Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Espanyol

Till La Liga startsida.

Fakta om Espanyol

RCD Espanyol är en klubb från Katalonien. Man grundades 1900 under namnet Sociedad Espanola de Football och har genom åren vunnit Copa del Rey fyra gånger och nått final i UEFA-cupen två gånger. Espanyol är en klassisk spansk fotbollsklubb och bara storklubbarna Real Madrid och FC Barcelona (och Athletic Bilbao) har fler säsonger i La Liga än de blåvita. Av de nuvarande klubbarna är det bara, utöver tidigare nämnda, Valencia, som gjorde fler säsonger i svit i högsta ligan än katalanerna. Derbi Barceloni kallas derbyt mellan Espanyol och FC Barcelona. Klubbarna har mötts i tävlingsmatcher över 200 gånger genom åren. Barca har vunnit flest matcher, men Espanyol-fansen minns nog med glädje 2-1-segern på Camp Nou 2009 och längre tillbaka 6-0-segern på hemmaplan från säsongen 1950/1951. Förra säsongen slutade Espanyol sjua i La Liga, klubbens bästa placering sedan femteplatsen år 2005. Från svenskt håll gjorde AIK-profilen Sanny Åslund en säsong i den katalanska klubben på 1970-talet.

Smeknamn: Periquitos, Mágico
Manager: David Gallego
Hemmaarena: RCDE Stadium

Spela på Espanyol hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Espanyol

Bernardo Espinosa 
När Girona åkte ur La Liga 2018/19 valde colombianen Bernardo Espinosa att inte följa med klubben ner i Segunda. Han blev kvar i Primera Division på ett säsongslångt lån hos Espanyol. Mittbacken drog sönder knät i januari 2016 och missade över åtta månader. Han värvades trots skadan av Middlesbrough men lyckades aldrig bli ordinarie efter skadefrånvaron. Under sina två säsonger i Girona var Espinosa en nyckelspelare och fanns med i bruttotruppen för Colombia till fotbolls-VM i Ryssland 2018, men närmare VM än så kom inte mittbacken. 30-åringen har kontrakt med Girona till 2021 men i låneavtalet med Espanyol finns en köpoption.

Pablo Piatti
En av elitfotbollens kortaste spelare, 163 centimeter Pablo Piatti, har haft en tuff tid i Espanyol, efter en utmärkt första säsong i Barcelonaklubben. Han gjorde tio mål och tio assists säsongen 2016/17 men efter det har det blivit mindre och mindre speltid. 30-åringen har förvisso suttit på bänken periodvis under karriären men det är ingen överdrift att säga att 2018/19 var karriärens sämsta för den lille argentinaren. Piatti har gjort elva raka säsonger i La Liga sedan han lämnade Estudiantes i hemlandet men kontraktet med Espanyol går ut sommaren 2020 så säsongen är viktig för Pablo Piattis fortsatta karriär.

Sergi Darder 
Sergi Darder blev Espanyols tredje dyraste värvning genom tiderna när han anslöt permanent från Lyon sommaren 2018. Då hade han en säsong bakom sig på lån i den spanska kuststaden. Den centrale mittfältaren har varit en nyckelspelare för Espanyol båda sina säsonger i klubben genom att bidra med både tufft spel och en del poäng framåt. 25-åringen trivs i La Liga. Han var en nyckelspelare för Malaga under två säsonger innan han värvades för stora pengar till Lyon. Men tiden i Ligue 1 blev misslyckad och han har levt upp igen i klubben han tillhörde som ungdomsspelare. Darder har gjort dussinet landskamper på ungdomsnivå men inte fått representera Spanien som senior. 

Borja Iglesias 
Anfallaren Borja Iglesias kostade Espanyol runt 100 miljoner kronor när han köptes från Celta Vigo och blev då klubbens näst dyraste värvning genom tiderna. Det var Iglesias första chans på allvar i La Liga efter att ha öst in mål på lägre nivåer i Spanien. Och man kan lätt säga att han tog den. Iglesias gjorde sammanlagt 20 mål under säsongen, den högsta siffran som en Espanyolspelare gjort på närmare 25 år (Jordi Lardin gjorde 21 mål för Espanyol 1995/96). 26-åringen har tidigare tillhört klubbar i La Liga, som Celta Vigo och Real Zaragoza (och tillhörde Valencia som ungdomsspelare), men har då fått spela i b-lagen i Segunda och Segunda B. Den 187 centimeter långe anfallaren har kontrakt med Espanyol till 2022.

Spela på Espanyol.

Till startsida Fotboll