Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Everton FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Everton

Everton bildades i Liverpool 1878 och är - historiskt sett - en av de mest framgångsrika klubbarna i England. “The Toffees” har blivit ligamästare nio gånger, vunnit FA-cupen fem gånger samt Cupvinnarcupen en gång. Klubben hette från början St. Domingo FC, men det byttes ut ett år senare till Everton FC. Carlo Ancelotti lyckades aldrig få ut max av spelartruppen som italienaren förfogade över, men kanske är Rafael Benítez rätt man att ta detta Everton mot en efterlängtad toppstrid? Defensiven behärskar spanjoren utmärkt och med så pass många kvalitetsspelare i offensiv riktning kan han mycket väl bli en nygammal hit på Merseyside. 

Smeknamn: The Toffees, The Blues, The People´s Club, The School of Science.
Manager: Rafael Benítez
Hemmaarena: Goodison Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Evertons spelschema i Premier League

Spela på Everton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spännande namn

Jordan Pickford

Född: 1994-03-07
Land: England
Position: Målvakt

Jordan Pickford är en riktig “Tyne and Wear”-grabb i blodet. Född och uppvuxen i tätorten Washington i Sunderland skrevs Pickford år 2002 in i de rödvitas akademi och uppe i norr stannade målvakten tills flyttlasset gick till fotbollsklubben Everton i Premier League. Där har karriären tagit fart på allvar och keepern med det hårda tillslaget var också en viktig del i Englands VM-framgångar under 2018. Säsongen 2019/20 hörde inte till Jordans bästa, även om det ska sägas att Everton överlag såg stabbiga ut defensivt. Året därpå gick det desto bättre för både Pickford och laget, de gånger förstaslipsen saknades fanns en trygg skåning och backade upp i den mörkblåa buren. Trots alla spekulationer om VM-keeperns vara eller icke vara i landslagets kasse så stod det Pickford på ryggen i lejonburen under EM 2021.

Michael Keane

Född: 1993-01-11
Land: England
Position: Försvarare

Michael Keane, en av två tvillingbröder som är fotbollsproffs i England, är en klassisk brittisk mittback. Lång och resolut i närkampsspelet, men med tydligare brister när det kommer till det tekniska. Keane slog sig fram som ung i Manchester United, men det var inte förrän han lämnade Manchester som skjutsen i proffslivet tog fart. Under Sean Dyches vingar i Burnley blomstrade försvararen och det fick till slut Everton att hosta upp drygt 30 miljoner pund för fotbollsspelaren. Kontraktet förlängdes fram till sommaren 2025 efter att Keane återfått Carlo Ancelottis förtroende. Den 10-faldige landslagsmannen bänkades en period i mitten av säsongen 2019/20 men engelsmannen krigade sig tillbaka i det azurblå bygget och startade i 35 PL-duster under den efterföljande säsongen. Gareth Southgates förtroende är dock bortblåst, efter att ha varit uttagen till The Three Lions Nations League-samling hösten 2020 blev det ingen biljett till EM 2021.

Allan

Född: 1991-01-08
Land: Brasilien
Position: Mittfältare

30-åringen från Rio de Janeiro varvade spel i Deportivo Maldonado och Vasco da Gama, innan Serie A-klubben Udinese värvade mittfältaren 2012. Allan, med både brasilianskt och portugisiskt medborgarskap, tog en plats direkt på Udineses mittfält och var där ordinarie i tre säsonger. Sommaren 2015 var han högvilt i fotbollseuropa och klubbar som Juventus, Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal och Wolfsburg jagade fotbollsspelaren. Men det blev Napoli som Allan till slut valde. Efter fem framgångsrika säsonger på San Paolo bar det av till Merseyside och Everton för en återförening med Don Carlo Ancelotti. The Toffees betalade 25 miljoner euro för Allan, något som inte renderade i några mål men däremot sex stycken skivor ost. Det lukrativa avtalet med Liverpool-klubben sträcker sig till 2023, frågan är hur brassens status förändras efter att hans fadersfigur Ancelotti lämnat England.

James Rodríguez

Född: 1991-07-12
Land: Colombia
Position: Mittfältare

James Rodríguez handplockades av Carlo Ancelotti inför säsongen 2020/21 och det går faktiskt att påstå att colombianen är Evertons mest högkaratiga nyförvärv genom tiderna. Supportrarna var lyriska inför vad som skulle bli en magisk säsong på Goodison Park, men även om starten lovade mycket kom Everton aldrig riktigt upp i önskvärd nivå. Rodríguez blandade och gav rejält och The Toffees offensiv stod ofta och föll med colombianens vara eller icke vara. Efter ihärdiga flyttrykten och påstådd hemlängtan tyder dock mycket på att J-Rod bestämt sig för att stanna kvar på Merseyside när nu Rafa Benítez kommit till stan. Om spanjoren kan lyfta Rodríguez till den nivå vi vet att han besitter kan det här bli en rolig säsong för alla Everton-anhängare. Låt vänsterfoten tala, James!

Gylfi Sigurdsson

Född: 1989-09-08
Land: Island
Position: Mittfältare

Gylfi Sigurdsson är ansiktet utåt för “Det isländska undret”. Ö-landet lyckades på kort tid kvalificera sig för sina första stora mästerskap, både EM och VM. Med sin känsliga högerfot och ett spelsinne utöver det vanliga har Sigurdsson varit en absolut nyckel till Islands framgångar. 31-åringens proffskarriär startade i Reading som 19-åring. Där blev han snabbt en publikfavorit och utnämnd av fansen till lagets bästa spelare. Sedan har resan fortsatt över Tyskland och Hoffenheim, där han också fick pris som lagets bästa spelare, tillbaka till de brittiska öarna där han spelat för Tottenham och Swansea. Sommaren 2017 slog dock Everton till och plockade in frisparksspecialisten till ett pris av 40 miljoner pund. Här har han, sin vana trogen, fortsatt vara en centralfigur. Senaste säsongerna har islänningen spelat 38, 35 respektive 36 Premier League-matcher för Everton och stått för över 20 mål. Ska The Toffees lyckas i år hänger mycket på att den isländske mittfältaren återgår till sitt höga poängplockande på det personliga planet.

Richarlison

Född: 1997-05-10
Land: Brasilien
Position: Anfallare

Watford köpte sommaren 2017 Richarlison från den brasilianska Série A-klubben Fluminense för 11,5 miljoner pund, där han gjorde sju mål och fyra assist på 22 matcher säsongen dessförinnan. Brassen betalade tillbaka direkt då han var lagets bästa spelare under säsongen. Fem mål och fyra assist blev det för Richarlison under hans debutsäsong i Premier League. Det fick Everton att öppna upp den stora plånboken. The Toffees dåvarande tränare Marco Silva, som var den som hämtade Richarlison till Watford, fick styrelsen att lägga ett bud som med olika klausuler kan bli så högt som 50 miljoner pund. Det blev den dyraste värvningen Everton någonsin gjort. Men även i den blå delen av Liverpool har 24-åringen gjort bra ifrån sig. 13 mål blev det under första säsongen hos Everton och Richarlison visade att det inte var någon tillfällighet genom att stänka in lika många strutar 2019/20. Senaste säsongen var något mer sparsmakad på målfronten, sju kulor trillade in. Richarlisons insatser i Everton har även gjort att han tagit en tröja i det brasilianska landslaget, trots stenhård konkurrens.

Dominic Calvert-Lewin

Född: 1997-04-16
Land: England
Position: Anfallare

Med tanke på alla nickmål är det lätt att tro att Dominic Calvert-Lewin är två meter lång och en riktigt bjässe. 187 centimeter över havet gör honom visserligen inte kort i rocken men det är snarare en ruggig tajming än fysiska förutsättningar som gör britten till ett fruktat vapen i straffområdet. Säsongen 2020/21 var hans mest produktiva i karriären då han smällde in hela 16 mål för sitt Everton, dit han kom från Sheffield United redan som nittonåring. Ett imponerande facit för en forward i ett mittenlag tyckte de flesta – inte minst den erkända fotbollshjärnan Don Carlo Ancelotti som beskrivit Dominic som “fantastic with the head, clever in the box and sharp as a knife” – men inte Gareth Southgate som ratade 24-åringen när truppen till EM skulle tas ut. Fortsätter forwarden sin framfart under säsongen 2021/22 blir det dock svårt för både landslag och större klubbar att ignorera honom länge till. Det är trevliga odds på att Calvert-Lewin blir Evertons bästa målskytt även denna säsong.
 

Spela på Everton

Till startsida Fotboll