Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

FC Köln

1. FC Köln grundades 1948 och vann den första upplagan av Bundesliga 1964. Man har efter det vunnit ligan två gånger. Genom åren har fotbollsklubben producerat en stor radda landslagsmän, där de mest kända är Wolfgang Overath och Lukas Podolski. Förutom tre ligapokaler har Köln även triumferat i tyska cupen fyra gånger. Säsongen 2020/21 gör de så kallade Getabockarna sin andra raka säsong i finrummet efter att ha slutat på plats 14 som nykomlingar.

Här kan du spela på FC Köln

Smeknamn: Die Geissböcke
Manager: Markus Gisdol
Hemmaarena: RheinEnergieStadion

Spela på FC Köln hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i FC Köln:

Sebastian Andersson

Martin Sebastian “Basse” Andersson började spela fotboll i Vinslövs IF men det var i Ängelholm han fick sitt genombrott. År 2009 kritade anfallaren på för Skånelaget och redan 2011, då ÄFF slutade på tredje plats i Superettan, blev Basse klubbens bästa målskytt med sina tolv fullträffar i andradivisionen. Ängelholm bommade dock kvalet till Allsvenskan vilket gjorde att han blev värvad av Kalmar FF. I Småland gick det tyngre för Andersson och under de tre åren i klubben blev det endast tre mål för anfallaren. 2014 bar det av till Stockholm och Djurgården och efter två relativt lyckade år i huvudstaden valde IFK Norrköping att värva skåningen. Där kom det stora genombrottet på den allsvenska scenen. Under debutsäsongen i Peking gjorde Basse 14 mål och i januari 2017 gjorde han även debut i A-landslaget. Samma sommar köptes svensken loss av Kaiserslautern och efter ett bra år i Miroslav Kloses gamla klubb blev anfallaren inför säsongen 2018/19 värvad av Union Berlin. Tolv mål blev det för Andersson i Zweite Bundesliga och tanken följde upp med lika många baljor i Bundesliga under fjolåret. Plats 14 i skytteligan framför namn som Müller och Reus är inte illa för en snubbe från Vinslöv. Precis innan premiären presenterades landslagsanfallaren som Köln-nyförvärv. En spännande säsong väntar!

Timo Horn

FC Köln hade ingen rolig avslutning på säsongen och vann till exempel inte en enda match under hela sommaren. 69 mål bakåt var också näst sämst i hela ligan. Då är det naturligt att blickarna vänds mot målvakten men Timo Horn stod faktiskt för en ganska bra säsong. 27-åringen har alltid varit en stor talang och har representerat Tyskland i alla juniorlandslag. Dessutom var det Horn som var målis i OS 2016 när Tyskland kom tvåa efter Brasilien. Målvakten är född i Köln och detta är faktiskt den enda klubb han någonsin representerat, en ovanlig bedrift i den moderna fotbollen. Med 252 ligamatcher för fotbollsklubben i sitt hjärta är Timo Horn på väg att bli en av Kölns största ikoner genom tiderna och räkna med att han gör drygt 30 ligamatcher även denna säsong.

Jonas Hector

Jonas Hector har genom åren varit en ryktenas man. Det har snackats om att både Liverpool och Barcelona var intresserade av 30-åringen men Hector har varit sitt Köln trogen och kliver nu in på sin nionde säsong i seniorlaget. Med tyska mått mätt får Jonas Hector ses som en late bloomer. Det var nämligen först som 22-åring som han debuterade i Kölns A-lag och som 24-åring i Bundesliga. Men sedan han blev ordinarie som vänsterback, 2013, så har Hector varit en högst pålitlig kantspringare och har dessutom utnämnd till Kölns “Player of the Season” tidigare. På meritlistan finns även 43 landskamper med Tyskland. I Bundesliga-återkomsten säsongen 2019/20 stod Hector för fyra mål och två assist. Kontraktet löper till 2023.  

Jhon Córdoba

Den 27-årige colombianen kom till Europa och spel i La Liga 2013 från den mexikanska ligan. Den kraftfulla anfallaren anslöt först till Barcelona-klubben Espanyol men skrev sommaren 2015 på för fem år med Granada. Både i Espanyol och Granada blev det fyra mål under säsongerna, där Córdoba startade ungefär hälften av matcherna. Säsongen 2015/16 lånades strikern ut till Mainz 05 i Bundesliga, där det blev fem baljor, hans högsta siffra sedan 2012. Det ledde till att Mainz köpte loss Córdoba för 6,5 miljoner euro. Säsongen 2016/17 blev det fyra mål och fyra assist på 27 starter i Mainz för Colombias svar på Didier Drogba. Köln blev så imponerade att man hostade upp 180 miljoner för målskytten, vilket gjorde Córdoba till klubbens dyraste värvning den säsongen. Colombianen har knappast gjort någon besviken. Under 2. Bundesliga-säsongen 2018/19 tryckte han in hela 20 mål och var en starkt bidragande orsak till att FC Köln till slut vann andradivisonen och tog steget upp. 13 nya baljor kom i fjol och med dessa siffror vann han den inhemska skytteligan med råge. Att Córdoba når tvåsiffrigt igen är det låga odds på.

Anthony Modeste

Anthony Modeste är uppvuxen i Cannes, Frankrike, och startade sin juniorkarriär i Nice. Som 21-åring lånades den då talangfulle anfallaren ut till Angers. Framgången i klubben lät inte vänta på sig. Modeste svarade för 20 mål och blev uttagen i den franska ligans All Star-lag. Den reslige strikern fortsatte därefter sin karriär i Bordeaux där han under tiden som fyraårskontraktet pågick lånades ut till bland annat Blackburn. Från spel i Frankrike och England gick flyttlasset till Tyskland där Modeste 2013 skrev på ett treårskontrakt med Hoffenheim, en sejour som var framgångsrik för fransmannen med 19 mål under två säsonger i Bundesliga. Målmässigt kom dock den stora islossningen när han skrev på för FC Köln. Under två säsonger gjorde Modeste 40 mål för klubben 2015-2017. Efter ett kortare äventyr i Kina och spel med Tianjin Tianhai har 32-åringen sedan 2018 återigen vänt tillbaka till Köln. Där har han återigen hittat nätet vid flertalet tillfällen. I tidig ålder fick Modeste representera det franska landslaget på ungdomsnivå. På seniornivå har spel med Les Bleus däremot stannat vid just en dröm.   

Här kan du spela på FC Köln

Till startsida Bundesliga