Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BK Häcken

Läs mer om BK Häcken - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1940
Hemmaarena: Bravida Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Andreas Alm
 

BK Häcken från Hisingen i Göteborg är en av de ekonomiskt mer stabila fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Mycket tack vare arrangemanget av ungdomsturneringen Gothia Cup varje år, som dock ställdes in sommaren 2020. Trots att en rad starka profiler som Kim Källström, Stig Töfting, Teddy Lucic, Dioh Williams och Moestafa El Kabir har burit den svartgulrandiga tröjan så har det ännu inte blivit några stora titlar för ö-laget, bortsett gulden i Svenska Cupen 2016 och 2019. 1983 debuterade “Getingarna” i Allsvenskan, men har pendlat friskt mellan Superettan och finrummet. Laget har egentligen inte etablerat sig i den högsta serien förrän efter den sista kvalificeringen 2008. Sedan dess har BK Häcken tagit steg för steg mot att slåss om de ädlare valörerna. De senaste åren har bollklubben lockat till sig rikligt av kvalitet till truppen och också tillhört toppen utan att nå hela vägen fram. Truppen ser denna säsong inte lika slagkraftig ut som tidigare men ett bet på Häcken topp 3, likt det som satt som en smäck under fjolåret, behöver inte alls vara dumt.

Tongivande spelare

Rasmus Lindgren

Född: 1984-11-29
Land: Sverige
Position: Försvarare

Rasmus Lindgren lämnade Landskrona BOIS som 18-åring för spel i Ajax ungdomslag. Då lirade spelare som Zlatan Ibrahimović, Rafael van der Vaart och Jari Litmanen i A-laget. Rasmus debuterade i Ajax A-lag 2005 och den defensive mittfältaren har gjort 58 framträdanden och sex mål för huvudstadslaget. Större delen av karriären har dock Lindgren tillbringat i Groningen där svensken gjort över 160 matcher, men trots detta har det “bara” blivit två landskamper för 35-åringen. 2016 blev Rasmus värvad till BK Häcken och 2017 förärad med kaptensbindeln. I Hisingslaget har Lindgren mestadels spelat mittback. Från den positionen kommer han vara en viktig del av Häckens drömmar om en topplacering. De gulsvarta har som bekant aldrig vunnit Allsvenskan men närmar sig mer och mer för varje år. Är detta säsongen då allt klaffar? Oddsen på Häcken som seriesegrare lockar.

Erik Friberg

Född: 1986-02-10
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Erik Friberg har varit en av Allsvenskans mest stabila fotbollsspelare de senaste säsongerna. 34-åringen är sinnebilden av en central mittfältare. Trygg med bollen, fint spelsinne, hämtar gärna boll från backlinjen, följer med upp i anfallen och är bra på att ta tillbaka bollen från motståndarna utan att nödvändigtvis dra på sig frisparkar. Friberg är från Göteborg men har varit runt på flera håll som senior. Han vann SM-guld med Malmö FF år 2013, har gjort två resor till MLS och Seattle Sounders (Fredrik Ljungbergs gamla klubb) och även spelat i gamla svensk-klubben Bologna i Serie A. Sedan 2017 är Erik Friberg tillbaka på Hisingen i Göteborg och BK Häcken. I ett lag med starka offensiva spelare är Friberg en nyckelspelare för balansen i laget. Dessutom är det en kulturbärare av rang som gjort över 300 matcher för klubben. Med det klev Erik förbi pappa Peter som stannade på 300 fajter i den gulsvarta tröjan. Familjen Friberg är gulsvarta och räkna med att mittfältaren även i år kommer göra allt för att laget ska nå framgång.

Daleho Irandust

Född: 1998-06-04
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Daleho Irandust är som en talisman för BK Häcken. Han har en utgångsposition på mittfältet men rör sig över stora ytor i offensiven och skapar lägen för lagkamraterna som ingen annan i laget. Dessutom har han en fantastisk vänsterfot, något ynglingen visade när han gjorde ett drömmål från egen planhalva under sommaren. Det är en fotbollsspelare av internationellt snitt som tyvärr haft väldiga problem med skador mot slutet. Under våren gick Irandust ut och berättade att han har spelat med svåra smärtor under en längre period och att han till sist tvingades till operation. Ett nödvändigt ingrepp som upptäcktes av Toulouse läkare när mittfältaren var på väg till den franska klubben. Nu är första prio att Daleho blir frisk och kan spela fotboll igen utan smärtor. Lyckas han med den saken är det inte länge till vi får njuta av kreatörens trollkonster i Allsvenskan.

Leo Bengtsson

Född: 1998-05-26
Land: Sverige
Position: Mittfältare

I närheten av Björnö Naturreservat inledde Leo Bengtsson sitt fotbollsspelande i Ingarö IF. Med de blixtsnabba trumpinnarna till ben flög han fram på kanten så pass framgångsrikt att scouter från Hammarby blev alldeles till sig. 2010 plockades Leo in till Bajens akademi där han huserade fram till 2016 då det var dags för debuten i A-laget. Tiden bland de stora grabbarna blev dock inte riktigt vad Bengtsson hade hoppats på. Trots en del lovande insatser fick mittfältaren skralt med speltid och det var just den bristen som ledde till att flyttlasset gick till Hisingen och BK Häcken 2020. Andreas Alm var mycket belåten med förstärkningen och redan under debutsäsongen i den svartgula dressen fick muntergöken till tränare ut en hel del av Bengtssons kapacitet. Den 22-årige fotbollsspelaren pangade in åtta strutar och serverade fyra målgivande passningar under föregående säsong, ett facit han definitivt ska kunna matcha även under kommande upplaga av Allsvenskan.

Alexander Jeremejeff

Född: 1993-10-12
Land: Sverige 
Position: Anfallare

Det finns hemvändare och sedan finns det Alexander Jeremejeff. Anfallaren föddes 1993 i Kungsbacka och efter att ha representerat både Örgryte och Qviding tog han hösten 2013 steget över till BK Häcken. Med sin gänglighet och för sin storlek förvånansvärt imponerande teknik spelade han sig därefter till ett kontrakt hos de mesta mästarna Malmö FF 2016. Där hann fotbollsspelaren bland annat med att fylla på det personliga troféskåpet med två Lennart innan han valde att vända hem till Hisingen igen 2018. Förutom 17 mål på 34 gjorda matcher hann Jeremejeff då med att vara inblandad i en struptags-incident med Jonas Olsson som fick citat-maskinen Andreas Alm att ta till ord som går direkt in i den svenska komikens historieböcker. Därefter flyttade Alexander utomlands, men till kommande säsong är han alltså tillbaka i den svartgula fotbollsklubben igen. Målsättningen ute på Hisingen skvallrar om SM-guld och om den eviga utmanaren ska vara med och kriga om förstaplatsen behöver Jeremejeff komma upp i samma nivå som under föregående vända i föreningen. Ett tänkbart bet är därför att den nästan två meter långe strikern vinner skytteligan.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan