Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IF Elfsborg

Läs mer om Elfsborg - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1904
Hemmaarena: Borås Arena
SM-guld: 6 st
Tränare: Jimmy Thelin

Klassiska IF Elfsborg debuterade i Allsvenskan 1926 och spelade därefter i Sveriges högsta serie i 28 raka år, med ett gäng SM-guld som resultat. Totalt har det blivit 77 säsonger i Allsvenskan. Efter sin senaste degradering 1986 så harvade boråsarna i lägre divisioner i tio säsonger innan idrottsföreningen 1997 tog klivet tillbaka efter att ha vunnit Division 1 Södra. I laget fanns då framtida landslagsspelare som Anders Svensson och Tobias Linderoth. Efter att ha lyckats knyta till sig namnstarka fotbollsspelare som Svensson och Stefan Ishizaki vann de gulsvarta SM-guld 2006, det första på 45 år. Det senaste guldet kom 2012. Elfsborg har även plockat hem Svenska Cupen tre gånger. Fjolåret blev en stor succé för boråsarna som slutade tvåa i Allsvenskan, en placering långt över förväntan. Jesper Karlsson var makalöst bra innan han såldes till Holland. Under vintern har det försvunnit fler viktiga lirare och frågan är om Elfsborg har spelarmaterial för att återupprepa fjolårssuccén. Det ska bli mycket spännande att följa.

Tongivande spelare

Tim Rönning

Född: 1999-02-15
Land: Sverige
Position: Målvakt

Tim Rönning gjorde sin första seniormatch för sin moderklubb Kilafors som 14-åring. Visserligen var det i Division 6 men det är inte vilken tonåring som helst som kan ställa sig i ett mål i en match mot vuxna män. Efter en kort period i Hudiksvall gick keepern till Elfsborg 2015 där han spelade med boråsarnas juniorlag. 2019, som 20-åring, gjorde Rönning allsvensk debut för klubben och det märktes snabbt att detta var en talang utöver det vanliga. Den två meter långe burväktaren konkurrerade ut klubbikonen Kevin Stuhr Ellegaard som flyttade hem till Danmark. Under 2020 gjorde så Rönning sin första hela säsong som ordinarie etta och det blev succé. Han spelade alla matcher för de gulsvarta när Elfsborg överraskande nog slutade tvåa i tabellen. Dessutom blev stortalangen uttagen till U21-landslaget där han satt på bänken under EM-kvalet. Kan ynglingen från Bollnäs ta nästa steg i utvecklingen är detta en framtida landslagsmålvakt. Upp till bevis nu under den svåra “andra” säsongen!

Johan Larsson

Född: 1990-05-05
Land: Sverige
Position: Försvarare

Elfsborg värvade in kulturbäraren Johan Larsson inför förra säsongen och snacka om att han har gjort skillnad. Larsson var en stor anledning till succéåret som boråsarna gjorde i fjol. Högerbacken var också en viktig del av truppen senast boråsarna tog SM-guld, 2012. Sommaren 2014 lämnade Larsson klubben för Bröndby och där huserade han i många år, med stor framgång ska tilläggas. Kantspringaren lever mycket på sin snabbhet och sina stora lungor där han kan forsa fram på kanten i 90 minuter plus tillägg. Det kommer vara en extremt viktig pusselbit även i Elfsborgs spel anno 2021 och i de två år framöver som Johan Larsson har kontrakt. Oddsen är små på att kultspelaren som vanligt kommer vara en stor publikfavorit under säsongen.

Samuel Holmén

Född: 1984-06-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Samuel Holmén är en kultspelare i Elfsborg, men har inte lyckats så bra som många hoppats när han kom tillbaka till Allsvenskan efter tio år som utlandsproffs 2017. Som tonåring slog han igen som en box-till-box-spelare med två lika bra fötter. Holmén kompletterade under några säsonger legendaren Anders Svensson på Elfsborgs mittfält och vann SM-guld och Svenska Cupen med klubben. Samuel har spelat för alla Sveriges landslag och har över 30 landskamper på sin meritlista. Sina år i utlandet tillbringades i danska Bröndby och flera olika klubbar i Turkiet, bland annat storlaget Fenerbahçe. Mittfältaren har rötter i Annelund utanför Borås och kommer från en fotbollsfamilj. Bland annat finns Samuels brorson Kevin med i Elfsborgs trupp. Under 2020 var Holmén inte helt ordinarie och i sommar fyller mittfältaren 37 år. Frågan är hur mycket mer det finns att ta av i karriären, om inte annat kommer han vara väldigt viktig för Elfsborgs ungdomar! Det är fortfarande en spelare som ställer höga krav på både träning och match. Dessutom en lirare som brinner för föreningen, något som alltid är viktigt att ha i laget.

Simon Olsson

Född: 1997-09-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Simon Olsson fick sin första erfarenhet från A-lagsfotboll redan 2013, då i nybildade AFK Linköping (Division 3). Under vintern var flera fotbollsklubbar från Allsvenskan intresserade av den talangfulle mittfältaren och i januari 2014 värvades Simon till Elfsborgs akademi. Debuten i A-laget gjordes i en cupmatch mot IK Gauthiod 2016 och sedan säsongen 2017 har Olsson varit en relativt given pjäs på Elfsborgs mittfält. Han har utvecklats till en modern och teknisk mittfältare som spelar med ett stort lugn. I fjol var östgöten, med fyra mål på sina 30 matcher, gjuten i Jimmy Thelins lagbygge som gjorde succé och slutade på andra plats i tabellen. Att Elfsborgs nummer 18 blir en viktig pusselbit för boråsarna även under 2021 är knappast någon högoddsare.

Per Frick

Född: 1992-04-14
Land: Sverige
Position: Anfallare

Per Frick är en man med många bollar i luften. Förutom att ha varit med och grundat, samt för tillfället frontar, klädmärket Ciszere är Kil-sonen även spjutspets i IF Elfsborg. I Knalleland har Frickadona gjort sig känd som en elaking på plan där vassa armbågar och djävlar anamma kännetecknar varför försvarare inte gärna går in i en duell med anfallaren. Per Frick var en bärande kugge i Elfsborgs fantastiska fjolårssäsong som till slut renderade i en andraplats. Tillsammans med bland andra Jesper Karlsson, Rasmus Alm och Simon Olsson spred Frickelito skräck i hela Svedala. Som bekant har Jeppe K lämnat för större uppgifter i Nederländerna, ett tapp som innebär att bland andra Frick behöver steppa upp sin individuella poängproduktion för att boråsarna ska kunna hänga med i toppen även den här säsongen. Om oddsen tilltalar kan ett tänkbart bet definitivt vara att 29-åringen blir Elfsborg bästa målskytt anno 2021/22. Därefter får vi se vad som händer med denna kulturbärare då kontraktet med Elfsborg går ut efter stundande säsong.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan