Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Brighton & Hove Albion FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Brighton

Brighton & Hove Albion FC bildades så tidigt som 1901 men saknar stora titlar. Sydkust-lagets största framgång var när man säsongen 2016/17, via en andraplats i The Championship, tog klivet upp till Premier League. Efter en fin säsong som nykomlingar har Brighton haft tre tuffare säsonger strax ovanför nedflyttningsstrecket. Svenskbekantingen Graham Potter har dock utvecklat Brightons sätt att spela fotboll på och sett till underliggande statistik borde Fiskmåsarna snarare varit med och slagits om Europaplatser än om nytt kontrakt under den senaste säsongen. Potter har dessutom varit väldigt duktig på att utveckla spelare vilket gjort att lirare som White, Bissouma och Lamptey är högvilt för andra klubbar. Får Brighton behålla sin stomme och bli mer effektiva framför mål går de en oerhört intressant säsong till mötes. 

Smeknamn: The Seagulls
Manager: Graham Potter
Hemmaarena: Amex Stadium - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Brightons spelschema i Premier League

Spela på Brighton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spännande namn

Robert Sánchez

Född: 1997-11-18
Land: Spanien
Position: Målvakt

Ett av de absolut största genombrotten under Premier League-säsongen 2020/21 stod onekligen Robert Sánchez för. Graham Potter valde att inleda säsongen med Mat Ryan mellan stolparna, men det gick inte som önskat. Australiensaren lånades sedermera ut till Arsenal och i buren ställdes istället oprövade Robert Sánchez. Spanjoren kom till Brighton som 15-åring och hade tidigare bara testat på seniorspel i lägre divisioner på de brittiska öarna, men att påstå annat än att Sánchez tog chansen när den gavs är att fara med osanning. Den nästan två meter långa förstaslipsen är oerhört skicklig med fötterna, men framför allt besitter han styrkor som i första hand förknippas med en burväktare. Pondus i luftspelet, snabba reflexer och dominans i eget straffområde är alla egenskaper som Sánchez besitter och tränare Potter har knappast ångrat att han givit spanjoren chansen. Att vi får se Robert i en europeisk storklubb inom en inte alltför överskådlig framtid är ingen högoddsare.

Lewis Dunk

Född: 1991-11-21
Land: England
Position: Försvarare

Brighton-sonen Lewis Carl Dunk är “Brighton through and through”. Född i staden vars klubblag han representerar med kaptensbindeln runt armen har Dunk varit en starkt bidragande faktor till att Fiskmåsarna etablerat sig i Premier League. När man säger att en spelare har en “brittisk” spelstil är Dunk själva urtypen av en sådan fotbollsspelare. Mittbacken viker inte en tum i närkamperna, är livsfarlig på fasta situationer och gör förmodligen inte mycket fler än tio på foten. De egenskaperna återspeglas också väl i hans statistik. Antalet röda kort och gjorda mål går ofta hand i hand och för att ta det sista steget mot att bli en av Premier Leagues främsta försvarare behöver Dunk slipa på sin vårdslöshet. Lyckas han med det är det inte omöjligt att en större klubb hägrar i framtiden, men mycket talar för att skorna hängs upp i björken i Brighton. Det är där Dunk hör hemma.

Adam Lallana

Född: 1988-05-10
Land: England
Position: Mittfältare

Adam Lallana har under sin karriär hunnit med över 200 matcher för Southampton och drygt 100 framträdanden för Liverpool. Under tiden i Merseyside var kreatören med och vann i princip allt som går att vinna. Mittfältaren har även gjort över 30 matcher för Englands landslag. Dock hade han rätt svårt att ta plats i Jürgen Klopps världslag under de sista åren i Liverpool, fullt förståeligt. I Brighton har veteranen fått ett större förtroende, även om en del småskador har stört mittfältaren. Det blev 30 framträdanden under 2020/21 och ett mål som resultat, men det ska sägas att i flera av dessa fajter har Adam startat på bänken. Nu hoppas han och hela Brighton på att den centrala fältaren ska få en skadefri försäsong där han bygger upp kroppen ordentligt. Lyckas detta bör vi få se ännu mer av Lallana under 2021/22.  

Leandro Trossard

Född: 1994-12-04
Land: Belgien
Position: Mittfältare

Graham Potter är känd som en manager som är väldigt bra på att utveckla unga spelare. I Leandro Trossard fick han ett riktigt råämne att jobba med. Trossard har under hela sin uppväxt setts som en av Belgiens största talanger, varit ett givet val i alla ungdomslandslag och har på senare tid även tagit plats bland de stora grabbarna. Trossard var med i Belgiens EM-lag och startade i gruppspelsmatchen mot Finland. I Brighton har det blivit fem fullträffar i ligaspelet under båda säsongerna på den engelska sydkusten och stundtals har belgarens samarbete med Maupay varit fantastiskt att skåda. Kan Leandro bara bli något mer effektiv framför mål kan det smälla ordentligt i näten under kommande säsong. Ett bet till intressant odds på att Trossard gör fler än fem mål är att rekommendera.

Neal Maupay

Född: 1996-08-14
Land: Frankrike
Position: Anfallare

Nael Maupay var under ungdomsåren en stor talang som fanns med i samtliga U-landslag för Frankrike. Det var dock inte helt självklart att det blev Frankrike han skulle representera då mamman är argentinsk. Maupay fostrades i Nice och under de tre säsongerna i A-truppen noterades anfallaren för 44 framträdanden och sex mål. Därefter har det blivit spel i Saint-Étienne och Brest innan det bar av till de brittiska öarna och Brentford. Hos The Bees öste Neal in mål omgående. I The Championship 2018/19 gjorde den snabba strikern 25 påsar och åtta assist vilket ledde till att flera Premier League-klubbar fick upp ögonen för fransmannen. Brighton betalade 20 miljoner pund för Maupay sommaren 2019 och det har visat att det var en bra investering. Tio ligamål blev det under debutåret på sydkusten och tanken var att fransmannen skulle explodera i fjol. Istället sumpade han mängder av målchanser och det blev till sist “bara” åtta påsar. Kapaciteten finns tveklöst där och kan den ettriga strikern bara fila på avslutningarna kan det bli rena rama ketchupeffekten under kommande säsong. Det är i alla fall vad hela Brighton hoppas på. Ett bet på Maupay som lagets bästa målskytt känns på förhand väldigt intressant.
 

Spela på Brighton

Till startsida Fotboll