Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sampdoria

Till Serie A startsida

Fakta om Sampdoria

UC Sampdoria bildades 1946 i Genua. Klubben delar stadion med Genoa i Serie A där lagens derbymatcher kallas Derby della Lanterna. Klassiska Sampdoria hade sin storhetstid mellan åren 1985-1994 då klubben vann samtliga pokaler de spelat hem under sin 72-åriga historia. Bland titlarna är det Serie A och Italienska Cupen som sticker ut. Förutom dessa titlar har Samp även nått final i Champions League 1992, men där blev det förlust mot FC Barcelona. Sampdoria har också representeras av ett par svenskar genom åren. Lennart “Nacka” Skoglund spelade 78 matcher för klubben och numera hittas landslagsmittfältaren Albin Ekdal hos Genua-laget. 

Här kan du spela på Sampdoria

Smeknamn: Blucerchiati, Samp
Manager: Claudio Ranieri
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Sampdoria hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Sampdoria

Fabio Quagliarella  

37-åringen Fabio Quagliarella har genom sin karriär varit lite av gubben i lådan. Han har gjort vansinnigt snygga mål men målfabrikationen har inte alltid varit så pålitlig. Runt 2010 snittade italienaren tio mål per säsong och värvades då av Juventus. Där blev det fyra säsonger och tre Scudettos men inte någon personlig framgång. De fem senaste säsongerna har den 28-faldige landslagsmannen tillbringat hos Sampdoria och på Stadio Luigi Ferraris har Quagliarella verkligen fått det att lossna. 2018/19 överträffade anfallaren sig själv då han stod för hela 26 mål på 37 matcher och vann hela Serie A:s skytteliga. I fjol blev det “bara” elva mål från Sampdorias magiker men det råder knappast någon tvekan om att Fabio fortfarande håller för den absolut högsta nivån.  

Karol Linetty

Karol Linetty anslöt till Sampdoria från Lech Poznan för 30 miljoner kronor sommaren 2016. Han har trots sin ringa ålder på 25 år redan gjort över 20 landskamper för det rödvita landslaget, och togs ut till VM i Ryssland 2018. Tottenham Hotspur var intresserade av Linetty redan innan han hamnade i Sampdoria, men också inkluderat Premier League-kollegan Everton som spekulant. Linetty har kontrakt med Sampdoria till 2021 men kapitalstarka engelska klubbar kan vara svåra att säga nej till. Under sina fyra säsonger för Samp har Linetty varit en nyckelspelare som varit nyttig både framåt och bakåt i planen. I fjol gjorde den polske mittfältaren fyra mål och tre assist på sina 28 framträdanden i Serie A.  

Albin Ekdal  

En Ekdal i matchform är en man för startelvan i både klubb- och landslag, men stockholmaren har lidit av enorma skadebekymmer de senaste säsongerna. 31-åringen kom fram genom talangfabriken Brommapojkarna där han också gjorde matcher i Allsvenskan. Redan under gymnasietiden drog klubbar som Chelsea och Inter i talangen. Det blev till slut Juventus som vann dragkampen om Ekdal år 2008. Efter en säsong med Juve blev det Siena på lån innan Bologna köpte loss halva Ekdal. Efter en säsong på Renato Dall'ara flyttade stockholmaren till Cagliari. Det följdes av en treårig sejour i Bundesliga och Hamburger SV innan det återigen vände tillbaka till Italien sommaren 2018. Den svenska landslagsmannen kostade Sampdoria cirka 2,5 miljoner euro. Under sin första säsong i klubben tog Ekdal en ordinarie tröja, spelade 32 matcher i Serie A och var en viktig del i Sampdorias placering på den övre halvan.  

Manolo Gabbiadini  

Den irrationella anfallaren Manolo Gabbiadini kom till Southampton i januarifönstret 2017 efter att ha gjort 38 mål Serie A-mål för Napoli, Sampdoria, Bologna och Atalanta. Till skillnad från många andra italienska fotbollsspelare på de brittiska öarna så lyckades Gabbiadini etablera sig snabbt i Premier League. Det var ytterst nära att Manolo löste en prestigefull titel under sin första säsong i klubben då laget gick till Ligacupfinal mot Manchester United. Trots att italienaren stod för två mål i finalen blev det förlust med 2-3 efter att Zlatan Ibrahimovic avgjorde för United. Efter att anfallaren vände hem till den Apenninska halvön vintern 2019 har Gabbiadini fortsatt att leverera. I fjol delade Manolo på förstaplatsen i Sampdorias interna skytteliga tillsammans med Fabio Quagliarella. Duon gjorde elva mål vardera förra säsongen i Serie A. Oddsen talar för att Gabbiadini löser över tio Serie A-mål även detta år. 

Här kan du spela på Sampdoria

Till startsida Fotboll