Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Degerfors IF

 

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1907
Hemmaarena: Stora Valla
SM-guld: -
Tränare: Tobias Solberg och Andreas Holmberg

Degerfors är tillbaka! Laget från den lilla värmländska bruksorten såg länge oslagbara ut i Superettan och även fast de rödvita darrade lite på manschetten mot slutet kunde de till slut ta steget upp i Allsvenskan. Detta har DIF löst genom ett offensivt spel, 64 fullträffar på 30 omgångar är starka siffror. Nu har värmlänningarna dessutom förstärkt med gamle skyttekungen Sargon Abraham. Detta blir Degerfors 30:e säsong i Allsvenskan och under årens lopp har flera legendarer huserat i klubben. Eller vad sägs om Tord Grip, Sven-Göran Eriksson, Erik Hamrén, Ralf Edström, Olof Mellberg, Ola Toivonen och Ulf “Mål-Otto” Ottosson? Den sistnämnde är klubbens bästa målskytt genom tiderna med 205 fullträffar. Som nykomlingar kommer såklart Degerfors vara nederlagstippade inför säsongsstarten, men denna klassiska klubb ska absolut inte räknas bort. Om publik tillåts på matcherna kommer det gunga på idylliska Stora Valla, speciellt när ärkerivalerna Örebro SK kommer på besök. Något att ringa in i kalendern redan nu!

Läs mer om Degerfors IF - fakta, spelare, tränare, arena - på Svenska Spel Sport & Casino

Tongivande spelare

Christos Gravius

Född: 1997-10-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Född i Solna var det kanske inte så konstigt att det blev AIK för Christo Gravius. Som 10-åring gick han till storlaget från sin moderklubb IFK Viksjö. Där visade mittfältaren tidigt sin talang och redan som 16-åring fick han göra sin debut för klubben i en träningsmatch mot Flora Tallinn. Det dröjde ytterligare något år innan mittfältaren fick göra sin allsvenska debut, då 17 år gammal. Gravius lyckades dock aldrig riktigt ta steget upp till A-laget utan skickades istället ut på lån. Vasalund och Jönköpings Södra var två destinationer, med minimal speltid, innan det blev Degerfors 2018. Där visade Gravius sin potential och tog genast plats centralt i banan. Efter två års lån på Stora Valla gjordes en permanent övergång till 2020 års säsong och där har succén fortsatt. 23-åringen var en fundamental del i det lag som tog klivet upp till Allsvenskan och kommer vara oerhört viktig för att DIF ska kunna hänga kvar i det svenska finrummet. Oddsen är låga på att han redan nu längtar till matchen mot AIK på Friends Arena.

Johan Bertilsson

Född: 1988-02-15
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Johan Bertilsson är en spelare som haft en brokig karriär så här långt. Den Hova-bördige mittfältaren ansågs som en jättetalang tidigt och har spelat flera matcher med Sveriges U17- och U19-lag. Efter att ha inlett sin tid som senior i Carlstad United flyttade han vidare som 19-åring till Degerfors. En klubb som ligger Bertilsson väldigt varmt om hjärtat. Där gjorde kreatören tre fina säsonger innan klubbkarusellen satte fart ordentligt. Kalmar FF, Jönköpings Södra, Zaglebie Lubin, Gefle, Östersund, Dalkurd och Örebro har alla fått njuta av Bertilssons trollkonster innan det 2020 blev dags att flytta “hem” igen. Det var dock inget snack om att runda av karriären, istället stod Bertilsson för sin målmässigt bästa säsong någonsin och kom tvåa i Superettans skytteliga. Ska Degerfors nå framgång i Allsvenskan måste 33-åringen visa att han har ännu mer att ge. Klarar han av det?

Sargon Abraham

Född: 1991-02-07
Land: Sverige
Position: Anfallare

Sargon Abraham, som är uppväxt i Skövde, är stor IFK Göteborg-supporter sedan barnsben så när Blåvitt försökte värva honom efter en magisk inledning på 2018 betalade den flyfotade anfallaren en del själv för att lösas från sitt kontrakt med Degerfors. I IFK blev Abraham något av en kultspelare då han oftast stod för fina prestationer men aldrig fick bollen i nät. 2020, när Änglarna gick kräftgång i tabellen, blev situationen ohållbar efter att Sargon missat jättechans på jättechans. Under vintern valde därför 30-åringen att flytta tillbaka till Degerfors. Där finns en annan trygghet än i en storklubb som IFK Göteborg trots allt är, och det är något anfallaren säkerligen mår bra av. Här kommer han vara en vital del av Degerfors försök att hålla sig kvar i Allsvenskan och det skulle inte förvåna alls om vi får se en målhungrig Abraham. Han gjorde trots allt 23 baljor på 47 matcher i sin senaste sejour för klubben och 23 fullträffar är dessutom lika många som han har gjort för det svenska futsal-landslaget på sina 46 landskamper. Ett bet på Sargon som skytteligavinnare må vara ett långskott, men det kan ändå vara värt en peng.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan