Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Athletic Bilbao

Försvarar Real Madrid guldet? Spela på La Liga 2020/2021!

Läs mer om lagen i La Liga!

Fakta om Athletic Bilbao

Athletic Club, även kallat Athletic Bilbao eller Atlético de Bilbao, är en klubb från Baskien. Bilbao är ett av lagen som cementerat sig fast i La Liga och aldrig åkt ur. Klubben har vunnit spanska ligan åtta gånger och Copa del Rey (spanska cupen) 24 gånger. Klubben ligger faktiskt femma i maratontabellen i Spanien, efter storklubbarna Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid och Valencia. Bilbao var den första storklubben i Spanien och slutade etta eller tvåa sju av åtta säsonger på 1930-talet och vann Copa del Rey fyra gånger i rad 1930-1933. Två brittiska tränare var nyckelfigurer för baskerna på den tiden, Fred Pentland och William Garbutt. På senare år har kända namn som Jupp Heynckes, Javier Clemente, Marcelo Bielsa och Ernesto Valverde tränat klubben. Los Leones största seger genom tiderna kom, överraskande, mot Barcelona som man besegrade med 12-1 i början av 1930-talet. Hetaste derbymatcherna spelas mot baskiska kollegan Real Sociedad, som man mött närmare 150 gånger genom åren.

Smeknamn: Los Leones, Rojiblancos
Manager: Gaizka Garitano
Hemmaarena: Estadio San Mamés

Spela på Athletic Club hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Athletic Bilbao

Unai Simón  
Kepa out, 900 miljoner kronor och Unai Simón in. Athletic stod sommaren 2019 för en av fotbollsvärldens förmodligen bästa transferkaruseller någonsin. Världens dyraste målvakt ersattes från de egna leden med en både yngre och bättre variant och efter Kepas kraschlandning i London samt De Geas nyfunna fumlighet i kassen är det förmodligen Simón som ligger närmast den spanska förstaspaden inför EM 2021. Oddsen blir såklart inte sämre av att han till vardags spelar ihop med Iñigo Martinez som brukar bilda mittlås med Ramos i landslaget. I Athletic är Simón tryggheten själv och med sitt stabila luftspel, snabba reflexer och fina fötter är han allt den så kallade moderna målvakten ska och vill vara. 23 år gammal är oddsen goda för en lång och lyckosam karriär.

Inigo Martínez  
Hatad bland Sociedadfansen, älskad bland Bilboafansen. Iñigo Martínez är en vattendelare i Baskien efter den förbjudna flytten från moderklubben Real Sociedad till evige antagonisten Athletic i januari 2018. Kvalitén är dock obestridd och han är given i såväl klubblag som landslag, där han tagit över efter Piqué som Ramos ständige parhäst. 181 cm lång är han sällan längst, men desto mer följsam och spänstig med en fin vänsterfot som en viktig extra krydda i ett land där uppbyggnadsspelet är allt och lite till. Tillsammans med Símon i målet har både Bilbao och det spanska landslaget en grym grund att stå på.

Raúl García  
34-årige Raúl García gör sin sjätte säsong i Athletic Bilbao efter en lång karriär i Atlético Madrid. Den offensive mittfältaren har varit en stabil spelare i La Liga, strax under den yttersta toppen av spanska fotbollsspelare. Han har fått prova på spel med La Roja två gånger, men oftast blivit ratad. García har varit desto mer framgångsrik i klubblagen. Han är en fotbollsspelare med finess och en mean streak. Det är anmärkningsvärt att han dragit på sig minst åtta gula kort vid tolv olika säsonger, och gjort minst tio ligamål vid fyra olika tillfällen. Trots att Raúl García aldrig tillhört Real Madrid eller Barcelona har han vunnit La Liga, Copa del Rey och Europa League. Sommaren 2019 förlängde spanjoren sitt kontrakt med Bilbao till 2021.

 Inaki Williams  
Athletic Bilbaos egna produkt slog till slut igenom 2018/19 genom att som 25-åring vinna den interna skytteligan. Anfallaren har faktiskt fyra säsonger i rad spelat alla matcher för Bilbao och målskyttet har stadigt förbättrats, även om säsongen 2019/20 innebar ett litet hack i skivan med endast sex fullträffar. Inaki Williams Arthuers föräldrar är från Ghana men Williams är född och uppvuxen i Spanien. Williams var en stor talang som ung och har gjort över ett dussin U21-landskamper för Spanien, men bara en för seniorlandslaget. För några år sedan var han högvilt bland storklubbar som Arsenal, Liverpool och Manchester City men har blivit kvar i moderklubben som han har kontrakt till 2028 med, men en utköpsklausul på 135 miljoner euro.  

Iker Muniain  
Iker Muniain har varit en talang hela livet och också varit Baskien och Bilbao trogen hela sin karriär. Muniain har gjort hela 60 U-landskamper för Spanien och även fått göra två seniorlandskamper för La Roja. Vänsteryttern har varit ordinarie i Athletic Bilbao i tio säsonger och är lagets kapten. Han har ända sedan han var tonåring haft andra fotbollsklubbars ögon på sig, exempelvis Liverpool, Napoli, Bayern München och Manchester City, men Muniain förlängde så sent som i november 2018 sitt kontrakt med baskerna till 2024. Ett kontrakt som inte har någon utköpsklausul då Muniain sagt att han vill stanna i klubben resten av karriären. Med det visar 27-åringen en klubblagskänsla som inte går att köpa för pengar i dagens fotboll. 

Spela på Athletic Bilbao!

Till startsida Fotboll