Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Torino

Till Serie A startsida

Fakta om Torino

Torino FC från Turin bildades 2005. Fotbollsklubben bytte till sitt nuvarande namn från Torino Calcio 1906 då originalklubben från 1906 gick i konkurs. Laget är annars en av de mest traditionsrika genom tiderna i Italien. Klubben har sex titlar i Serie A, egentligen sju men fråntogs en av titlarna efter en mutskandal 1927. Torino har även fem titlar i Coppa Italia, den senaste 1993. Torino var tillbaka i det italienska finrummet 2012/13 efter tre säsonger i Serie B. 2018/19 blev en framgångsrik tid för Turins Tjurar. Laget landade på en sjundeplats och fick därmed spela Europaspel. I fjol gick det betydligt tyngre och oddsen talar för att Torino får nöja sig med att vara ett mittenlag denna säsong. 

Här kan du spela på Torino

Smeknamn: II Toro, Granata
Manager: Marco Giampaolo
Hemmaarena: Stadio Olimpico Grande Torino - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Här kan du spela på Torino hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Torino

Salvatore Sirigu  

Trots att Gianluigi Buffon varit en av världens bästa målvakter under hela 2000-talet har Salvatore Sirigu gjort över 20 landskamper för Gli Azzurri. Sirigu föddes på Sardinien men fick sitt stora genombrott i Sicilien-klubben Palermo där målvakten tillbringade sex säsonger. Sommaren 2011 lämnade 33-åringen Sicilien för spel i PSG, och så även Javier Pastore. I den franska nysatsande oljeklubben gjorde Sirigu uppemot 150 matcher och under sina sex år i klubben vann italienaren Ligue 1 vid fyra tillfällen. Fem franska cuptitlar har även målvakten i sitt prisskåp. 2017 gick Sirigu på free transfer till Torino där 33-åringen har fortsatt att leverera. Under de tre säsongerna i Turin har Salvatore varit en av Torinos bästa och viktigaste spelare tillsammans med målkungen Andrea Belotti.  

Nicolas N’Koulou  

Kamerunen Nicolas N’Koulou fostrades i samma klubb som Samuel Eto'o och Eric Djemba-Djemba, Kadji Sports Academy. Redan som 17-åring flyttade dock mittbacken till den franska rivieran för spel i Monaco. Blott 18 år gammal debuterade N’Koulou i Ligue 1 och under debutsäsongen i det franska finrummet gjorde afrikanen 24 framträdanden för Monaco i ligaspelet. Sommaren 2011 jagade både Lyon och Marseille den landslagsmeriterade mittbacken och för de sistnämnda skrev 30-åringen på ett kontrakt på fyra år. Under sitt första år i Marseille vann Nicolas Coupe de la Ligue och säsongen därefter slutade de ljusblå på andra plats i Ligue 1. Men efter fem säsonger i Marseille blev det till slut en flytt till rivalen Lyon, men väl där hade N’Koulou svårt att ta plats vilket gjorde att Torino köpte loss försvararen 2017. I Turin-klubben har Nicolas kommit till sin rätt. Räkna med att afrikanen, med drygt 70 landskamper på kontot, återigen blir en viktig pjäs i mittlåset 2020/21!

Simone Verdi  

Högeryttern SImone Verdi var en av tre värvningar för Napoli sommaren 2018 som kostade över 200 miljoner kronor, tillsammans med Fabian Ruiz och Alex Meret. Verdi kommer från AC Milans akademi och det har fört med sig ett visst rykte för italienaren som varken spelat så värst mycket på hög nivå, eller levererat så många poäng. Undantaget är säsongen 2017/18 när 28-åringen slog igenom på allvar för Bologna och vann både skytteligan och assistligan för laget. Verdi har också gjort en knapp handfull landskamper för Gli Azzurri. I fjol var Verdi utlånad till Torino som nu har köpt loss 28-åringen för omkring 20 miljoner euro. Kontraktet gäller till sommaren 2023.  

Andrea Belotti

Andrea Belotti, även känd som Il Gallo (tuppen), har länge varit på flera storklubbars radar. Måltjuven slutade säsongen  2016/17 på tredjeplats i Serie A:s skytteliga med sina 26 mål för Torino. Det gjorde att Belotti fick chansen i det italienska landslaget som han nu gjort uppemot 30 landskamper för. Anfallaren har dock de senaste åren inte riktigt levt upp till de enormt höga förväntningarna, någon Capocannoniere har det ännu inte blivit. Men med sin otroliga näsa för mål finns det definitivt potential för att vinna skytteligan. Även fast Torino gjorde en usel säsong i fjol slutade Belotti på sjätte plats i skytteligan med sina 16 fullträffar. Ska Torino blanda sig i platserna på den övre halvan vill det till att Il Gallo gör en bra säsong. Att han gör flest mål i laget är en riktig lågoddsare.  

Simone Zaza  

Italienaren Simone Zaza kom till Valencia på lån under andra halvan av säsongen 2016/2017 och imponerande tillräckligt mycket för att Los Che skulle lägga upp ansenliga 16 miljoner euro för att köpa loss anfallaren från Juventus. Det är dock faktiskt två miljoner euro mindre än Juventus betalade Sassuolo för Zaza sommaren 2015. Landslagsmannen för Italien har även provat på spel i Premier League och West Ham, dock utan framgång. Säsongen 2014/15 gjorde Zaza elva mål för Sassuolo i Serie A och säsongen 2017/2018 satte han personligt målrekord i en högstaliga i fotboll genom att göra 13 mål för Valencia i La Liga. Ändå valde vagabonden att flytta vidare, sommaren 2018 kom han återigen hem till Italien och Torino. Målmässigt blev det ingen bländande säsong för den gamla straffsumparen men Torino valde ändå att köpa loss Zaza inför 2019/20 för 12 miljoner euro. Som mest har Zaza gjort 18 mål under en säsong, i Serie B. Det återstår att om 29-åringen kan närma sig de siffrorna även i högstaligan? 

Här kan du spela på Torino

Till startsida Fotboll