Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mjällby AIF

Läs mer om Mjällby AIF - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1939
Hemmaarena: Strandvallen
SM-guld: -
Tränare: Christian Järdler

Få elitföreningar har lika lantlig koppling som Mjällby AIF. Arenan Strandvallen har en anrik historia, den gulsvarta klubben från Sölvesborg köpte sin fotbollsplan av en lokal lantbrukare 1941. MAIF har åkt hiss mellan serierna från tid till annan, 1979 gick fotbollsklubben upp i finrummet för första gången men trillade tillbaka med vändande post. På 80-talet hade Mjällby tre lika korta sejourer i Allsvenskan. Det skulle dröja till 2009 till nästa allsvenska resa för sölvesborgarna som då höll sig kvar i högsta serien för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit nere och vänt i Division 1 Södra 2018 vann Mjällby två serier på lika många säsonger och i sin allsvenska återkomst slog Blekinge-gänget klubbrekord med en femteplats. Marcus Lantz har nu lämnat över för tidigare assisterande tränaren Christian Järdler. Kan han lotsa Mjällby till ännu en framskjuten placering?

Tongivande spelare

Eric Björkander

Född: 1996-06-11
Land: Sverige
Position: Försvarare

Eric Björkander kommer från Rödeby, någon mil utanför Karlskrona. En Blekingebo i själen således. Han gick också fotbollsgymnasiet i Sölvesborg och då var det naturligt att spela sin fotboll i Mjällby. 2014, som 18-åring, gjorde försvararen sin allsvenska debut. Det var dock ingen dag att minnas då det blev stryk mot Djurgården med 0-4. Inför säsongen 2016 värvades Björkander till GIF Sundsvall och flyttade de nätta 90 milen norrut. Där var han varit en viktig kugge under flera år, men när Giffarna efter degraderingen 2019 fick börja om i Superettan följde inte mittbacken med. Istället har 24-åringen återvänt till Listerlandet för att återigen spela allsvensk fotboll med Mjällby. Comebacksäsongen i Blekinge blev succéartad för såväl laget som Björkander själv. När Järdler nu axlar huvudansvaret på tränarbänken är han väl medveten om att det finns en trygg gubbe att luta sig mot i backlinjen.

Enoch Kofi Adu

Född: 1990-09-14
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Sommaren 2014 blev Enoch Kofi Adu känd för den breda fotbollspubliken i Sverige då Malmö FF värvade in den mångsidige mittfältaren inför Champions League. Ghananen gjorde sig känd som en hårt arbetande, passningssäker och positionssäker trygghet i planens centrala del. Fältherren är den typ av pjäs som utför ett mastodontjobb i det tysta, en dröm för alla lag att ha hos sig och en mardröm att möta. Efter två och ett halvt år i Skåne lämnade Enoch de himmelsblå för att testa sina vingar på turkisk mark innan han återkom till det långa landet falukorv mindre än ett år senare. Adu har bibehållit sin förmåga att vara spindeln i nätet även hos AIK och den Nice-fostrade gnuggaren var en vital del i SM-guldet 2018. Förutom Frankrike, Sverige och Turkiet har Adu även spelat i Norge, Danmark och Belgien. Spindelmannen har gjort en landskamp för Black Stars och har inför säsongen 2021 bytt svartgult mot gulsvart för att tjänstgöra hos Sillastrybarna.

Mamudo Moro

Född: 1995-03-07
Land: Ghana
Position: Mittfältare

Mamudo Moro är en fotbollsspelare från Ghana som gjort en raketkarriär i Sverige. 2014, som 19-åring, lämnade yttermittfältaren Golden Boot Academy för att spela fotboll med Sjöbo IF i Division 5. Där visade det sig tydligt att han var för bra för sin omgivning och efter två klubbyten på ett års tid var det i mars 2016 dags att krita på för Mjällby. Där gjorde den målfarliga yttern stor succé och det blev bara två säsonger i Sölvesborg innan Helsingborg plockade över ghananen. I Skåne var Moro en viktig pjäs när HIF tog sig upp i Allsvenskan och även 2019 fick han spela en hel del i högsta serien, även om det bara blev ett ligamål. När kontraktet gick ut under vintern valde mittfältaren att flytta tillbaka till nykomlingen Mjällby för att hjälpa dem att etablera sig i Allsvenskan, något som tycks gå galant då det omgående blev fem Moro-baljor plus en femteplats. Att Moro ska bli lagets bästa målskytt när Moses Ogbu lämnat klubben kan absolut vara värt ett bet!

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan