Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Leeds

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Leeds

Leeds United FC är en av de mest klassiska fotbollsklubbarna i England med en stor fanskara runt om i världen. Klubben grundades 1919 och har vunnit den engelska ligan tre gånger och har även ristat in sig som mästare i båda FA- och Ligacupen. 2003/04 åkte The Whites ur den högsta ligan och har gått en lång kamp, där de tre säsonger till och med var nere i League One, för att ta sig tillbaka till Premier League. 2018 tog “galningen” Marcelo Bielsa över som tränare. Första säsongen med argentinaren vid rodret föll Leeds på målsnöret för att i fjol äntligen ta steget upp till Premier League genom att vinna The Championship. Leeds stod då för en otroligt stark säsong i egenskap av nykomlingar och det ska bli ruskigt spännande att följa de vitklädda under 2021/22. 

Smeknamn: The Whites, The Peacocks
Manager: Marcelo Bielsa
Hemmaarena: Elland Road
Spelschema: Leeds spelschema i Premier League

Spela på Leeds hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spännande namn

Stuart Dallas

Född: 1991-04-19
Land: Nordirland
Position: Högerback

När Leeds vann The Championship 2020 blev Stuart Dallas vald till “Players Player of the year”. Nordirländaren gjorde om möjligt ännu större avtryck under den senaste säsongen då The Peacocks tog plats i det engelska finrummet. Förutom att åter bli vald till spelarnas spelare så vann Dallas även priset som årets spelare enligt supportrarna. Och högerlöparens mål mot Manchester City på Etihad blev dessutom framröstat till säsongens läckraste. De trippla pokalerna tillägnade 30-taggaren sin farfar. Stuart är en synnerligen svårscoutad och svårstoppad spjuver eftersom han ockuperar hela högerkorridoren med bidrag i såväl försvarsspel som speluppbyggnad samt exekverande i sista tredjedelen. Åtta baljor i Premier League den gångna säsongen var riktigt strongt av Stuart som dessutom har ett 50-tal landskamper på nacken.

Raphinha

Född: 1996-12-14
Land: Brasilien
Position: Ytterforward

Raphael Dias Belloli är medborgare i både Brasilien och Italien. Joxat med trasan har Raphinha ännu inte gjort i pastastöveln, istället tog seniorkarriären fart på Iberiska halvön. Efter spel i Guimaraes och Sporting gjorde brassen en säsong i franska Rennes innan Marcelo Bielsa nöp den vänsterfotade vesslan som ett led i uppgraderingen från andradivisionen till Premier League. Raphinha har absolut inte gjort Bielsa besviken efter debutsäsongen som innehöll 15 personliga pinnar plus ständigt ställda frågor till brittiska träben runtom i regnriket. Som en följd av sambalirarens framfart har elefanterna ställt sig i kö utanför Bielsas transferfönster, bland andra Manchester United och Liverpool. Oddsen på att Raphinha inom ett par år spelare i en storklubb är små.

Rodrigo

Född: 1991-03-06
Land: Brasilien
Position: Anfallare

Rodrigo Moreno Machado, eller bara Rodrigo, kom till Spanien från Brasilien redan i tonåren, och började spela organiserat med Celta Vigo. Anfallaren, som även kan användas som offensiv mittfältare, flyttade sedan till Real Madrid som 18-åring 2009. Det blev dock inget spel i A-laget hos Los Blancos för Rodrigo. 2010 köptes han loss av Benfica där fotbollsspelaren direkt blev utlånad till Premier League och Bolton Wanderers. Där blev det mest se och lära innan han gjorde tre bra säsonger med Benfica. Sommaren 2014 lyckades Valencia i La Liga låna Rodrigo, eftersom det varit oklart vem exakt som ägde spelaren. Året efter blev brassen, som gjort åtta mål på 22 landskamper för Spanien, permanent klar för Valencia för en summa av 30 miljoner euro. Rodrigo fick sitt stora genombrott säsongen 2017/18 när han smällde in 16 mål för Los Che, och gjorde det fördelat över hela säsongen med en imponerande jämnhet. Strikern var därefter skadedrabbad och hade ett par tyngre år bakom sig inför flytten till Leeds sommaren 2020. Debutsäsongen hos The Peacocks blev ett fall framåt för Rodrigo som noterades för sju kassar på 26 kamper i Premier League.

Patrick Bamford

Född: 1993-09-05
Land: England
Position: Anfallare

Patrick Bamford var Leeds bästa målskytt under succésäsongen 2019/20 när Marcelo Bielsas boys avancerade till högsta serien. Anfallaren pangade in 16 kassar, men det är en annan statistik som fångar ögat när det gäller den gänglige strikern. Under samma säsong brände Bamford inte mindre än 27 (!) klara målchanser, något ingen annan spelare i The Championship var i närheten av att göra. Grabben från Grantham lyfte lika mycket som laget Leeds vid återtåget till Premier League. Bielsa gav Bamford förtroende i samtliga omgångar och spjutspetsen tackade genom att smälla in 17 bollar samt assistera sina kumpaner till ytterligare åtta stycken. 27-åringen är en nyckel för att Leeds ska nå en framskjuten placering även under det klassiskt svåra andra året i högsta serien. Ett bet på Bamford som lagets bästa målskytt den kommande PL-säsongen ger inga höga odds.
 

Spela på Leeds

Till startsida Fotboll