Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Danska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Åge Hareide
Meriter: 1 EM-guld
Antal VM: 4
Smeknamn: De Rød-Hvide (De rödvita)

Den svenske förbundskaptenen Bo Johansson förfogade 1998 över ett spännande danskt landslag med bröderna Laudrup i spetsen. Det slutade med den bästa danska insatsen i ett VM då man tog sig till kvartsfinal där de rödvita pressade Brasilien, men föll på mållinjen med 2-3. Efter två missade slutspel till stora mästerskap ser danskarna nu återigen intressanta ut under norrmannen Åge Hareides ledarskap. Laget tog sig till Ryssland genom ett playoff-spel mot Irland, där stjärnan Christian Eriksen stod för ett hattrick, i en avgörande 5-1 seger i Dublin.

Danmarks matcher
16 juni 18.00 Peru - Danmark, Saransk, 0-1
21 juni 14.00 Danmark - Australien, Samara, 1-1
26 juni 16.00 Danmark - Frankrike, Luzjnikistadion, Moskva, 0-0

Åttondelsfinal
1 juli 20.00 Kroatien - Danmark, Nizjnij Novgorod, 3-2 (efter straffar)

Danmarks VM-trupp

MålvakterMittfältare
Kasper Schmeichel, LeicesterWilliam Kvist, FC Köpenhamn
Jonas Lössl, HuddersfieldThomas Delaney, Werder Bremen
Frederik Ronow, BröndbyLukas Lerager, Bordeaux
 Lasse Schöne, Ajax
 Michael Krohn-Dehli, Deportivo la Coruña
 Christian Eriksen, Tottenham
BackarAnfallare
Mathias Jörgensen, HuddersfieldKasper Dolberg, Ajax
Jannik Vestergaard, Borussia MönchengladbachPione Sisto, Celta Vigo
Jonas Knudsen, IpswichMartin Braithwaite, Bordeaux
Henrik Dalsgaard, BrentfordAndreas Cornelius, Atalanta
Jens Stryger, UdineseViktor Fischer, FC Köpenhamn
Simon Kjaer, SevillaYussuf Poulsen, RB Leipzig
Andreas Christensen, ChelseaNicolai Jörgensen, Feyenoord

Tongivande spelare

Kasper Schmeichel

Född: 1986-11-05
Fotbollsklubb: Leicester
Position: Målvakt
Landskamper: 33 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Kasper Schmeichel var länge mest känd för att han var Manchester United-legendaren Peter Schmeichels son. 31-åringen har dock på senare tid gjort sig ett stort namn i fotbollseuropa. Säsongen 15/16 stod han för en magnifik säsong och bidrog i högsta grad till Leicesters sensationella Premier League-titel. Hos The Foxes har den blonda målvakten spelat sedan 2011 och hans stora styrka är att han sällan gör misstag. 2016 röstades den 189 cm långa Köpenhamns-sonen, som började sin karriär i Manchester City, fram till Danmarks bästa spelare. Schmeichel har en nyckelroll i Ryssland i sommar. Har han ett bra mästerskap kan vårt grannland gå riktigt långt i VM-slutspelet!

Peter Ankersen (inte uttagen)

Född: 1990-09-22
Fotbollsklubb: FC Köpenhamn
Position: Försvarare
Landskamper: 21 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Peter Ankersen är tvillingbror till IFK Göteborgs-bekantingen Jakob Ankersen och har tagit ett fast grepp om högerbacksplatsen i både klubblaget FC Köpenhamn och det danska fotbollslandslaget de senaste åren. 27-åringen är en målfarlig spelare trots sin position som ytterback. I landslaget stod han för ett mål i VM-kvalet och i FCK har det blivit en mängd baljor framåt sedan han kom till klubben 2016. I den danska huvudstaden har Ankersen vunnit både ligan och cupen två gånger vardera. Något stort mästerskap för “De Röd-Hvide” har det dock inte blivit tidigare, utan Rysslands-VM blir den snabba kantspringarens första framträdande på den här nivån. Han kommer vara given i Åge Hareides startelva i VM-premiären mot Peru. Blev bortplockad i sista gallringen inför VM.

Simon Kjaer

Född: 1989-03-26
Fotbollsklubb: Sevilla
Position: Försvarare
Landskamper: 76 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Simon Kjaer är en av Danmarks mest rutinerade spelare i VM-truppen och tillika kapten. Den 190 cm långa mittbacken slog igenom redan som 18-åring i Midtjylland. Det gjorde att stora europeiska klubbar fick upp ögonen för dansken. Som 19-åring begav han sig till Sicilien och Palermo där det blev två framgångsrika säsonger. Sedan dess har den allrounda mittbacken representerat klubbar som Wolfsburg, Roma, Lille och Fenerbache med bravur. Den senaste säsongen har 29-åringen tillbringat i Sevilla. Där var han given under hösten, men sedan Vincenzo Montella tillträdde som tränare för spanjorerna blev det inte många framträdanden för Kjaer under våren. I det danska landslaget är dock Simon Kjaer given i mittlåset och en mycket viktigt spelare med sin rutin.

Andreas Christensen

Född: 1996-04-10
Fotbollsklubb: Chelsea
Position: Försvarare
Landskamper: 14 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Unga Andreas Christensen var inte given i det danska landslaget under VM-kvalet. 22-åringen spelade dock i den avgörande playoff-matchen mot Irland och har haft en sensationell framfart i klubblaget Chelsea. Där har den snabba mittbacken mer eller mindre varit ordinarie i Antonio Contes stjärnlag och en av Londonlagets bästa spelare under den gångna säsongen. Trots blott 14 landskamper kommer Christensen vara mycket viktig för det danska fotbollslandslaget i sommarens mästerskap i Ryssland. Med tanke på hans otroliga utveckling är det inga höga odds på att han finns med i startelvan i Danmarks VM-premiär den 16:e juni.

Jens Stryger Larsen

Född: 1991-02-21
Fotbollsklubb: Udinese
Position: Försvarare
Landskamper: 11 (april 2018)
Landslagsmål: 1

27-årige Jens Stryger Larsen var länge ett något okänt namn även för den danska fotbollspubliken. Doldisen fick dock chansen i och med Åge Hareides intåg i det danska landslaget och har gjort det med bravur. Den offensiva Udinese-spelaren har tagit ett fast grepp om vänsterbacksplatsen hos de rödvita även om han i grunden är högerback. Larsen är likt Ankersen en offensivt lagd ytterback som gärna följer med upp i anfallen. Den tidigare Bröndby-spelaren har gjort ett mål för “De Röd-Hvide” och fler lär komma. Att beta på Larsen som målskytt i VM är en rejäl högoddsare men verkligen inget dåligt spel.

William Kvist

Född: 1985-02-24
Fotbollsklubb: FC Köpenhamn
Position: Mittfältare
Landskamper: 78 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Med sina 33 år är FC Köpenhamn-mittfältaren William Kvist den mest rutinerade i Danmarks VM-trupp. Kvist har varit ett stående inslag i det danska landslaget det senaste decenniet och är en bollvinnare av rang. Som 19-åring började den defensiva mittfältaren sin karriär i FC Köpenhamn och stannade i hela sju år i huvudstadsklubben. Där är han sedan 2015 tillbaka efter att ha gjort fyra säsonger som utlandsproffs i Stuttgart, Fulham och Wigan. Med FC Köpenhamn har Kvist vunnit den danska ligan inte mindre än sju gånger och röstats fram till Danmarks bästa spelare åren 2010 och 2011. Kvist har tappat lite speed de senaste åren men kompenserar upp det med en smartness och fin blick för spelet. I landslaget är han vice-kapten och given i startelvan.

Thomas Delaney

Född: 1991-09-03
Fotbollsklubb: Werder Bremen
Position: Mittfältare
Landskamper: 25 (april 2018)
Landslagsmål: 4

Thomas Delaney har spelat bredvid William Kvist på Danmarks innermittfält mer eller mindre hela VM-kvalet. Jämfört med Kvist har han dock en något offensivare roll i Åge Hareides landslag och står tillsammans med Christian Eriksen för en stor del av kreativiteten. Delaney slog som så många andra spelare i det danska fotbollslandslaget igenom i FC Köpenhamn där han varit starkt bidragande till den nordiska storklubbens framgångar de senaste säsongerna. Efter att ha varit FCK trogen i närmare tio år spelar 26-åringen sedan januari 2016 i Werder Bremen där han är given på det centrala mittfältet. Delaney har ett fint skott och tar sig gärna in i boxen, vilket gjort att han på 23 landskamper för det danska landslaget redan gjort fyra mål. Det känns inte alls som någon omöjlighet att nya mål kommer i Ryssland!

