Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Crystal Palace FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Crystal Palace

Crystal Palace grundades 1905. Londonklubben huserade i de lägre divisionerna fram till 1969 då laget gick upp till Division 1. Efter det har CP åkt jojo mellan divisionerna. “Örnarna” har tre seriesegrar att stoltsera med, men inte mycket mer än det. Sedan 2013 håller man till i Premier League. Den gamla förbundskaptenen Roy Hodgson valde efter säsongen 2020/21 att gå i pension efter en överlag stabil sejour i södra London. En tight defensiv och ganska riskminimerande fotboll var då signumet för detta Crystal Palace som har satt ny kurs inför säsongen 2021/22. Patrick Vieria har anställts som ny tränare och kanske är Arsenals gamla härförare på mittfältet rätt man för att ta Palace till nästa nivå?

Smeknamn: The Eagles
Manager: Patrick Vieira
Hemmaarena: Selhurst Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Crystal Palace spelschema i Premier League

Spela på Crystal Palace hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spännande namn

Luka Milivojevic

Född: 1991-04-07
Land: Serbien
Position: Mittfältare

Trots spetsspelare som Christian Benteke och Wilfried Zaha i truppen är den mer anonyme Luka Milivojevic Crystal Palaces kanske största målmässiga hot. Både 2017/18 samt 2018/19 blev det mäktiga tolv fullträffar för den sanslöst nyttiga centrala mittfältaren. Den stora målskörden beror mycket på att han är straffspecialist, men också för hans fina tajming i andravågen. I andra sammanhang är dock tajmingen sämre. Den serbiske flåbusen har på 150 Premier League-matcher hyvlat hälsenor som ingen annan och har samlat ihop hela 42 ostskivor. Den ettriga fältaren har redan representerat flera olika fotbollsklubbar som Röda Stjärnan, Anderlecht och Olympiakos i karriären. Kontraktet med Londons örnar sträcker sig till sommaren 2023 för Milivojevic född våren 1991.

Wilfried Zaha

Född: 1992-11-10
Land: Elfenbenskusten
Position: Anfallare

Den offensiva kreatören Wilfried Zaha är en produkt från Crystal Palace akademi. 2010 tog han sig upp i A-laget redan som 17-åring. Det gick så bra för den snabba och tekniska mittfältaren att Manchester United betalade tio miljoner pund för hans underskrift 2013. Det blev den legendariske tränaren Alex Fergusons sista värvning innan han gick i pension. Zaha slog sig dock aldrig in i Uniteds startelva så något år senare var han tillbaka i sin moderklubb. Den ivorianska landslagsmannen har de senaste säsongerna tagit stora kliv framåt och har blivit utsedd till Crystal Palace ”Player of the Year” tre gånger. Säsongen 2020/21 noterade ivorianen för elva PL-kassar hos Roy Hodgsons herrskap, trots en del skadefrånvaro. Zaha skapade under “Black Lives Matter”-våren rubriker genom att stå upp när övriga spelare gick ner på knä, med motiveringen att kränkningarna fortsätter oavsett. Det är låga odds på att Zaha, som klubbens viktigaste offensiva spelare,  blir Crystal Palace bästa målskytt denna säsong.

Christian Benteke

Född: 1990-12-03
Land: Belgien
Position: Anfallare

Det har nu gått åtta år sedan Christian Benteke slutade fyra i skytteligan i Premier League, när han för Aston Villa stod för 19 mål under sin första säsong i det brittiska finrummet. 30-åringen slutade förvisso tvåa i den interna skytteligan i Liverpool sin första säsong på Anfield men hamnade senare i frysboxen, vilket ledde honom till The Eagles och Crystal Palace. I sin debutsäsong i Londonklubben stod han för 15 mål. Efter ett par rejält misslyckade säsonger återuppstod belgaren från de döda och noterades åter för tvåsiffrigt antal PL-kassar 2020/21. Christian Benteke är född i Kongo, men familjen flydde undan regimen och hamnade i Belgien, landet som Benteke representerar i landslagssammanhang. När anfallaren värvades till Liverpool var han klubbens näst dyraste värvning någonsin (efter värvningen av Andy Carroll). En titel finns i prisskåpet, säsongen 2008/09 blev Christian belgisk mästare med Standard Liège. Benteke belönades för sin fina fjolårssäsong genom att sommaren 2021 förlänga sitt avtal med Örnarna till sommaren 2023.
 

Spela på Crystal Palace

Till startsida Fotboll