Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

West Bromwich Albion FC

Till spel på Premier League 2020/2021

Fakta - West Bromwich

West Bromwich Albion FC grundades 1878 under namnet West Bromwich Strollers FC men redan 1879/80 fick fotbollsklubben sitt nuvarande namn. Fem FA-cupsegrar och en Ligacup-vinst sticker ut bland meriterna. Jonas Olsson är starkt förknippad med klubben för oss svenskar, då han tillbringade inte mindre än nio säsonger på The Hawthorns. 2017/18 avslutade The Baggies en åtta år lång Premier League-session när de åkte ner till The Championship. Med den gamle storspelaren Slaven Bilic vid rodret gjorde WBA en vass insats i andraligan i fjol, slutade tvåa, och tog en direktplats tillbaka till finrummet. 2020/21 blir en mycket intressant säsong för klubben som spelbolagen rankar i botten av ligan. Kan West Bromwich börja bygget på en ny lång Premier League-svit?  

Smeknamn: The Baggies, The Throstles, Albion, WBA
Manager: Slaven Bilic
Hemmaarena: The Hawthorns - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på West Bromwich Albion hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i West Bromwich

Matheus Pereira
Matheus Fellipe Costa Pereira kom redan som 14-åring till den portugisiska storklubben Sporting CP, en fotbollsklubb som han tillhörde under tio år. Genombrottet kom dock under en lånesejour i Nürnberg – trots att klubben slutade sist i den tyska högstaligan blev brassen utnämnd till Bundesliga Rookie of the Season. I augusti 2019 anslöt Matheus Pereira sig till West Bromwich Albion på ett säsongslån och den tekniske yttermittfältaren var en stor anledning till att Birmingham-klubben tog klivet upp till Premier League den förra säsongen. Åtta mål och hela 16 målgivande passningar noterades brassen för i The Championship i fjol. Inför den här säsongen köpte WBA loss den lovande brassen för omkring 10 miljoner euro från Sporting CP. Det återstår att se om Pereira kan göra underverk i Premier League.  

Hal Robson-Kanu
Den Arsenal-fostrade walesaren Thomas Henry Alex "Hal" Robson-Kanu, som föddes i den engelska huvudstaden, är en rutinerad yttermittfältare/anfallare som representerat West Bromwich Albion sedan 2016. Innan dess har Hal huserat i klubbar som Reading, Southend United, Swindon Town och självfallet även då Arsenal. Under säsongen 2011/12 var Kanu med och sköt upp Reading till Premier League. Walesaren har även gjort över 40 landskamper för sitt hemland. I fjol hade anfallaren sin målmässigt bästa säsong då han noterades för tio kanoner i den engelska andradivisionen, därmed blev Hal lagets bästa målskytt i The Championship tillsammans med Charlie Austin. Att den London-födde walesaren blir en av WBA:s främsta målskyttar även denna säsong känns troligt.  

Charlie Austin
Charlie Austin är en klassisk engelsk fotbollsarbetare. 31-åringen spelade amatörfotboll så sent som 2009 och har sedan arbetat sig uppåt i det engelska ligasystemet från League One till The Championship och till slut Premier League. “Chaz” har gjort otroligt många mål de senaste åren oavsett nivå. Framförallt var han framgångsrik i QPR där han faktiskt gjorde 18 mål i sin debutsäsong i Premier League. Southampton värvade sedan Austin under januarifönstret 2016. Där var den 188 centimeter långe anfallaren skadebenägen och hade svårt att ta en plats. Under fjolårssäsongen i West Bromwich levererade däremot Hungerford-sonen återigen och var högst delaktig till lagets uppflyttning med sina tio mål. Ska WBA klara sig kvar i Premier League krävs troligen ännu en fin säsong från Charlie Austin.

Spela på West Bromwich Albion.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.