Christian Eriksen

Född: 1992-02-14
Fotbollsklubb: Tottenham
Position: Mittfältare
Landskamper: 77 (april 2018)
Landslagsmål: 21

Danmarks överlägset största stjärna är Christian Eriksen. 26-åringen har växt ut till en världsspelare och är tillsammans med Harry Kane storlaget Tottenhams överlägset viktigaste spelare. Eriksen har en blick för spelet utöver det vanliga och står varje säsong för mängder av briljanta assists. Dessutom är den offensiva mittfältaren en frekvent målskytt, inte minst i det danska landslaget. I den avgörande playoff-matchen mot Irland stod den tvåfotade mittfältaren för ett hattrick och på 75 landskamper har det blivit inte mindre än 21 mål för “De Röd-Hvide”. Elva av dessa kom i VM-kvalet och med det gjorde han tredje flest av samtliga spelare. Den tidigare Ajax-spelaren har blivit framröstad till Danmarks bästa fotbollsspelare fyra av de fem senaste åren och lär bli utnämnd till det även 2018. Kan Eriksen behålla storformen han visade i kvalet och har gjort i Tottenham under säsongen kan det bära långt för Danmark i sommar.

Yussuf Poulsen

Född: 1994-06-15
Fotbollsklubb: RB Leipzig
Position: Anfallare
Landskamper: 26 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Yussuf Poulsen har haft en kometkarriär och ses som Danmarks nästa storstjärna. Redan som 20-åring gick den långa spelaren (193 cm), som kan spela både som anfallare och på samtliga offensiva mittfältspositioner, till RB Leipzig från Lyngby. Där har han tillsammans med Emil Forsberg gjort läskedryckslaget till en av de allra största klubbarna i Tyskland. Poulsen har under sin fotbollskarriär varit den stora stjärnan i Danmarks samtliga U-landslag och har som 23-åring redan gjort 24 landskamper för A-landslaget. I Åge Hareides trupp är den gänglige anfallaren, med rötter från Tanzania, given och troligen kommer han även få chansen från start i Danmarks VM-premiär mot Peru.

Pione Sisto

Född: 1995-02-04
Fotbollsklubb: Celta Vigo
Position: Anfallare
Landskamper: 12 (april 2018)
Landslagsmål: 1

23-årige Pione Sisto är en av många unga spelare i det danska landslaget med utländskt påbrå. Sisto föddes i Uganda men flyttade till Danmark redan två månader gammal. Det märktes tidigt vilken stor talang den offensiva yttermittfältaren var och efter tre säsonger i Midtjylland värvades han till den spanska storklubben Celta Vigo. Där har den speediga dansken varit ordinarie och stått för en mängd mål under sina två år i La Liga. I det danska landslaget har det dock ännu inte blivit några mål för Sisto. Att hans första landslagsmål ska komma i Ryssland är däremot ingen högoddsare. Pione Sisto har en näsa för mål och kommer med största sannolikhet starta som offensiv mittfältare i Åge Hareides landslag under VM.

Nicolai Jörgensen

Född: 1991-01-15
Fotbollsklubb: Feyenoord
Position: Anfallare
Landskamper: 29 (april 2018)
Landslagsmål: 8

Längst fram i det danska fotbollslandslaget kommer troligen Nicolai Jörgensen spela under VM. 27-åringen har varit en frekvent målskytt både i FC Köpenhamn och Feyenoord där han spelat de senaste åren. Debutsäsongen 16/17 vann den långa anfallaren (190 cm) skytteligan i Eredivisie med 21 gjorda mål och sköt Feyenoord till lagets första ligatitel sedan 98/99. Den gångna säsongen har dock Jörgensen dragits med skador och både Feyenoord och han själv har haft det betydligt tuffare. I sommar gör anfallaren sitt första stora internationella mästerskap. Ska Danmark kunna gå långt i turneringen är en nyckel att Jörgensen hittar samma storform som säsongen 16/17.