Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Varbergs BoIS

Läs mer om Varbergs BoIS - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Här kan du spela på Allsvenskan 

Grundad: 1925
Hemmaarena: Varberg Energi Arena
SM-guld: -  
Tränare: Joakim Persson

Det fanns en gång en kvartersklubb vid namn Haga BK i Halland. Det har snart gått hundra år sedan kvartersklubben hade manfall och behövde utöka sitt omfång till att bli ett stadslag. Tack vare ett möte i Folkets Hus gick gymnastikföreningens spelare samman med Haga BK och bildade Varbergs Boll- och Idrottssällskap. Den första startelva som mönstrades innehöll tre spelare som hette Gunnar och tre som hette Erik, bara en sån sak. Varberg Energi Arena, tidigare Påskbergsvallen, pryds av något så annorlunda som naturgräs och invigningen av arenan kantades av pompa och ståt. Kung Gustav V var mannen att inviga BoIS hemmaborg en sommardag i mitten av 1920-talet. Vad gäller modern historia är Joakim Persson kungen av Varberg. Skåningen, med spelarmeriter från fem länder samt Sveriges landslag, tog över Varbergs BoIS som tränare 2018. Första säsongen med Persson var hallänningarna tvungna att kvala för att hänga kvar i Superettan men de två åren därefter har varit en saga. I fjol klarade hallänningarna mot alla odds det allsvenska kontraktet efter att ha bjudit på publikfriande fotboll. Får vi se Varbergs BoIS i Allsvenskan även 2022?

Tongivande spelare

Robin Tranberg

Född: 1993-02-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Trots sin ringa ålder är Robin Tranberg en av de äldre och mer meriterade fotbollsspelarna i Varberg. Det är andra gången stockholmaren representerar BoIS och det är tredje gången mittfältaren testar vingarna på allsvensk nivå. Inför säsongen 2016 lämnade Tranberg halländsk mark för att representera GIF Sundsvall innan resan gick vidare till Dalkurd. Som återvändare inför Varbergs första säsong i Allsvenskan var Robin en ledare i laget med 23 framträdanden fördelat på ett flertal positioner. En och annan ostskiva blev det också, Tranberg lägger aldrig några fingrar emellan i duellerna. Den Hammarby-fostrade fältherren är mångsidig, när Joakim Persson behöver tranbergska egenskaper i backlinjen är Robin aldrig främmande för att ta klivet ner i försvaret.

Adama Fofana

Född: 1999-05-16
Land: Elfenbenskusten
Position: Mittfältare

Right to Dream Academy känns igen väl från Gothia Cup och plantskolan har fostrat mängder med sedermera välkända afrikanska fotbollsspelare. Ivorianen Adama Fofana fick sin fostran i akademin och 2018 belönades han för sitt slit med en flytt till Sverige och Varberg. Precis som fjolårets nykomling i stort slog Fofana igenom under föregående säsong med sitt oerhörda slit längs med vänsterkanten. Jocke Persson har sannerligen scoutat sin trupp väl och tidigt i år ryktades Fofana bland annat vara på väg till IFK Norrköping. Det ryktet säger det mesta om vilken kvalitet vänsterbreddaren håller och då Fofana bara hunnit fylla 21 år går han onekligen en ljus framtid till mötes. Kontraktet med Varberg sträcker sig fram till 31 december 2021. Oavsett om Adama väljer att förlänga sitt kontrakt eller inte så är oddsen låga på att en större fotbollsklubb än hans nuvarande lär visa stort intresse om han fortsätter på inslagen väg.

Robin Simovic

Född: 1991-05-29
Land: Sverige
Position: Anfallare

Astrit Selmani lämnade ett stort tomrum efter sig när han valde att flytta till Hammarby inför säsongen. Den före detta lagkaptenen bidrog med en herrans massa mål och för att ersätta honom har Joakim Persson tittat mot en spelare han tränat tidigare i karriären. 2012 basade Persson över Ängelholm och som spjutspets förfogade han över en viss Robin Simovic. Den tidiga 90-talisten smällde in 17 mål på 27 matcher i ÄFF, något som senare tog honom till Helsingborgs IF. Där gjorde Simovic sig ett namn på riktigt innan det var dags att testa vingarna utomlands. Japan, Italien och Norge har bland annat hunnits med, men inför den här säsongen är han alltså tillbaka i svensk fotboll. För att vara en förhållandevis liten klubb på allsvensk nivå har Varberg lyckats med ett ordentligt meriterat nyförvärv och det skulle inte förvåna om den nästan två meter långe anfallaren gör omedelbar succé under Jocke Perssons nygamla vingar. Ett tänkbart bet kan definitivt vara att Simovic blir Varbergs bästa målskytt den här säsongen.

Läs mer om Allsvenskan

Här kan du spela på Allsvenskan