Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Burnley FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Burnley

Burnley FC grundades 1882. 1888 var de med och bildade The Football League. Den vinröda klubben har vunnit ligan två gånger och FA-cupen en gång. Burnley är unika på det sätt att man, tillsammans med endast två andra klubbar, vunnit alla fyra divisionerna i The Football League. Säsongen 2015/16 tog man hem seriesegern i The Championship och avancerade upp till Premier League. Det följde Burnley upp med en strålande säsong och en sjundeplats i det engelska finrummet, vilket ledde till Europaspel för första gången i klubbens historia. The Clarets gjorde i fjol åter en trygg prestation och lyckades med sitt starka kollektiv sluta på övre halvan i Premier League. 

Smeknamn: The Clarets, The Legends
Manager: Sean Dyche
Hemmaarena: Turf Moor - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Burnleys spelschema i Premier League

Spela på Burnley FC hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Burnley FC

Ben Mee
Den stenhårde mittbacken Ben Mee skolades i Manchester Citys akademi men fick aldrig debutera för The Citizens på tävlingsnivå. Istället lånades 31-åringen ut till Leicester och Burnley, som sedan köpte loss Mee 2012. Sedan dess har han successivt växt in i seniorkostymen. För fem år sedan när Burnley tog steget upp till Premier League var han den utespelare som spelade mest av alla hos The Clarets. Även de nästföljande säsongerna i högstaligan har han varit tongivande för Burnley. Ben Mee var en stor del i fotbollslagets framgångsrika sjundeplats 2017/18 men hade precis som hela klubben en tyngre säsong året därpå. När de lilaklädda lade ankare på den övre PL-halvan säsongen 2019/20 lirade Ben 32 matcher, gjorde ett mål och en assist samtidigt som han inmundigade sju stycken ostskivor. Fullföljs kontraktet till 2022 har Mister Mee gjort tio år hos Burnley.

James Tarkowski
James Tarkowski har tagit vägen från moderklubben Oldham (League One) till Brentford, som han var med och förde upp till The Championship, för att till sist hamna i Burnley och Premier League. Men det var först säsongen 2017/18 som han fick sitt riktiga genombrott och tog en ordinarie tröja bredvid mittbackskollegan Ben Mee. Tarkowski imponerade stort och var en av anledningarna till Burnleys överraskande fina säsong som ledde hela vägen till en sjundeplats i ligan och Europaspel. Den 10:e september 2017 blev den dåvarande 25-åringen utnämnd till matchens bästa spelare mot Crystal Palace efter totalt 17 rensningar, flest i hela Premier League den säsongen. Mars året därpå gjorde Tarkowski även sin första landskamp för England och var uppsatt som reserv till Englands trupp i VM i Ryssland. När The Clarets gjorde en ny kanonsäsong och landade på tiondeplatsen i PL spelade James Tarkowski samtliga matcher, samtliga minuter. Kan Burnleys nummer 5 fortsätta utvecklas går han en mycket ljus framtid till mötes.

Chris Wood
Wood flyttade redan som tonåring från hemlandet Nya Zeeland till England och West Bromwich. Där hade han dock svårt att ta en startplats utan spenderade de kommande säsongerna på lån till lag som Barnsley, Brighton, Birmingham och Bristol City. 2012/13 köptes anfallaren av Leicester och hjälpte The Foxes att ta klivet upp i Premier League redan följande säsong. Väl där blev det dock återigen lite tufft att ta en startplats framför Jamie Vardy och Leonardo Ulloa. Resan fortsatte därmed till Leeds och The Championship igen. Där kom det stora genombrottet för 28-åringen. Efter ett bra första år slog han till med ett fantastiskt andra. Då bombade Wood in 27 mål och vann med det skytteligan. Sommaren 2017 fick den 191 centimeter långe strikern återigen chansen i Premier League när han blev Burnleys dyraste köp genom tiderna, 15 miljoner pund. Trots en del skadebekymmer blev Wood Burnleys bästa målskytt sin första säsong med tio mål på 24 ligamatcher. Även året därpå blev det tio strutar i ligaspelet för spelaren från Nya Zeeland och han tog ytterligare steg när The Clarets lyfte till övre PL-halvan säsongen 2019/20. 14 strutar på 32 framträdanden är starka papper. Oddsen är inte speciellt höga på att det blir tvåsiffrigt i målkolumnen även 2020/21.

Jay Rodriguez
Anfallaren Jay Enrique Rodriguez har spanska rötter men är född och uppvuxen i Burnley, Lancashire. Under åren 2007 till 2012 gjorde Rodriguez 105 matcher och 31 mål för Burnley som då spelade i The Championship. Sommaren 2012 var Jay Rodriguez ett hett namn för många Premier League-klubbar och den 10:e juni kritade anfallaren på ett fyra års långt kontrakt med Southampton. 31-åringen imponerade på sydkusten och i december 2013 blev Rodriguez tillsammans med lagkamraterna Rickie Lambert och Adam Lallana uttagen till landslaget. Den 15:e november fick Jay debutera för The Three Lions, anfallarens hittills enda landskamp. Efter ett par lyckade år i Southampton såväl som West Bromwich vände Rodriguez hem till Burnley igen och hemmasonen har varit kvar sedan dess. Kontraktet går ut sommaren 2021.

Ashley Barnes
Ashley Barnes är verkligen en urtyp från den gamla skolan av engelska anfallare. Barnes har österrikiska rötter men föddes i sydvästra England i staden Bath. Den hårda anfallaren inledde karriären i den lokala fotbollsklubben Paulton Rovers, därefter blev det spel i Plymouth Argyle, Oxford United, Salisbury City, Eastbourne Borough, Torquay United och Brighton. Faktum är att Ashley huserat i samtliga divisioner i det engelska proffs-systemet. Hos The Seagulls blev anfallaren en pålitlig målskytt och Barnes var en stor anledning till att Brighton tog steget upp från League One till The Championship säsongen 2010/11. I januari 2014 kritade Ashley på för Burnley och sedan dess har strikern varit Sean Dyche och klubben trogen. Barnes har successivt blivit en pålitlig målskytt i Premier League men i fjol fick anfallaren stora delar av säsongen förstörd på grund av en skada. Kan Bath-sonen hålla sig ifrån skadorna den här säsongen kommer Sean Dyches nummer 10 att bli en fruktad herre att stångas mot för alla lagen i det engelska finrummet. 

Spela på Burnley

Till startsida Fotboll