Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK

Läs mer om AIK - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1891
Hemmaarena: Friends Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Bartosz Grzelak

AIK är en av de mest klassiska klubbarna i den allsvenska historien. Inget annat lag har spelat fler säsonger i Allsvenskan än Stockholmsklubben. 92 säsonger har det blivit i det svenska finrummet och “Gnaget” tog sitt första SM-guld 1931/32. Sedan dess har det blivit ytterligare elva SM-titlar i samlingen. Även i Svenska Cupen har AIK flera triumfer, totalt åtta guld. Få lag har så många fans som de svartgula. 39 gånger har de vunnit den allsvenska publikligan, vilket är överlägset bäst. Även ute i Europa har stockholmarna skördat framgångar. 1999 blev de ett av få svenska lag som kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League. I fjol stod AIK för en katastrofal inledning på säsongen och lyckades aldrig riktigt hämta in försprånget de gav till övriga lag. Nyförvärv som Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos stadgade dock upp AIK under sommaren och nu ska Gnaget vara med redan från start. Då är de svartgula som alltid en av utmanarna till Lennart Johanssons pokal. Lennart Johansson som för övrigt var en stor profil och hedersordförande i klubben sedan 1999.

Tongivande spelare

Per Karlsson

Född: 1986-01-02
Land: Sverige
Position: Försvarare

Trotjänaren Per “Pertan” Karlsson är den enda fotbollsspelaren i truppen som har tagit två SM-guld i den gulsvarta dressen. Mittbacken var fundamental i mittlåset under guldåret 2018 och 35-åringen lär få en viktig papparoll i Bartosz Grzelaks bygge den här säsongen. Trots att “Pertan” nu gjort över 300 matcher för sitt AIK dröjde det fram till just 2018 för publikfavoriten att tillägnas en egna ramsa från fansen. Den rutinerade mittbacken har sin styrka i sin spelförståelse och står nästintill aldrig för några misstag. Per Karlsson har även gjort två A-landskamper i sin långa, framgångsrika karriär.

Sotirios Papagiannopoulos

Född: 1990-09-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

När AIK gick som tyngst under sommaren 2020 valde Gnaget att ge sig ut på marknaden. Flera spelare värvades in där Sotirios Papagiannopoulos var en av dessa. Det är en meriterad fotbollsspelare som fick sitt stora genombrott för den svenska publiken när han var en del av Östersunds succélag. De fina insatserna i Jämtland gav ett kontrakt med FC Köpenhamn där mittbacken varit mellan 2018 och 2020. Fyra landskamper finns också med på CV:t. I AIK hann det bli tolv ligamatcher, fyra gula kort och ett rött under hösten och kommer den hårdföre mittbacken upp i sin högstanivå har AIK en av seriens allra bästa försvarare. Det ska bli oerhört intressant att se om Sotirios kan ta ännu ett kliv under 2021.

Mikael Lustig

Född: 1986-12-13
Land: Sverige
Position: Försvarare

Allsvenskans kanske populäraste spelare heter Mikael Lustig. Norrlänningen har sprungit upp och ned längs sin högerkant i över ett decennium och trots att inläggen, precis som stunderna han kramar stolpen, ofta varit för långa har han med glimten i ögat krigat sig hela vägen från moderklubben Umeå FC till legendstatus i Celtic till AIK. En lättsam herre vid sidan av plan och älskad av fansen, men desto tuffare att möta vilket gjort att han, utöver nära 300 matcher för den skotska jätten, haft äran att representera det svenska landslaget över 80 gånger. Inför säsongen 2021 är ett nytt kontrakt kritat och det råder inga tvivel om att han, både offensivt och defensivt, såväl på som vid sidan av plan, kommer spela en nyckelroll i både AIK:s jakt på guldet och i Jannes blågula EM-kollektiv.

Sebastian Larsson

Född: 1985-06-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Efter fotbolls-VM 2018 anslöt sig den landslagsmeriterade mittfältaren Sebastian Larsson till AIK efter 18 tillbringade år på de brittiska öarna. Under sejouren i England hann “Seb” med att representera Arsenal, Birmingham City, Sunderland och Hull City. Säsongen 2018 var faktiskt Larssons debutsäsong i Allsvenskan och vilken lyckad sådan det blev för den hårt gnuggande mittfältaren – ett SM-guld där Sebastian tillsammans med spelare som bland annat Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson gjorde mittfältet oerhört slagkraftigt. Även 2019 och 2020 var Larsson högst tongivande i den svarta tröjan. Då blev det för ovanlighetens skull inte bara ett stort antal ostskivor utan även ett poängsnitt på över tio. Sebastian Larsson har gjort över 100 landskamper för Sverige och är vital för såväl Blågult som AIK med sin känsliga högerfot.

Ebenezer Ofori

Född: 1995-07-01 
Land: Ghana
Position: Mittfältare

2016 lämnade Ofori Solna-laget för större utmaningar. Resan gick till Stuttgart där den då drygt 21-årige Ebenezer tecknade ett avtal med den tyska fotbollsklubben som då låg trea i Zweite Bundesliga. Säsongerna i Tyskland blev dock inte riktigt vad den stabile innermittfältaren tänkt sig. Bara tio matcher hos Die Roten finns noterat och från mars 2018 var 25-åringen utlånad till MLS-klubben New York City. Där har han bland annat spelat tillsammans med svenske Anton Tinnerholm. Från och med 2020 var det åter dags för ett kapitel på blågul mark. Ghananens kontrakt är skrivet över säsongen 2023. I Ofori har Gnaget en lojal kamrat i omklädningsrummet som brinner för den gulsvarta tröjan samtidigt som hans spetskvalitéer framåt kommer väl till pass. Ebenezer Ofori har gjort över 100 tävlingsmatcher i Solna-lagets dress.

Henok Goitom

Född: 1984-09-22
Land: Sverige
Position: Anfallare

Goitom lämnade svensk klubbfotboll 2003, endast 19 år gammal, utan att ha spelat en enda match i varken Superettan eller Allsvenskan. Men Udinese lockade. I februari 2005 gjorde Husby-killen debut i Serie A mot självaste Inter. Goitom fick komma in i den andra halvleken och gjorde 1-1 i slutminuten på nick. Trots succén blev det inga fler matcher i A-laget, det blev istället fortsatt spel i spanska Segunda División och senare La Liga i bland annat Murcia, Valladolid och Almería. Efter nära ett decennium på resande fot skrev den forna svenska U21-landslagsmannen på för AIK. Där har han, med undantag från en utflykt till den amerikanska proffsligan MLS 2016, varit en bärande pelare. Totalt har anfallaren stått för 76 allsvenska mål i den gulsvarta tröjan. När Nisse Johansson lade fotbollsskorna på hyllan var det också Henok Goitom som fick äran att dra på sig lagets kaptensbindel. Kan han föra AIK till ett nytt SM-guld 2021?

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan