Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Djurgårdens IF

 
Läs mer om Djurgården - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1891
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 12 st
Tränare: Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Djurgårdens IF har haft fyra storhetstider under sin livstid. Under dessa epoker på 1910-, 1950-, 1960- och 2000-talen plockade “Järnkaminerna” hem elva SM-guld. Det tolfte kom 2019 när “Blåränderna” mycket överraskande gick hela vägen efter en fulländad säsong. Lika bra gick det inte 2020, men en fjärdeplats innebär i alla fall att chans till Europaspel så länge någon av topp 3 (eller Djurgården själva) vinner cupen. Under säsongen framkom det en del kritik mot tränarduon där bland annat Kevin Walker gick ut i media och uttryckte sin besvikelse över behandlingen han fått utstå. Frågan är om detta verkligen är rätt ledare för att ta klubben till ännu ett guld. Totalt har det blivit 65 säsonger i Allsvenskan och fem segrar i Svenska Cupen för Järnkaminerna. Djurgårdens största rivaler är Hammarby och AIK. Derbyt mot AIK brukar kallas för Tvillingderbyt då klubbarna grundades samma år, 1891.

Tongivande spelare

Erik Berg

Född: 1988-12-30
Land: Sverige
Position: Försvarare

Erik Johansson, eller numera Erik Berg efter giftermålet med Carina Berg, slutade i landslaget redan 2016 men den 192 centimeter långe försvararen håller fortfarande en väldigt hög nivå. Berg har innan Djurgården representerat FC Köpenhamn och under sin sejour i Danmark vann svensken både Superligan och Danska Cupen. Erik skrev på för Djurgården i slutet av juni 2018 och han fick då direkt en tydlig roll i Özcan Melkemichels gäng där Berg briljerade stundtals, dock på mittfältet och inte i backlinjen där 32-åringen spelat mestadels av sin karriär. Under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fortsatte Berg att visa mångsidighet även om han oftast används som mittback. Med tiden har dessvärre hallänningen varit alltmer drabbad av tunga skador. Säsongerna 2019 och 2020 har Berg i snitt deltagit i ungefär hälften av matcherna. Inför 2021 har det höjts frågetecken om karriären är över, något som mannen från havet själv tillbakavisat. Skulle det skita sig på planen så kan Erik luta sig mot en tv-karriär på heltid i programmet “Bergs drömkåk” som skulle kunna få en uppföljare vid namn “Bergs mardrömsknäskål”.

Magnus Eriksson

Född: 1990-04-08
Land: Sverige
Position: Offensiv mittfältare/anfallare

Inför säsongen 2021 är Magnus Eriksson tillbaka i svensk fotboll och Djurgården. Ett dussintal klubbaadresser, på i stort sett alla kontinenter, har passerat revy sedan den allsvenska debuten i Åtvidaberg för anfallaren som även kan agera på ett offensivt mittfält. En stor skopa pengar hämtades i Kina, den amerikanska drömmen avhandlades i San José och den danska mardrömmen bockades av i Bröndby. Förhoppningarna är stora inför comebacken hos Järnkaminerna som, för att råda bot på fjolårets sviktande målskytte, håller tummarna för att "Mange" har kvickheten och det fina skottet intakt. Senast han beträdde de allsvenska planerna, mellan 2016 och 2017, gjorde fotbollsspelaren 17 mål på 46 matcher. För att DIF ska kunna utmana om guldet i år gäller det att han upprepar den bedriften.

Joel Asoro

Född: 1999-04-27
Land: Sverige
Position: Anfallare

Ett av vinterns mest uppmärksammade nyförvärv inom svensk fotboll var när Djurgården presenterade Joel Asoro som deras fotbollsspelare. Den nuvarande U21-landslagsmannen flyttade som väldigt ung från Brommapojkarnas akademi till Sunderlands dito och den gode Asoro har också florerat i rödvitt på Netflix-succén Sunderland ‘Til I Die. Efter framstående prestationer i Sunderland belönades den svenske anfallaren sedermera med en flytt till walesiska Swansea, men väl där lyfte det aldrig riktigt för speedkulan. Efter utlåningar till både Holland och Italien kände till slut både Joel och Swansea att det var tid att gå skilda vägar och där klev Bosse Andersson in i bilden. Speed har saknats i Djurgårdens anfallsspel sedan Buya Turay försvann och med både Chilufya och Asoro finns nu helt plötsligt mängder med snabbhet. Enkelt att hinna med kommer det inte bli för motståndarna när duon sätter fart och det ska bli ruskigt spännande att se vad Asoro kan uträtta i Allsvenskan.

Emir Kujovic

Född: 1988-06-22
Land: Sverige
Position: Anfallare

Emir Kujovic startade sin fotbollskarriär i Klippan, Skåne. Som tonåring tog dock den svensk-montenegrinska unge mannen tillsammans med sin familj sitt pick och pack för att flytta till Landskrona. Seniorkarriären startade i Halmstads BK, efter ett 70-tal matcher i Hallands följde spel i turkiska Kayserispor. Efter att ha fått sparsamt med speltid säsongen 2012/13, som dessutom innehöll en utlåning, flyttade Emir hem till Sverige. IFK Norrköping blev platsen där fyra framgångsrika säsonger skulle avhandlas. Guldsäsongen med Peking 2015 stod den då 27-årige strikern för magiska 21 mål. Emir har därefter testat lyckan i både Belgien samt Tyskland utan något större avtryck. En längre skada grusade delvis stora delar av säsongen 2018/19. En nystart i Sverige tillsammans med ett direkt bärgat guld med Djurgården var kanske precis vad som kan få ny fart på karriären. Kontraktet med Blåränderna sträcker sig nu över säsongen 2021.

Kalle Holmberg

Född: 1993-03-03
Land: Sverige
Position: Anfallare

Karl Holmberg har varit en stabil målskytt i Allsvenskan genom åren. Han gjorde sina första spelminuter som 18-åring för ÖSK 2011 och två år senare gjorde Holmberg tio mål i Superettan för Örebro. Totalt har anfallaren gjort nio säsonger i svensk fotbolls högsta serie där han vann hela skytteligan i Allsvenskan 2017. Holmberg har också debuterat i landslaget. 2019 var ett mellanår i Karls karriär, det blev bara sex allsvenska framträdanden i IFK Norrköpings tröja med ett mål, en framspelning och en ostskiva som resultat. Därmed var det inte förvånande att Kalle rörde på sig från de östgötska vidderna när kontraktet löpte ut. Djurgården snappade upp en free transfer som visat sig vara ett fynd. Centern från Närke deltog i varenda match hos Blåränderna i Allsvenskan 2020 och i Svenska Cupen har Holmberg sprutat in personliga poäng.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan