Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Malmö FF

Läs mer om Malmö FF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1910
Hemmaarena: Eleda stadion
SM-guld: 21 st
Tränare: Jon Dahl Tomasson

Med sina fem SM-guld under 2010-talet har Malmö FF varit den stora dominanten inom svensk fotboll de senaste åren. Skåningarna har också klivit förbi IFK Göteborg som mesta mästare med totalt 21 SM-titlar. Även i Svenska Cupen har man flest triumfer med 14 inristningar. Den senaste togs dock, något förvånande, för så längesedan som 1989. Även i Europa har Malmö FF visat framfötterna de senaste åren där laget kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League två säsonger på raken 2014 och 2015. Säsongen 2019/20 stod de himmelsblå ännu en gång för en fin prestation i Europa League där klubben för andra säsongen i rad tog sig vidare till sextondelsfinal. Där blev Wolfsburg för svåra. De europeiska framgångarna har gjort att Malmö FF har byggt på kassan rejält de senare åren och har råd att locka till sig det “lilla extra” när det gäller fotbollsspelare. Jon Dahl Tomasson levererade guld i sin första säsong som tränare och det återstår att se om skåningarna även tar sig ut i Europa under danskens ledning.

Tongivande spelare

Johan Dahlin

Född: 1986-09-08
Land: Sverige
Position: Målvakt

Målvakten Johan Dahlin kommer från en fotbollsfamilj där pappa Stefan Tarzan Dahlin bland annat vaktat buren för Elfsborg, och lillebror Erik Dahlin spelat i Allsvenskan för IFK Göteborg. Än så länge är dock 33-årige Johan Dahlin mest framgångsrik. Han har vunnit tre SM-guld, en ligatitel i Danmark, och gjort några landskamper för Sverige. Dahlin började annars sin seniorkarriär i Norge och Lyn, innan han lånades ut till Trelleborg och sedan skrev på för Malmö FF sommaren 2009. Efter 4,5 år i MFF såldes han till Gençlerbirligi i den turkiska ligan, men där stannade han bara ett år innan flytten till Danmark och Midtjylland i januarifönstret 2015. Sedan sommaren 2017 är Johan Dahlin tillbaka i MFF och förlängde i januari 2019 sitt kontrakt med klubben som nu sträcker sig till 2023. Den gänglige keepern hade ett skadefyllt 2020 och för första gången på länge känns det verkligen öppet om målvaktsposten hos Di Blåe då Marko Johansson gjorde det bra i Dahlins frånvaro.

Anel Ahmedhodzic

Född: 1999-03-26
Land: Bosnien
Position: Försvarare

Om det var någon position som kändes tveksam hos de mesta mästarna inför föregående säsong var det utan tvekan vem som skulle bilda mittlås. Visserligen har Nielsen, Brorsson och Lewicki turats om med att ta hand om hälften av uppgiften, men den andra halvan har varit vigd åt Anel Ahmedhodzic. Rosengårdssonen har slagit igenom med dunder och brak och de europeiska toppklubbarna står på rad för att locka till sig den unga mittbackens namnteckning. Anel är snabb, brytningssäker och framför allt otroligt trygg med bollen, egenskaper som blir allt mer eftertraktade hos centrala försvarare. Känslan är att Malmö FF kommer att göra sig en rejäl hacka när han väl försvinner och det är ruskigt synd att Janne Andersson inte var snabbare på luren när Anel skulle bestämma sig för vilket landslag han skulle representera. Valet föll till slut på Bosnien och Hercegovina och det är bara att gratulera alla bosnier. Stannar Ahmedhodzic kvar i den himmelsblå fotbollsklubben även nästa säsong är det svårt att se vilka som ska kunna stå i vägen för SM-guld nummer 22.

Oscar Lewicki

Född: 1992-07-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Det som sticker ut med 173 centimeter långe Oscar Lewicki är hans huvudspel. Han har överlägset bäst spänst i Malmö FF den här säsongen (också) och bidrar både i Allsvenskan och landslaget med egenskaper som inte är typiska för spelaren. Lewicki tillhörde Bayern München som ungdomsproffs men Malmösonen valde sedan BK Häcken när han värvades tillbaka till Allsvenskan sommaren 2011. Sedan säsongen 2015 har den centrala mittfältaren tillhört moderklubben MFF. Lewicki spelade en stor roll i U21-landslaget som vann EM sommaren 2015 och har även gjort 13 seniorlandskamper. Hittills har han vunnit tre SM-guld med Malmö. Enligt oddssättarna så är chanserna goda på att det blir fler. Trots anbud från utlandet valde Lewicki att skriva på ett långtidskontrakt efter säsongen 2019. Det avtalet sträcker sig över 2024 och farbror Oscar är fortsatt en viktig del av de mesta mästarna.

Anders Christiansen

Född: 1990-06-08
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Anders Christiansen var en nyckelspelare för Malmö FF när skåningarna vann två SM-guld i rad 2016 och 2017. Dansken fick det sistnämnda året ta emot priserna årets mittfältare och årets mest värdefulla spelare. Starka papper som gjort honom till en kelgris hos Malmö-fansen. Så det var kanske inte så konstigt att den bolltrygga fotbollsspelaren sommaren 2018 återvände till “iff-iff” efter en något misslyckad sejour i belgiska Gent. Köpenhamns-sonen har även provat på spel i Serie A (Chievo) och före det gjorde han 4,5 säsong i den danska högstaligan. Den centrale mittfältaren har också gjort några landskamper för Danmark. Trots att Anders Christiansen “bara” är 30 år skrev han på ett 4,5-årskontrakt inför 2019 med Malmö FF som håller honom i mästarklubben fram till och med 2022. Med den otroligt starka fjolårssäsongen i ryggen siktar den danske dynamon och hans kumpaner på ännu ett guld när Allsvenskan sparkar igång till våren.

Sören Rieks

Född: 1987-04-07
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Sören Rieks blev känd för den svenska fotbollspubliken säsongen 2014. Den då 27-årige dansken värvades till IFK Göteborg efter ett par år i den nederländska ligan med NEC Nijmegen. Första säsongen i den blåvita dressen blev en introduktion till det som komma skulle. 2015 var Rieks en av göteborgarnas absolut viktigaste fotbollsspelare. 28 matcher från start och tio baljor blev facit under en säsong som till slut innebar en silvermedalj för Rieks och hans änglar. Efter fyra säsonger på västkusten fortsatte resan söderut. Malmö FF blev nästa adress för den nu 33 år gamla Sören. En sejour som fortsatt varit lyckosam och under sommaren 2019 förlängde Rieks sitt avtal med klubben som nu sträcker sig över säsongen 2021. Den danskfödde yttern har i press även hintat om att eventuellt avsluta sin aktiva karriär hos di blåe. “Kan Mackan spela till han är 37 så kan jag nog också det”.  

Jo Inge Berget

Född: 1990-09-11
Land: Norge
Position: Anfallare

Jo Inge Berget var 2019 tillbaka i Allsvenskan efter ett år i MLS och New York City. Vikingen från Norge fostrades i Lyn och har under sin karriär bland annat representerat lag som Udinese, Cardiff City och Celtic. Under sina tidigare år i Malmö FF (2015-2017) var Berget en väldigt viktig pusselbit i det framgångsrika lag som bland annat vann Allsvenskan både 2016 och 2017. Norrmannen bidrog då med en hel del poäng men det Berget är mest känd för är den otroliga löpstyrkan och föga förvånande har anfallaren ett förflutet som längdskidåkare. Under en match mot Norrköping 2016 löpte Jo Inge 63 procent mer än genomsnittet i MFF. Berget var dock inte lika given från start i “Real Malmö” under säsongen 2019. En tredjedel av matcherna fick nämligen inledas på bänken. 30-åringen är dock en spelare med hög potential och faller saker och ting ut rätt är detta en matchvinnare av rang. Kontraktet med de himmelsblå är skrivet fram till och med säsongen 2022.

Ola Toivonen

Född: 1986-07-03
Land: Sverige
Position: Anfallare

Nils Ola Toivonen är född i Degerfors och bruksklubben gör den här säsongens hans Malmö FF sällskap i Allsvenskan. Den ljushåriga anfallaren slog igenom i just Degerfors och hann också med Örgryte och just Malmö FF innan utlandet väntade. Efter spel i PSV Eindhoven, Rennes, Sunderland, Toulouse och Melbourne Victory slöts cirkeln inför säsongen som gick. Toivonen var då tillbaka i himmelsblått och mycket tyder på att ”OT” fyller ut kavajen efter pensionerade klubblegendaren Markus Rosenberg. Trots en relativt hackig och kort försäsong var Ola starkt bidragande till de mesta mästarnas 21:a SM-guld med acceptabelt antal mål och assist. När Allsvenskan drar igång igen till våren är Toivonen varm i kläderna och ett kombinerat bet innehållandes MFF:s 22:a SM-guld samt Ola som skytteligavinnare behöver inte alls vara dumt. 

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan