Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Leeds

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Leeds

Leeds United FC är en av de mest klassiska fotbollsklubbarna i England med en stor fanskara runt om i världen. Klubben grundades 1919 och har vunnit den engelska ligan tre gånger och har även ristat in sig som mästare i båda FA- och Ligacupen. 2003/04 åkte klubben ur den högsta ligan och har gått en lång kamp, där de tre säsonger till och med var nere i League One, för att ta sig tillbaka till Premier League. 2018 tog “galningen” Marcelo Bielsa över som tränare. Första säsongen med argentinaren vid rodret föll Leeds på målsnöret för att i fjol äntligen ta steget upp till Premier League genom att vinna The Championship. Leeds får därmed återigen chansen att spela det stora rivalmötet “The War of Roses” mot Manchester United igen.  

Smeknamn: The Whites, The Peacocks
Manager: Marcelo Bielsa
Hemmaarena: Elland Road
Spelschema: Leeds spelschema i Premier League

Spela på Arsenal FC hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Leeds 

Ezgjan Alioski
Den blonderade virvelvinden som forsar fram längs Leeds vänsterkant är ingen mindre än nordmakedoniern Ezgjan Alioski. 28-åringen, som hade tajta band med Pontus Jansson innan svensken lämnade Leeds, trivs lika bra på yttermittfältet som han gör som ytterback. Med fem mål och lika många assister var Alioski en starkt bidragande orsak till att “The Damned United” äntligen lyckades ta sig upp i Premier League igen efter många års väntan. Åtta varningar från Championship-säsongen vittnar också om en hetlevrad herre och när nu Leeds ska befästa sig i finrummet lär oddsen vara tilltalande på att Alioski tangerar det antalet. För The Whites lär säkerligen inte be om ursäkt för sin existens i högstaligan, utan tvärtom lär det smälla så att det står härliga till på Elland Road.  

Hélder Costa
Hélder Costa hade ingen lyckad sejour med Wolverhampton i Premier League säsongen 2018/19. Efter bara ett mål och en assist lånades portugisen, som är född i Angola, istället ut till Leeds United inför Championship-upplagan 2019/20. Det får sammanfattas som ett lyckat beslut. Den avige yttern såg med fyra baljor och sex framspelningar till att hjälpa de vitklädda upp i Premier League igen, något som fick Leeds att köpa loss honom i början av juli 2020. Att Costa ska förbättra skörden från The Championship känns dock föga troligt, även om Marcelo Bielsa är känd för att få ut mycket utav många. En ny högerytter lär kanske inte stå överst på chilenarens önskelista till ägarna, men det lär inte vara någon högoddsare på att portugisen kommer att variera en hel del vad gäller speltid i högstaligan.

Patrick Bamford
Patrick Bamford var Leeds bästa målskytt under succésäsongen 2019/20. Anfallaren pangade in 16 kassar, men det är en annan statistik som fångar ögat när det gäller den gänglige strikern. Under samma säsong brände Bamford inte mindre än 27 (!) klara målchanser, något ingen annan spelare i The Championship var i närheten av att göra. Om det vittröjade fotbollslaget ska ha någon chans att överleva i Premier League måste den statistiken förbättras. Bamford konkurrerar med nyförvärvet Rodrigo och det ska bli spännande att se hur Bielsa alternerar, alternativt väljer att spela båda två. 27-åringen är hur som helst en nyckel för att Leeds ska nå en framskjuten placering.

Rodrigo
Rodrigo Moreno Machado, eller bara Rodrigo, kom till Spanien från Brasilien redan i tonåren, och började spela organiserat med Celta Vigo. Anfallaren, som även kan användas som offensiv mittfältare, flyttade sedan till Real Madrid som 18-åring 2009. Det blev dock inget spel i A-laget hos Los Blancos för Rodrigo. 2010 köptes han loss av Benfica där han direkt blev utlånad till Premier League och Bolton Wanderers. Där blev det mest se och lära innan han gjorde tre bra säsonger med Benfica. Sommaren 2014 lyckades Valencia i La Liga låna Rodrigo, eftersom det varit oklart vem exakt som ägde spelaren. Året efter blev brassen, som gjort åtta mål på 22 landskamper för Spanien, permanent klar för Valencia för en summa av 30 miljoner euro. Rodrigo fick sitt stora genombrott säsongen 2017/18 när han smällde in 16 mål för Los Che, och gjorde det fördelat över hela säsongen med en imponerande jämnhet. Strikern har varit skadedrabbad sedan dess och haft ett par tyngre säsonger bakom sig. Högstanivån är dock hög och kan Rodrigo hålla sig skadefri har Leeds gjort ett fynd på marknaden. Kapaciteten är enorm och ett bet på spanjoren som Leeds bästa målskytt känns intressant.

Spela på Leeds

Till startsida Fotboll