Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Sirius

Läs mer om IK Sirius - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1907
Hemmaarena: Studenternas IP
SM-guld: 0 st
Tränare: Daniel Bäckström (ny)

Sirius har faktiskt ett SM-silver på meritlistan. Det är dock en livstid gammalt då det togs 1924 då Uppsalalaget förlorade SM-finalen mot något obskyra Fässbergs IF på Gamla Ullevi. I modern tid så gjorde Sirius debut i Allsvenskan 1969, men sessionen blev ettårig. Efter ytterligare två allsvenska säsonger under 70-talet föll de blåsvarta i seriesystemet och var ett tag nere i Division 4 och härjade. Det är först på 2010-talet det börjat trilla in sportsliga framgångar på Studenternas. 2014 klev Sirius upp i Superettan och tre säsonger senare vann de blåsvarta serien i stor stil, vilket belönades med uppflyttning till Allsvenskan. Nu har laget klarat kontraktet fyra säsonger på raken. Trots en begränsad trupp skulle det förvåna om de inte gör det även i år, även om frågetecken finns sedan populära tränaren Henrik Rydström valt att flytta hem till Kalmar.

Tongivande spelare

Axel Björnström

Född: 1995-09-10
Land: Sverige
Position: Försvarare

Större steg har tagits år för år av late bloomern Axel Björnström. Först som 22-åring blev Axel fotbollsproffs på heltid då han skrev kontrakt med Sirius efter 61 matcher för Vasalund i Norrettan. Vänsterbacken tvingades samtidigt inse att det inte gick att ha kvar säsongsbiljetten till AIK-matcherna, som han innehaft i 15 års tid. Fotbollsfanatikern har trots allt fortsatt dörren stängd gentemot Gnagets rivaler, det kommer inte bli en fladdrande hockeyfrilla på vänsterflanken hos varken Djurgården eller Hammarby. Det stora genombrottet kom 2020 då Björnström spelade samtliga 2700 allsvenska minuter för Uppsalas stolthet när hans offensivlusta bar frukt i form av fem baljor och sju framspelningar.

Yukiya Sugita

Född: 1993-04-22
Land: Japan
Position: Mittfältare

Unika erfarenheter återfinns innanför västen på Yukiya Sugita. På den irrationelle ytterspringarens cv finns spel i Thailand, Spanien, Iran, Dalkurd och Sirius, det är och förblir japanen ensam om. Första vändan på blågul mark gjorde Yukiya 2017 då han var med om att plocka upp Dalkurd i Allsvenskan för första gången i klubbens historia. Efter att ha varit en framstående pjäs hos masarna under första säsongshalvan i högsta serien bar flyttlasset vidare till persiska Tractor innan Sugita återvände till Svedala inför säsongen 2020. Hos Sirius har snidaren från Saitama gjort ännu större avtryck än i den gröna dräkten, hos de blåsvarta bildade japanen en fruktad duo med Stefano Vecchia, tillsammans satte trollkarlarna allsvenska försvar i brand på löpande band. Utan parhästen är det upp till den slingrande teknikern att producera på egen hand för upplänningarna i Allsvenskan 2021.

Mohammed Saeid

Född: 1990-12-24
Land: Eritrea
Position: Anfallare

Mohammed Saeid är född i Örebro men har medborgarskap i Eritrea och gjorde sin landslagsdebut för östafrikanerna hösten 2019, den hittills enda. Den mångfacetterade bollbehandlaren kan spela på hela åtta olika positioner, tidigare var det i huvudsak centralt mittfält som gällde men på senare år har närkingen allt oftare tagit plats längre fram i banan. Mohammed hittade rätt i Henrik Rydströms strategi 2020 då karriärens första tvåsiffriga poängantal nåddes via sju mål och fyra assist vid en ålder av 29 bast. Saeid som fostrades i BK Forwards beryktade plantskola har förutom spel i Allsvenskan i huvudsak rört sig i Nordamerika. Eritreanen har representerat tre olika MLS-klubbar där det blev flest framträdanden i det gulsvarta stället hos Columbus Crew.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan