Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Östersunds FK

Läs mer om Östersunds FK i allsvenskan i fotboll - spelare, fakta, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1996
Hemmaarena: Jämtkraft Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Amir Azrafshan (ny)

Unga Östersunds FK grundades 1996 genom att IFK Östersund och Ope IF slogs ihop i en satsning mot eliten. Succén kom inte över en natt, men 2011 hände något. Den engelska tränaren Graham Potter plockades in och med honom vid rodret avancerade ÖFK tre divisioner på fem säsonger. 2016 inleddes i Allsvenskan då ÖFK blev den första fotbollsklubben från inre Norrland att spela där. Året efter blev Östersund även Norrlands första mästare i Svenska Cupen. Det var starten på en sanslös succé i Europa League. Klubbar som Galatasaray, PAOK och Hertha Berlin besegrades i kval och gruppspel, vilket resulterade i en åttondelsfinal där det blev en hedersam förlust mot Arsenal (trots vinst på Emirates). Med en trupp bestående av billiga spelare som scoutats från lägre divisioner byggde Graham Potter inte bara ett slagkraftigt lag utan även stjärnor som idag är utlandsproffs. Exempel på det är Ken Sema i Watford och Saman Ghoddos i Brentford. I fjol trodde alla att Östersund skulle trilla ur Allsvenskan efter att fotbollsklubben varit nära konkurs. Kontraktet klarades dock och ekonomin ser nu bättre ut. Trots det är ÖFK nederlagstippade inför säsongen. Kan “Falkarna” från Jämtland klara sig kvar även om oddsen talar emot?

Tongivande spelare

Aly Keita

Född: 1986-12-08
Land: Guinea
Position: Målvakt

Aly Keita började sin målvaktskarriär i Västerås-laget IK Oden, samma stad som Keita är född i. Aly har även representerat Västerås-lagen Syrianska IF och Västerås SK. I Syrianska 2013, blev 34-åringen utnämnd till “bästa målvakt” i Division 2 Norra Svealand och blev därefter värvad av Östersunds FK som då huserade i Superettan. Det blev bara 14 framträdanden för Aly den kommande säsongen men året därpå var Keita ordinarie i det ÖFK som toget steget upp till Allsvenskan och sedermera vann Svenska Cupen samt avancerade till Europa League. 2020 gjorde Aly fler starter än någonsin tidigare, alla utom en. Keita är en av de fotbollsspelare som varit längst tid hos jämtlänningarna vid det här laget och han kommer vara en vital del för chansen till nytt kontrakt denna säsong.

Isak Ssewankambo

Född: 1996-02-27
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Isak Ssali Ssewankambo föddes i Angered och började spela fotboll som femåring för Lärje-Angereds IF. Isak, även kallad “Ice”, representerade också IFK Göteborgs ungdomslag en kortare tid, men som 14-åring flyttade mittfältaren till London för spel i Chelseas akademi. Där gjorde “Ice” bland annat sällskap med Tammy Abraham, Ruben Loftus-Cheek och Andreas Christensen. Under åren 2012-2014 representerade Ssewankambo det svenska U17, U19 och U21-landslaget. Någon speltid i Chelseas A-lag blev det dock inte och det blev det inte heller i Derby County som svensken representerade 2015/16. Isak har däremot gjort ett par matcher för holländska NAC Breda och norska Molde, och även fem framträdanden för Malmö FF säsongen 2018 i Allsvenskan. Numera tillhör han alltså Östersund där en superb säsong krävs från göteborgaren om det ska bli fortsatt spel i Allsvenskan för norrlänningarna.

Blair Turgott

Född: 1994-05-22
Land: England
Position: Anfallare

West Hams plantskola tog Blair Turgott under vingarna redan när Bromley-killen var åtta år. Hos The Hammers stannade teknikern i tio år innan ett hejdundrande flyttande satte fart. Tio(!) klubbar på sju år inom England är svårslagna siffror signerade Blair, innan det var dags att starta om på ny kula i Skandinavien. Med den naturliga kopplingen mellan det rödvita riket på de brittiska öarna och den rödsvarta klubben i Jämtland kritade Turgott på ett treårskontrakt med Östersunds FK. Den flerfaldige U-landslagsmannen trivs bäst som högerytter där hans fart och utmanande spelstil kommer till sin rätt. Efter ett något trevande första år i ÖFK 2019 tog målproduktionen fart med sju fullträffar i Allsvenskan 2020. Under Svenska Cupen 2021 har engelsmannen ökat sitt personliga poängplockande ytterligare, det blir väldigt spännande att skåda Blair Turgotts framfart framöver.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan