Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Genoa

Till Serie A startsida

Fakta om Genoa

Genoa CFC bildades 1893 och vann det första italienska mästerskapet år 1898. Fotbollsklubben tog sin senaste stora titel år 1937 då Coppa Italia bärgades. Efter 1960 har Genoa pendlat mellan Serie A och Serie B. En av svensk fotbolls största profiler, Gunnar Gren, spelade i den rödblå tröjan mellan 1955-1956. Genoas värsta rival är Sampdoria. Klubbarna delar arena (Stadio Luigi Ferraris) och derbymatcherna mellan lagen kallas i folkmun för Derby della Lanterna. Namnet härstammar från kuststadens fyr (Torre della Lanterna) som är världens femte högsta. Genoa var under säsongen 2019/20 nära att trilla ur förstadivisionen men vann den sista och avgörande matchen mot Verona och spelar nu sin 54:e säsong i Serie A.

Här kan du spela på Genoa

Smeknamn: Rossoblu, Grifone, Vecchio Balordo
Manager: Rolando Maran
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Här kan du spela på Genoa hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Genoa

Domenico Criscito

33-årige Domenico Criscito återvände inför säsongen 2018/19 till Genoa efter sju säsonger i Ryssland och Zenit. Redan som 17-åring, 2004, blev han delägd av Genoa och Juventus men spelade primärt i Genoa. När Genoa till slut köpte ut Criscito från “Den gamla damen” blev vänsterbacken år 2009 den tredje dyraste värvningen i klubbens historia. Två år senare såldes han till Zenit St. Petersburg där han varit en hyllad fotbollsspelare. Under de senaste säsongerna har Criscito varit given i Genoa och svarade 19/20 för hela åtta mål från sin ytterbacksposition. Cercola-sonen har tillhört alla italienska landslag och också gjort 25 landskamper för Gli Azzurri.

Andrea Pinamonti  

Andrea Pinamonti var i tonåren en av nationens mest lovande talanger. Den 21-årige anfallaren har från 2014 till idag representerat sex olika ungdomslandslag för Italien. Någon ärlig chans har dock Pinamonti aldrig fått i Inter, klubben som fostrade honom. Konkurrensen blev helt enkelt för hård vilket inte är så konstigt med tanke på att Pinamonti har haft kollegor som Mauro Icardi, Romelu Lukaku och Lautaro Martínez. I fjol var Andrea utlånad till Genoa och efter en relativt lyckad debutsäsong i Ligurien köptes anfallaren loss för omkring 20 miljoner euro från Inter. I fjol gjorde Genoas 99 fem fullträffar, ett av målen var ett riktigt klassmål mot Juventus. Återstår att se om en av Italiens mest lovande anfallstalanger kan leva upp till potentialen 2020/21.  

Goran Pandev  

Goran Pandev har hunnit bli 37 år gammal och har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, primärt i Italien och Serie A. Makedoniern kom till Inter som 18-åring men såldes till Lazio som en del i en deal som involverade Dejan Stankovic. Tiden i Lazio blandade högt och lågt för Pandev och slutade med ett kontraktsbråk som innebar att Pandev gick tillbaka till Inter på fri transfer. Klubbytet blev lyckat. Anfallaren var en del av det Inter som vann Scudetto, Coppa Italia och Champions League 2009/10. Pandev lyckades dock inte bli ordinarie i Inter utan lånades först ut, och såldes sedan till Napoli. Inte heller där fick han tillräckligt med speltid utan för första gången i sin karriär blev det spel utanför Italien, i Turkiet och Galatasaray. Där vann Pandev dubbeln, men mest som en inhoppare. Det ledde till att Galatasaray släppte anfallaren, som skrev på för Genoa sommaren 2015. På Stadio Luigi Ferraris har det gått något bättre. 2019 blev Goran Pandev Makedoniens meste landslagsman när han passerade 100 landskamper. Frågan är bara om han fortfarande håller?

Här kan du spela på Genoa