Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Crystal Palace FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Crystal Palace

Crystal Palace grundades 1905. Londonklubben huserade i de lägre divisionerna fram till 1969 då laget gick upp till Division 1. Efter det har CP åkt jojo mellan divisionerna. “Örnarna” har tre seriesegrar att stoltsera med, men inte mycket mer än det. Sedan 2013 håller man till i Premier League. Den gamla förbundskaptenen Roy Hodgson har satt ett stabilt grundspel med bra defensiv som återigen räckte till en trygg mittenplacering i Premier League i fjol. Kan Palace ta nästa steg?

Smeknamn: The Eagles
Manager: Roy Hodgson
Hemmaarena: Selhurst Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Crystal Palace spelschema i Premier League

Spela på Crystal Palace hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Crystal Palace

Luka Milivojevic
Trots spetsspelare som Christian Benteke och Wilfried Zaha i truppen har mer anonyme Luka Milivojevic gjort flest mål för Crystal Palace två säsonger på raken. Tolv fullträffar blev det till sist för den nyttiga mittfältaren i 2017/18 samt 2018/19. Den stora målskörden beror mycket på att han är straffspecialist. Även säsongen 2019/20 var serben straffskytt men målproduktionen blev tämligen skral. Tre fullträffar räckte inte till mer än en delad tredjeplats i den interna skytteligan, desto högre hamnade Luka i varningsligan med sina tolv ostskivor. Den ettriga fältaren har redan representerat flera olika fotbollsklubbar som Röda Stjärnan, Anderlecht och Olympiakos i karriären. Kontraktet med Londons örnar sträcker sig till sommaren 2023 för Milivojevic född våren 1991.

Andros Townsend
Det känns som att Andros Townsend varit med hur länge som helst men den kvicke ytterspringaren är faktiskt bara 29 år gammal. Han kom fram i Tottenhams akademi och sågs som ett jättelöfte som ung. Tiden hos Spurs innebar dock främst en mängd utlåningar. Efter en kort sejour i Newcastle är Townsend sedan 2016 tillbaka i London men denna gång hos Crystal Palace. Där har han blommat ut och säsongen 2018/19 stod han för sin målmässigt bästa leverans i Premier League med sex fullträffar. Framförallt stod Townsend för en otroligt minnesvärd fullträff borta mot Manchester City, en klar kandidat till årets mål. Den landslagsmeriterade teknikern hade något av ett mellanår därefter med blott en balja på 24 PL-framträdanden för The Eagles. Får vi se en förbättrad Townsend 2020/21?

Wilfried Zaha
Den offensiva kreatören Wilfried Zaha är en produkt från Crystal Palace akademi. 2010 tog han sig upp i A-laget redan som 17-åring. Det gick så bra för den snabba och tekniska mittfältaren att Manchester United betalade tio miljoner pund för hans underskrift 2013. Det blev den legendariske tränaren Alex Fergusons sista värvning innan han gick i pension. Zaha slog sig dock aldrig in i Uniteds startelva så något år senare var han tillbaka i sin moderklubb. Den ivorianska landslagsmannen har de senaste säsongerna tagit stora kliv framåt och har blivit utsedd till Crystal Palace ”Player of the Year” tre gånger de fem senaste åren. Frågan är hur länge Crystal Palace har råd att behålla sin guldklimp?  

Christian Benteke
Det har nu gått sju år sedan Christian Benteke slutade fyra i skytteligan i Premier League, när han för Aston Villa stod för 19 mål i sin första säsong i det brittiska finrummet. 29-åringen slutade förvisso tvåa i den interna skytteligan i Liverpool sin första säsong på Anfield men hamnade senare i frysboxen, vilket ledde honom till The Eagles och Crystal Palace. I sin debutsäsong i Londonklubben stod han för 15 mål. De två senaste säsongerna har dock varit rejält misslyckande då det bara blivit ynka sex mål totalt. Christian Benteke är född i Kongo, men familjen flydde undan regimen och hamnade i Belgien, landet som Benteke representerar i landslagssammanhang. När anfallaren värvades till Liverpool var han klubbens näst dyraste värvning någonsin (efter värvningen av Andy Carroll). En titel finns i prisskåpet, säsongen 2008/09 blev Christian belgisk mästare med Standard Liège. Benteke har kontrakt med The Eagles till 2021 och det återstår att se om han kan nå upp till gamla höjder igen innan kontraktet löper ut? 

Spela på Crystal Palace

Till startsida Fotboll