Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Wolverhampton Wanderers FC

Läs mer om Premier League-lagen!

Fakta om Wolverhampton

Wolverhampton Wanderers FC bildades redan 1877, men hade sin storhetstid på 50-talet då “Vargarna” tog tre ligatitlar. Efter en lång dipp klev klubben  åter upp till Premier League 2003 och har sedan dess pendlat mellan de två högsta divisionerna. Säsongen 2017/18 tog sig den orangea fotbollsklubben dock återigen upp till finrummet genom att vinna The Championship i smått överlägsen stil. Den gångna säsongen blev dock inte alls vad supportrarna eller ledningen hade hoppats på, främst med tanke på att Raúl Jiménez gick sönder. Det resulterade i att Nuno fick lämna jobbet som tränare och föga förvånande ersattes portugisen av en annan portugis, nämligen Bruno Lage. Om skyttekung Jiménez lyckas bli kvitt sina problem kan Wolverhampton återigen bli en obehaglig överraskning för kombattanterna i Premier League.

Smeknamn: Wolves
Manager: Bruno Lage
Hemmaarena: Molineux Stadium - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
SpelschemaWolverhamptons spelschema i Premier League

Spela på Wolverhampton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spännande namn

Joao Moutinho

Född: 1986-09-08
Land: Portugal
Position: Mittfältare

Wolves värvade friskt inför Premier League-ankomsten för att försäkra sig om att som nykomlingar klara kontraktet. En av de mäktigaste köpen var den meriterade portugisen Moutinho från Monaco. Förutom 121 landskamper för Portugal, och ett EM-guld 2016, hade snidaren 17 år av europeisk toppfotboll i bagaget från Sporting, Porto och just Monaco. Moutinho är en mångfacetterad central mittfältare som med sin teknik och sitt spelsinne kan användas i alla centrala positioner, såväl offensivt som defensivt. Sin första säsong i Wolverhampton gjorde han ingen besviken. Moutinho spelade samtliga 38 PL-matcher 2018/19 och var en centralgestalt på mittfältet. De två efterföljande säsongerna har Joao Moutinho bidragit med exakt samma pålitlighet. Inför säsongen 2021/22 är den bolltrygge fotbollsspelaren från Portimao noterad för 109 framträdanden i den orangeprydda PL-dräkten. Kan portugisen hålla samma klass ännu en säsong lär Wolves kriga på den övre halvan igen.

Rúben Neves

Född: 1997-03-13
Land: Portugal
Position: Mittfältare

Den sittande mittfältaren Rúben Neves är en underbar fotbollsspelare att titta på när han har sin dag. Med sitt fantastiska tillslag på bollen har han bjudit på många drömmål, både på frispark och på långskott. Efter en karriär genom Portugals alla ungdomslandslag slog han igenom rejält med FC Porto redan som 17-åring där han bland annat blev Drakarnas yngsta kapten genom tiderna. Efter två succésäsonger hade Neves det lite tuffare 2016/17. Då tog han det uppseendeväckande beslutet att flytta till Wolverhampton som spelade i The Championship. Det blev dock en riktig lyckoträff och Neves har varit fantastisk under sina fyra säsonger på Molineux. Förutom sina kreativa egenskaper är 24-åringen en småful spelare som faktiskt dragit på sig en hel drös med gula kort på fyra säsonger i England. Att Wolves nummer åtta får syna ostskivan ett antal gånger även kommande säsong är verkligen en lågoddsare.

Adama Traoré

Född: 1996-01-25
Land: Spanien
Position: Anfallare

Vintern 2019/20 tog Adama Traoré det stora steg många så länge väntat på. 23 år fyllda gjorde den spanska urkraften succé i Wolverhamptons anfall med extrem snabbhet och en kropp som hade gjort de grekiska gudarna gröna av avund. Den explosionsartade utvecklingen misstänktes bero på att Traoré byggt bo i ett gym men enligt huvudpersonen i fråga så är de bombastiska musklerna genetiska. Dunderforwarden har rötter från Mali men är halvspanjor och representerar Spaniens landslag. Efter skolning hos Barcelona samt spel i Aston Villa och Middlesbrough är det i Wolves vargflock det stora genombrottet kommit – säsongen 2019/20 svarade Adama för nio assist och fyra baljor i den orangesvarta dräkten. Den gångna säsongen blev en liten dipp då Traoré endast bidrog med fem personliga pinnar på 37 seriestrider. I prisskåpet finns en pokal från UEFA Youth League, Spanska Cupen samt Spanska Supercupen. Kontraktet med Wolverhampton sträcker sig till sommaren 2023.

Rafa Mir

Född: 1997-06-18
Land: Spanien
Position: Anfallare

Strikern kom fram i Valencia där det blev 25 mål på 60 matcher i B-laget. Det var desto svårare att ta plats i representationslaget hos Los Che. Efter endast två framträdanden gick Mir till Wolverhampton där Nuno Espírito Santo, tränaren som lät honom debutera i Valencias A-lag, fanns. I Premier League har det inte blivit mycket speltid utan istället har Rafa Mir mest varit på lån. Hösten 2019 återfanns spanjoren i Nottingham där han inte hade någon större lycka. Senare samma år  lånades Rafa Mir istället ut till Huesca och där hittade den kvickfotade fotbollsspelaren äntligen rätt som senior. Nio mål på 18 ligamatcher i Segundan hjälpte Huesca att ta steget upp i La Liga. Väl i det spanska finrummet fortsatt anfallaren att producera och var Huescas klart bästa offensiva spelare under säsongen, med tolv gjorda mål för bottenlaget. Det räckte gott och väl för att Wolverhampton skulle välja att plocka hem sin potentiella skyttekung till Premier League igen. Kommer Rafa Mir räcka till den här gången?

Raúl Jiménez

Född: 1991-05-05
Land: Mexiko
Position: Anfallare

Wolverhampton har som bekant rena rama portugisiska kolonin i laget. Wolves största stjärna var från början också ett lån från Benfica, men det är faktiskt en mexikanare det gäller. Raúl Jiménez gjorde enorm succé på Molineux och stod för 13 ligamål under sin debutsäsong. Det fick Vargarna att öppna stora plånboken och köpa anfallaren för en ny rekordsumma. Det ångrade ingen orangesvart supporter – säsongen 2019/20 pangade Jiménez in 17 mål och dessutom sex assist när han deltog i samtliga 38 Premier League-omgångar. Desto större blev besvikelsen därefter, för laget i allmänhet och Jiménez i synnerhet. Mexikanen var skadad större delen av säsongen 2020/21, det blev cirkus 800 minuters speltid i ligan och fyra kassar när Wolverhampton landade på den nedre halvan av tabellen. Ska laget lyfta vill det till att Mexican Wolf återkommer i sedvanligt slag.

 

Spela på Wolverhampton Wanderers FC

Till startsida Fotboll