Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Hammarby IF

Läs mer om Hammarby - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1897
Hemmaarena: Tele2 Arena
SM-guld: 1 st
Tränare: Stefan Billborn

Bajen är de “sköna lirarnas” klubb, där vissa hävdar att det är viktigare att spela fin fotboll än att vinna titlar. Att tränare Sören Cratz, efter att ha tagit Hammarby till sitt första (och enda) allsvenska guld 2001, fick sparken för att laget inte spelade rätt sorts fotboll brukar vara ett argument som tas fram. Historiskt deltog Hammarby IF i den första allsvenska säsongen någonsin 1924/25. Totalt har det blivit 52 allsvenska säsonger vilket ger en tolfteplats i den allsvenska maratontabellen. De största rivalerna är tvillingklubbarna AIK och Djurgården vilka varit betydligt mer framgångsrika resultatmässigt. Fan-basen är ändå enorm för Bajen som alltid kan lita på att hemmaläktarna är fullsatta (om det inte är pandemi förstås). Kända “Bajare” är bland andra Alexander Skarsgård, Björn Borg, Kenta Gustafsson, Jan-Ove Waldner och Mikael Persbrandt. De senaste säsongerna har Hammarby dessutom lockat till sig allt större namn till truppen, något som gjort att de också tagit stora kliv resultatmässigt. Förra säsongen var dock ett kraftigt steg i fel riktning och Bajen har en hel del att bevisa när Allsvenskan blåser igång till våren.

Tongivande spelare

Jeppe Andersen

Född: 1992-06-12
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Jeppe Andersen inledde karriären i Vejle Boldklub där han snabbt blev en viktig pjäs på mittfältet och senare också lagkapten. Andersen utvecklades kvickt vilket väckte stort intresse från andra klubbar i Danmark. 2013 kritade mittfältaren på för Esbjerg fB och under åren mellan 2010-2014 representerade Jeppe samtliga U-landslag för Danmark. Ett litet orosmoment för Bajens del när dansken värvades var dock skadehistoriken. Trots detta sågs Jeppe som en profilvärvning för Hammarby 2017 och beskrevs som en explosiv och individuellt skicklig spelare med hög arbetskapacitet som kunde spela på alla positioner på mittfältet. Han har verkligen motsvarat alla förväntningar och har varit en av seriens allra bästa mittfältare i tre år i rad. Dessutom spelade Jeppe samtliga allsvenska fajter under 2020 förutom de två då den hårdföre mittfältaren var avstängd. Han har med andra ord kunnat hålla sig frisk. Som lagkapten för Bajen är det dansken som ska hjälpa de grönvita att ta nästa steg och lyfta Lennart Johanssons pokal. Oddsen på att Jeppe Andersen lyckas ta Bajen hela vägen 2021 lockar helt klart!  

Darijan Bojanic

Född: 1994-12-28
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Smålands Andrea Pirlo är något så ovanligt som en kombination av en supertalang och en late bloomer. Att Darijan Bojanic är en guldklimp var många ense om redan i tonåren då mittfältaren huserade i Östers IF. De första senioråren präglades dock av strul både på och utanför planen, Darijan hade svårt att ta till sig den professionella livsstil som krävs på högsta nivån och flyttade runt mellan många olika klubbar i Sverige. Vid 23 års ålder började Bojanic hitta rätt på riktigt med Helsingborg i Superettan och säsongen 2019 var smålänningen stundtals dominant på allsvensk nivå efter övergången till Hammarby. Darijan debuterade i svenska landslaget på januariturnén 2020 och lyftes efteråt fram av förbundskapten Janne Andersson som en av de bästa blågula fotbollsspelarna under matcherna i Qatar. Fjolårssäsongen var dock ett steg tillbaka för Bojanic som stundtals såg ganska otränad ut. Han avslutade på skadelistan och är inte återställd när 2021 ska inledas. Frågan är vart 26-åringens karriär tar vägen nu. Får vi se en grym Bojanic likt 2019, eller kommer han återigen falla i glömska? Det återstår att se.

Paulinho

Född: 1986-04-09
Land: Brasilien
Position: Anfallare

Paulo José de Oliveira, mer känd som Paulinho, föddes i sydöstra delen av Brasilien i delstaten Minas Gerais. Brassen flyttade till Sverige och Hisingen 2007 där han tillbringade tre år i Häcken-tröjan. 2010 noterades anfallaren för åtta mål för Göteborgs-laget. 2015 gjorde Paulinho comeback i Allsvenskan och den gulsvarta tröjan efter ett par år hemma i Brasilien och Förenade Arabemiraten. 2018 gjorde Hisingslaget en riktigt fin säsong, inte minst målmässigt. Faktum är att Häcken gjorde flest antal (58) mål i Allsvenskan. Detta till stor del tack vare Paulinho som stod för 20 av dessa fullträffar. Brassen vann därmed skytteligan. 2019 blev det elva fullträffar för Häcken innan brassen flyttade till Söder. I Hammarby har Paulinho haft problem med skador och det blev bara tre allsvenska mål under fjolåret. Då Selmani har värvats in och Paulinho kommer in skadad till säsongen kan det bli svårt för 35-åringen att ta plats. Det vore en stor skräll om veteranen är uppe och nosar på skytteligavinst igen.

Astrit Selmani

Född: 1997-05-13
Land: Sverige
Position: Anfallare

Astrit Selmani slog igenom med buller och bång under 2019 som härförare i det Varberg som dominerade Superettan och välförtjänt klev upp till Allsvenskan. Selmani röstades fram till “Årets spelare” efter att bland annat ha gjort 19 poäng varav 15 fullträffar. Utöver den siffermässiga produktionen arbetar Astrit stenhårt vilket gör honom till en extremt obehaglig motståndare för kallsvettiga försvarare. Storskytten hade en speciell relation till sin gamle tränare Joakim Persson sedan tiden tillsammans i Kristianstad FC. Persson hade inget odelat gott öga till Selmani under tiden i KFC då tränaren ansåg att hans adept hade problem med inställningen och var dåligt tränad samt gjorde för få mål. Dessa frågetecken har rätats ut med råge sedan dess och under 2020 visade strikern att han verkligen håller även på den största scenen. Det blev en andraplats i den allsvenska skytteligan med 15 fullträffar och nu är tanken att det ska bli ännu bättre i Hammarby. Ett bet på Selmani som skyttekung kan vara väl investerade pengar.

Gustav Ludwigson

Född: 1993-10-20
Land: Sverige
Position: Anfallare

Göteborgaren Gustav Ludwigson har gått den långa vägen upp till Sveriges fotbollselit. 27-åringen inledde karriären i Mölnlycke IF med spel i division 5 och division 4 innan flyttlasset fortsatte till division 3-klubben Sävedalens IF 2015. Där hann Ludwigson med 23 mål på 60 matcher innan Örgryte fick upp ögonen för den stenhårt jobbande anfallaren. Efter samma målskörd på en färre spelad match i ÖIS var det dags för nästa klubbyte. Hammarby behövde bredda anfallssidan inför sommaren 2019 och stockholmarna identifierade Gurra som klippt och skuren för den rollen. Det dröjde dock inte länge förrän den långhårige spjutspetsen hade gjort sig bofast i startelvan. Med sitt kopiösa slit och framgångsrika poängproduktion blev han rekordsnabbt en publikfavorit på söder och det faktum att han 2016 deltog i Gladiatorerna förvånar inte ett dugg. Ludwigson rundade de välpumpade kolosserna gång efter annan och på samma bulldozer-vis har han forcerat sig igenom försvarare i den grönvita tröjan. Ska Hammarby vara med och kriga i toppen av Allsvenskan den här säsongen blir göteborgaren en viktig del i Stefan Billborns lagbygge.

David Accam

Född: 1990-09-28
Land: Ghana
Position: Anfallare

En affär som gått lite under radarn inför årets upplaga av Allsvenskan är Hammarbys lån av David Accam. Trots att det känns som den vindsnabbe ghananen varit med i evigheter är han bara 30 år fyllda. Således bör det finnas en del kvar att kräma ut av den förre helsingborgaren. Det var just i HIF som Accam slog igenom då han tidigt på 2010-talet vräkte in mål för skåningarna. Det fick Chicago Fire att hosta upp drygt 20 miljoner svenska kronor i januari 2015 för att få anfallaren till USA. I Amerika har David hunnit med 40 mål på drygt 120 matcher för tre olika klubbar och tanken är givetvis att det ska fortsätta på det spåret i Hammarby. I offensiven finns redan spelare som Ludwigson, Paulinho och Selmani vilket betyder att Stefan Billborn har en sylvass arsenal att jobba med när nu också Accam finns med i ekvationen. Undan lär det gå när Bajen och Accam sätter fart till våren och ett bet på att Lennart Johansson pokal landar på Söder i höst behöver inte alls vara fel.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan