Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Bologna

Till Serie A startsida

Fakta om Bologna

Bologna grundades 1909 och är historiskt sett en av de mest framgångsrika klubbarna i Italien, även om man har haft det tuffare på senare år. Klubben har vunnit Serie A inte mindre än sju gånger, senast 1964, och Coppa Italia två gånger. Bologna har även en del svenska anknytningar då Kennet Andersson, Klas Ingesson och Teddy Lucic har spelat där. Något som verkar ha hängt kvar då Mattias Svanberg representerar de svenska färgerna hos klubben nu. Senaste säsongen tog Bologna 49 poäng i ligaspelet vilket också är lagets poängmässigt bästa prestation sedan återkomsten till Serie A säsongen 2015/16.  

Här kan du spela på Bologna

Smeknamn: Rossoblu
Manager: Siniša Mihajlović
Hemmaarena: Stadio Renato Dall’Ara - hitta till arenan här.

Här kan du spela på Bologna hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Bologna

Mattias Svanberg  

Mattias Svanberg blev faktiskt Malmö FF:s fjärde dyraste försäljning genom tiderna, efter Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Afonso Alves, när svenskklubben Bologna betalade 50 miljoner kronor för mittfältaren med det fina tillslaget. Svanberg, son till den gamle SM-guldvinnaren i ishockey, Bo Svanberg, har varit bofast i de svenska U-landslagen och i november 2019 gjorde Mattias debut för A-landslaget – 3-0 slutade den tillställningen mot Färöarna och debutanten finns med i målprotokollet. Mer spel för den blågula tröjan lär det säkerligen bli för under sina två säsonger i Bologna har svensken utvecklat sitt spel och även fått gott om speltid i en av Europas bästa ligor.  

Riccardo Orsolini  

Ascoli-fostrade Riccardo Orsolini, som 2017 värvades av Juventus, har de två senaste säsongerna växt fram till en nyckelspelare i universitetsstaden Bologna. Med sin speed, fysiska styrka och förträffliga vänsterfot finns det skyhög potential i den offensiva mittfältaren. I fjol noterades yttern för åtta fullträffar, därmed var Riccardo lagets nästa bästa målskytt. Orsolini stod även för sex målgivande passningar, så det råder ingen tvekan om att han är en viktig pusselbit i Sinisa Mihajlovic offensiv. Framgångarna under fjolåret gjorde att Roberto Mancini tog ut Riccardo till det italienska landslaget, och faktum är att Bologna-spelaren gjorde både mål och assist i debuten för “Gli Azzurri”. Kontraktet går ut sommaren 2022.  

Federico Santander  

Federico Santander visade vid 27-års ålder för första gången upp sig i en europeisk toppliga i fotboll. Det gjorde anfallaren med besked efter att ha värvats av Bologna för 54 miljoner kronor sommaren 2018 från FC Köpenhamn. 28-åringen blev nämligen Emilia-Romagna-klubbens bästa målskytt 2018/19 med sina åtta ligamål. Landslagsmannen hade dessförinnan tre bra säsonger i den danska ligan där han slutade etta eller tvåa i interna skytteligan i FCK alla år i klubben och vann dubbeln vid två tillfällen. I fjol hade Bolognas nummer nio en tyngre säsong, men det berodde till stor del på skadorna paraguayanen ådrog sig. Det återstår att se om Santander kan hålla sig skadefri och studsa tillbaka den här säsongen.  

Musa Barrow  

Musa Barrow är en exceptionell talang som kommer från en av Afrikas sämre fotbollsnationer, Gambia. Efter att ha spelat fotboll på de gambianska gatorna och sedermera öst in mål för den lokala klubben Hawks FC:s ungdomslag köptes anfallaren av Atalanta för 200 000 euro. En riktigt bra investering har det visat sig. Det blev dock lite för svår konkurrens i Bergamo för den unge gambianen, därför lånades anfallaren ut till Bologna i fjol, och där har han gjort succé. Barrow vann faktiskt den interna skytteligan förra säsongen med sina nio fullträffar och spelade även fram till fem mål. Den fina fjolårssäsongen har lett till att Bologna förlängt låneavtalet med en obligatorisk köpoption på 13 miljoner euro. Alltså 65 gånger så mycket pengar som Atalanta betalde för Barrow då han briljerade på Gambias gator. 

Här kan du spela på Bologna