Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Norrköping

Läs mer om IFK Norrköping - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1897
Hemmaarena: Östgötaporten
SM-guld: 13 st
Tränare: Rikard Norling (ny)

Få svenska fotbollsklubbar har finare anor än IFK Norrköping. Fotbollsklubben har blivit svenska mästare 13 gånger och vunnit Svenska Cupen vid sju tillfällen. Storhetstiden varade från 1940- till 1960-talet där “Peking” vann Allsvenskan inte mindre än elva gånger. Med legender som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget blev de kända som Guldköping. Efter en dipp med spel i Superettan tog IFK Norrköping till säsongen 2011 åter plats i Allsvenskan där de etablerat sig med full kraft. Under nuvarande förbundskapten Janne Andersson gick man hela vägen 2015 och tog klubbens första SM-guld på 16 år. IFK har haft lätt att locka några av Sveriges absolut största talanger till sig och har de senaste åren haft riktigt slagkraftiga lag. Fjolårets sjätteplats var dock en stor besvikelse, särskilt med tanke på den start östgötarna hade. Rikard Norling har nu tagit efter Jens Gustafsson. Kan den glasögon-prydde tränaren ta SM-guld med en tredje klubb?

Tongivande spelare

Oscar Jansson

Född: 1990-12-23
Land: Sverige
Position: Målvakt

Oscar Jansson startade sin karriär på fotbollsplanen i Örebro-laget Karlslund. Den mycket lovande unge målvakten fick 2007 chansen att slå sig in i Tottenham Hotspurs juniorlag och akademi. En fantastisk möjlighet för Jansson som 2008 fick debutera i London-lagets A-trupp i en träningsmatch mot Leyton Orient. Något större avtryck på seniorscenen blev det dock aldrig hos Tottenham. Efter en mindre lånecirkus valde den då 23-årige keepern att vända hemåt. Från säsongen 2013 och framåt har den duktige målvakten varit ett stående inslag mellan stolparna hos Örebro SK. 30-åringens kontrakt med närkingarna löpte över 2020 då han valde att tacka för sig med motiveringen att utlandet lockade. När Jansson dök upp i Östergötland inför 2021 blev det ramaskri bland Kubanerna men den som är objektiv kan förstå att närkingen ser större chans till ett efterlängtat SM-guld mellan stolparna hos IFK Norrköping.

Alexander Fransson

Född: 1994-04-02
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Alexander Fransson gör sin andra sejour i IFK Norrköping. Han återvände till Peking efter två och en halv säsong i den schweiziska ligan (FC Basel, Lausanne Sport) sommaren 2018. Fransson har varit väldigt framgångsrik hittills i sin karriär. Han har vunnit tre ligatitlar hittills, bland annat SM-guld med IFK Norrköping 2015. Norrköpingssonen har varit given i alla svenska ungdomslandslag och också fått göra åtta landskamper för Blågult. Den defensive mittfältaren, som även använts som central försvarare, är viktig för balansen i IFK Norrköping och bidrar också en del i offensiven. Nya utlandsäventyr kan bli aktuella för Alexander Fransson med tanke på att kontraktet med Peking löper ut under 2021.

Sead Haksabanovic

Född: 1999-05-04
Land: Montenegro
Position: Mittfältare

Att Sead Haksabanovic varit en stor talang har stått klart väldigt länge. Född i Halland började han spela sin fotboll i Halmstads BK som sexåring. Där gick han snabbt genom ungdomslagen och fick testa på allsvenskt spel några veckor innan sin 16-årsdag. Med det blev han Halmstads yngste spelare genom tiderna och den näst yngste överhuvudtaget i Allsvenskan efter Nicklas Bärkroth. I premiären av 2017 års allsvenska, strax innan Haksabanovic fyllde 18, gjorde han sitt första mål. Samma år lämnade den talangfulle mittfältaren för West Ham. Där var det svårt att ta plats, därmed gick lasset åter till Sverige för spel i IFK Norrköping. 14 personliga poäng i Allsvenskan 2019 följdes upp med 19 stycken under 2020. Sead har de senaste säsongerna varit den allra största attraktionen i Sveriges finaste fotbollsrum med sin irrationella och internationella spelstil. Frågan är hur länge montenegrinen stannar i Allsvenskan, det lär bara vara en tidsfråga innan vingarna bär “Haksa” till Europas största ligor.

Jonathan Levi

Född: 1996-01-23
Land: Sverige
Position: Anfallare

Jonathan Levi var länge en doldis för den svenska publiken. 2019 presenterade sig skåningen med sin fart när han stod för flera fina insatser i Elfsborgströjan. Fem mål och fyra assist noterades Jonathan för, trots att han hade en skadedrabbad säsong. Den offensiva mittfältaren var då utlånad från den norska storklubben Rosenborg. Därifrån blev det permanent flytt till IFK Norrköping där han dödade sitt doldisskap genom magnifikt samspel med Haksabanovic, Nyman och Jóhannesson. Utöver det har frispråkiga intervjuer samt sjövilda frisyrer gjort sitt till för att pränta in Levi i svenska fotbollsfolkets medvetande. 25-åringen fick debutera i landslaget under januariturnén 2019 och har även gjort en dryg handfull U21-landskamper. På meritlistan finns en titel med Rosenborg i norska Eliteserien. Ett bet på att det blir många mål från Levis fötter 2021 behöver inte vara ett dåligt spel.

Christoffer Nyman

Född: 1992-10-05
Land: Sverige
Position: Anfallare

Christoffer Nyman gjorde två och en halv säsong i Zweite Bundesliga för Eintracht Braunschweig, där klubben åkte ur den tyska andraligan under Nymans andra säsong på plats. I övrigt har “Totte” varit Peking trogen. Över 200 matcher, över 100 personliga poäng har burit frukt i form av ett SM-guld 2015 tillsammans med Janne Andersson. Tio landskamper har det blivit i Sveriges landslag för Nyman, bland annat under ledning av sin gamle kumpan Jan, och den hittills enda landslagsbaljan kom mot Vitryssland i VM-kvalet 2017. När IFK Norrköpings offensiv sprudlade hejdlöst under säsongen 2020 var det i huvudsak Totte som agerade exekutor. 18 mål av 28-åringen innebar kronan som skyttekung. Peking-sonen tillhör odds-favoriterna att vinna skytteligan i Allsvenskan även 2021, det finns mycket som talar för en favorit i repris.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan