Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Celta Vigo

Till La Liga startsida.

Försvarar Real Madrid guldet? Spela på La Liga 2020/2021!

Fakta om Celta Vigo

Celta Vigo är en klubb från provinsen Galicien. Storhetstiden, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/02 då Celta aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter. Fotbollslaget från Vigo spelade Europafotboll för första gången på tio år säsongen 2016/17 och gick då till semifinal i Europa League. Celta har haft en extremt stor spelaromsättning de senaste åren. Svenske landslagsmannen John Guidetti gjorde 2,5 år i klubben 2015-2018. En spelare som dock varit Celta Vigo trogen nästan hela sin karriär är Iago Aspas, klubbens meste målskytt genom tiderna. Säsongerna 2018/19 samt 2019/20 var galicierna på vippen att åka ur La Liga. Vi får nog vänja oss vid att Os Célticos även denna säsong är ett lag för en kommande bottenstrid.


Smeknamn: Os Célticos, Os Celestes, O Celtiná
Manager: Óscar García
Hemmaarena: Estadio Balaidos

Spela på Celta Vigo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Celta Vigo

Néstor Araujo  
Den 28-årige mexikanen Néstor Araujo värvades till La Liga och Celta Vigo sommaren 2018 och mittbacken gick direkt och tog en startplats i laget. Araujo var uttagen till Mexikos trupp inför fotbolls-VM i Ryssland, men fick lämna återbud på grund av skada. Néstor Araujo är en klassisk, rejäl mittback som mäter 188 centimeter och väger 87 kilo. Under några veckor i januari och februari 2019 lyckades Araujo också att fördubbla sina karriärs sammanlagda målskörd när han gjorde mål i tre matcher. Säsongen 2019/20 blev det ytterligare en fullträff. Före tiden i Celta hade mexikanen gjort åtta säsonger som senior och bara nätat tre gånger  sammanlagt. Under 2019 var han med och vann nord- och mellanamerikas motsvarighet till EM, CONCACAF Gold Cup där Mexico bara släppte in fyra mål på sex matcher, och där man besegrade rivalen USA i finalen.

Denis Suárez  
Mittfältaren Denis Suárez var, tillsammans med Santi Mina, sommarens stora värvning 2019 av Celta Vigo, och är faktiskt klubbens tredje dyraste spelare genom tiderna, efter Catanha och Emre Mor. Denis Suárez Fernández spelade i Celta som ung och var en supertalang med mängder av U-landskamper för Spanien. Som 17-åring värvades han av Manchester City men gjorde inga seniormatcher för klubben. Istället vände mittfältaren tillbaka till hemlandet och storklubben FC Barcelona. Efter en utlåning till Sevilla och en försäljning till Villarreal med köpa-tillbaka-klausul var han tillbaka i Barca 2016 och tillhörde klubben under tre säsonger med begränsad speltid. 25-åringen hann under 2019 även med en utlåning till klassiska Premier League-klubben Arsenal. Den senaste säsongen har varit lite upp och ner för Suárez som bara stod för ett mål och 19 starter för Celta Vigo. Med tanke på hur dyr Dennis var gäller det att han steppar upp till kommande säsong. Potentialen finns där.

Santi Mina
Santi Mina är tillbaka i Vigo efter fyra säsonger i Valencia, som en del i affären som tog Maxi Gómez till Valencia. Maxi Gómez som gjorde näst flest mål i Celta säsongen 2018/19, efter vicekaptenen Iago Aspas. Mina lyckades inte alls fylla Gómez skor utan noterades bara för sex baljor när Celta Vigo slogs i botten av La Liga säsongen 2019/20. Den 23-årige anfallaren var en stor talang och har bland annat gjort 16 stycken U19-landskamper. Fotbollsspelaren slog igenom som 19-åring och blev den yngste någonsin som gjort fyra mål i en match i La Liga. Valencia reagerade snabbt och värvade Mina sommaren 2015. Santi Mina var under sina år en stabil spelare för Valencia, om än inte någon nyckelspelare. Med Los Che vann han Copa del Rey. Trots talangen som ung har det inte blivit några landskamper för 24-åringen. Nu väntar en nyckelsäsong för för anfallaren som behöver göra fler mål för att ta nästa kliv i utvecklingen. Lyckas han med den saken är det mycket värt för Celta Vigo.

Iago Aspas  
Iago Aspas fortsätter att vara en av de bästa spelarna utanför storklubbarna i Spanien. Han gjorde bejublad comeback i moderklubben Celta Vigo sommaren 2015 och har gjort 89 mål i La Liga sedan dess, trots att han fyller 33 den första augusti. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen, och inga mål. Säsongen därpå lånades anfallaren ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo. Förutom 19 mål i ligan gjorde han även flera mål i cupen och Europa League, när Celta Vigo nådde semifinal i båda turneringarna säsongen 2015/2016. Aspas debuterade i landslaget sent, som 29-åring, men spelade sommaren 2018 VM för Spanien. 33-åringen har kontrakt med Celta till 2023. Oddsen talar för att Aspas blir Celtas bästa spelare även denna säsong. 

Spela på Celta Vigo.

Till startsida Fotboll