få se ett Villa som gärna vill ha stort bollinnehav och bygga upp spelet bakifrån medan Edsbyn har ett mer direkt och rakt grundspel."

Vilka spelare bör tv-publiken kolla lite närmare på?
Michael Carlsson: "Skutskärs spelande tränare, Johanna Pettersson, är alltid sevärd. I VSK gör Matilda Plan bandykarriärens kanske sista match då hon ska satsa på fotbollen. På herrsidan, som jag har bättre koll på, har Edsbyn en väldigt stark centrallinje från målvakten Anders Svensson upp till Tuomas Määttä med sin fantastiska skridskoåkning. I Villa Lidköping finns det flera spännande unga spelare blandat med rutinerade pjäser som Johan Esplund, Johan Löfstedt och Jocke Andersson på topp."

Slutligen - vilka lag blir svenska mästare 2020?
Michael Carlsson: "Jag tror att VSK vinner damfinalen med 4-2. Känslan är att de har ett lite bredare lag med fler matchvinnare än Skutskär. I herrarnas final tippar jag faktiskt att det blir oavgjort, 5-5. Sen avgörs det i förlängning eller straffar och jag vågar inte tippa vilket lag som vinner!"