Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fiorentina

Till Serie A startsida

Fakta om Fiorentina

ACF Fiorentina är en klubb från Florens i Toscana som bildades 1926. Fiorentina har genom åren vunnit Serie A två gånger, Coppa Italia sex gånger, Italienska Supercupen en gång och Cupvinnarcupen en gång. Två av de mer kända spelarna i klubbens historia är Kurt Hamrin och Gabriel Batistuta. “Viola” slutade säsongen 2019/20 på en tiondeplats i tabellen vilket var klubbens näst sämsta placering i Serie A under de åtta senaste åren. Med spelare som Chiesa, Boateng, Ribéry, Cutrone får säsongen anses som ett misslyckande. Kan Florens-klubben komma på bättre fötter redan till säsongen 2020/21?   

Här kan du spela på Fiorentina

Smeknamn: Viola
Manager: Giuseppe Iachini
Hemmaarena: Stadio Artemio Franchi - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Fiorentina hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Fiorentina

Nikola Milenkovic  

Nikola Milenkovic är född i Belgrad och som så många andra serber fostrades han i Partizan Belgrad, samma klubb som bland andra Aleksandar Mitrovic, Adem Ljajic och Savo Milosevic inledde sina karriärer i. Inför säsongen 2017/18 värvades den unge mittbacken, som även spelat en del högerback, till Fiorentina. Under det första året i Florens fick serben mestadels agera backup till Germán Pezzella och den tragiskt bortgångne kaptenen Davide Astori. Men sedan säsongen 2018/19 har den långe och nickstarka mittbacken varit bofast i Violas mittlås. I fjol missade Milenkovic endast en ligamatch och serben blev därmed den spelaren som gjorde flest antalet minuter för Fiorentina i Serie A. På sina 37 framträdanden i fjol noterades även mittbacken för fem mål.  

Erick Pulgar  

Erick Pulgar var bofast på Bolognas mittfält under fyra år och sommaren 2019 slantade Fiorentina upp omkring 10 miljoner euro för chilenaren. Trots sin ringa ålder har Pulgar hunnit med en hel del i sin karriär. 2015 kom den defensiva mittfältaren till den italienska universitetsstaden Bologna, samma år som Pulgar gjorde sin första A-landskamp för Chile. I landslaget har Erick vunnit Copa América (2016). Mittfältaren fanns även med under Copa América-sommaren 2019 där Pulgar också gjorde sitt första landslagsmål i 4-0 segern mot Japan. Trots att Pulgars främsta egenskaper sitter i defensiven noterades den lågt sittande mittfältaren för sju fullträffar under sin första säsong i Florens. Endast Nikola Milenkovic gjorde fler minuter för Viola än Pulgar under förra säsongen.  

Marco Benassi  

Fiorentinas stora värvning inför säsongen 2017/18 var mittfältstalangen Marco Benassi. 26-åringen värvades under sommarfönstret från Torino för 10 miljoner euro. Borstbindaren Benassi har mängder med rutin från det italienska U21-landslaget där han inte spelat mindre än 27 matcher på det centrala mittfältet. Under sina tre säsonger i Torino var Modena-sonen en tongivande spelare och stod för elva mål. De två första säsongerna för Viola var också lyckade men i fjol gick det lite tyngre för Marco. Det återstår att se om Benassi kan hitta tillbaka till formen och leva upp till sin potential den här säsongen.  

Federico Chiesa

Talangen Federico Chiesa har gått hela vägen genom Fiorentinas organisation och har fyra säsonger bakom sig i A-laget. Under karriären har Chiesa också varit bofast i de italienska U-landslagen och nu är han även en del av Roberto Mancinis landslag. Framtiden ser ljus ut för den 175 centimeter långe högeryttern, som kopplats ihop med toppklubbar i Europa som Bayern München i Bundesliga och Liverpool i Premier League. Namnet Chiesa förpliktigar i Italien, Federicos pappa är anfallaren Enrico Chiesa, som bland annat vann Cupvinnarcupen med Sampdoria, UEFA-cupen med Parma och en cuptitel med Fiorentina. Ska Viola vara med och slåss om Europaplatser krävs det att Federico Chiesa levererar på högsta nivå!

Patrick Cutrone  

Efter att ha gått hela vägen genom Milans akademi upp till A-laget fick Patrick Cutrone sitt stora genombrott säsongen 2017/18 när han vann Milans interna skytteliga med tio gjorda mål, trots att han bara startade 17 matcher för Rossoneri. Ändå fick han 2018/19 ofta starta på bänken och kom inte upp i sin fulla potential. Därför kändes det rätt naturligt att den landslagsmeriterade italienaren tackade ja till en flytt när Wolves lockade med mer speltid i Premier League. 28 miljoner euro slantade “vargarna” upp för den hårt jobbande anfallaren. Konkurrensen i Nuno Espírito Santos bygge är dock hård och förra vintern lånades den unge italienaren ut till Fiorentina. Kan Cutrone levla upp i Florens är det inte alls omöjligt att Patrick återigen får chansen i Wolves och Premier League. Låneavtalet med Fio löper säsongen ut. 

Här kan du spela på Fiorentina