Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Egyptiska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Héctor Cúper
Meriter: 7 Africa Cup of Nations-titlar
Antal VM: 2
Smeknamn: The Pharaohs (Faraoerna)

Egypten var det första afrikanska land att någonsin spela ett fotbolls-VM år 1934. Det tog ytterligare 56 år innan landet fick göra det igen i VM 1990. På de två första mästerskapen har Egypten fortfarande inte vunnit någon match. Efter att Liverpools skyttekung Mohamed Salah sköt in 2-1 i den 95:e minuten mot Kongo så utbröt glädjefnatt i Egypten. Laget var klara för sitt tredje VM med en omgång kvar att spela av det afrikanska VM-kvalet. Nu har Faraoerna ännu en chans att vinna en match i ett världsmästerskap i fotboll.  

Egyptens matcher
15 juni 14.00 Egypten - Uruguay, Jekaterinburg, 0-1
19 juni 20.00 Ryssland - Egypten, St. Petersburg, 3-1
25 juni 16.00 Saudiarabien - Egypten, Volgograd, 2-1

Egyptens VM-trupp

MålvakterMittfältare
Essam El Hadary, Al-TaawounTarek Hamed, Zamalek
Mohamed El-Shennawy, Al- AhliAbdallah Said, KuPS
Sherif Ekramy, Al-AhliSam Morsy, Wigan
 Mohamed Elneny, Arsenal
BackarKahraba, Al-Ittihad
Ahmed Fathi, Al-AhliTrézéguet, Kasimpasa
Saad Samir, Al-AhliOmar Gaber, Los Angeles FC
Ayman Ashraf (Al-AhliAnfallare
Mahmoud Hamdy, ZamalekMarwan Mohsen, Al-Ahli
Mohamed Abdel-Shafy, Al-FatehMohamed Salah, Liverpool
Ahmed Hegazi, West BromwichRamadan Sobhi, Stoke
Ali Gabr, West BromwichShikabala, Al-Raed
Ahmed Elmohamady, Aston VillaAmr Warda, Atromitos

Tongivande spelare

Essam El Hadary

Född: 1975-01-15
Fotbollsklubb: Al Taawoun
Position: Målvakt
Landskamper: 156 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Med sina närmare 160 landskamper är målvakten Essam El Hadary hela VM:s mest meriterade. Med sina 45 år är han dessutom äldst av samtliga spelare i VM-turneringen. Debuten i det egyptiska landslaget skedde redan 1996 och sedan dess har han mer eller mindre varit förstavalet. El Hadary har majoriteten av sina 25 år som professionell fotbollsspelare spelat i den inhemska ligan i Egypten. Där har han vunnit ligan inte mindre än nio gånger och afrikanska Champions League fyra gånger. Bland framgångarna i det egyptiska landslaget syns fyra triumfer i Afrikanska Mästerskapen, varav han vid tre av dessa tillfällen röstades fram till turneringens bästa målvakt. El Hadary kommer med sin rutin inte bara vara VM-slutspelets äldsta spelare, utan även ha en otroligt viktig roll i Egyptens äventyr i Ryssland.

Ahmed Fathi

Född: 1984-11-10
Fotbollsklubb: Al Ahly
Position: Försvarare
Landskamper: 124 (april 2018)
Landslagsmål: 3

På högerbacksplatsen hittar vi också en spelare med enorm rutin. Ahmed Fathi debuterade i det egyptiska landslaget redan 2002. Trots drygt 120 landskamper blir sommarens mästerskap i Ryssland den rutinerade ytterbackens första framträdande i ett VM-slutspel. Fathi har, bortsett från en kort sejour i England och Qatar, tillbringat hela sin karriär i den egyptiska ligan. Där har majoriteten av säsongerna spelats för storklubben Al Ahly som han också tillhör än idag. Ahmed Fathi kan spela både centralt och till höger på mittfältet, men lär återfinnas på högerbacken i Héctor Cúpers startelva i premiären mot Uruguay den 15:e juni.

Ahmed Hegazy

Född: 1991-01-25
Fotbollsklubb: West Bromwich
Position: Försvarare
Landskamper: 43 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Majoriteten av spelarna i Egyptens VM-trupp spelar i den inhemska ligan, men det finns även en hel del inslag från Premier League. En av spelarna som numera spelar i England är mittbacken Ahmed Hegazi. 27-åringen gick sommaren 2017 till West Bromwich på lån och imponerade så mycket att The Baggies valde att köpa loss honom i januarifönstret 2018. Även om säsongen har varit katastrofal för West Bromwich är Hegazi en av få ljusglimtar med sitt uppoffrande försvarsspel. I landslaget har han varit given de senaste åren och kommer spela en nyckelroll för att Egypten ska kunna skrälla i sommarens VM-slutspel.

Ramy Rabia (inte uttagen)

Född: 1993-05-20
Fotbollsklubb: Al Ahly
Position: Försvarare
Landskamper: 22 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Bredvid Hegazi kommer troligen 25-åringen Ramy Rabia återfinnas i sommarens VM-slutspel. Den relativt korta mittbacken (183 cm) spelar som så många andra spelare i mästarklubben Al Ahly. Rabia har varit klubben trogen hela sin karriär bortsett från en kort sejour i Sporting Lissabon 2014. I Portugal hade han dock svårt att acklimatisera sig och återvände till Kairo och Al Ahly bara ett år senare. I det egyptiska landslaget har det varit öppet om platsen bredvid Hegazi i mittförsvaret, men efter ett par imponerande insatser av Rabia i VM-kvalet är det inga höga odds på att han kommer återfinnas i Héctor Cúpers startelva i VM. Den snabba målfarliga mittbacken är definitivt en spelare många scouter från de europeiska toppklubbarna kommer ha ögonen på i Ryssland i sommar!

Mohamed Abdel Shafy

Född: 1985-07-01
Fotbollsklubb: Al Fateh
Position: Försvarare
Landskamper: 49 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Till vänster i Egyptens fyrbackslinje har generellt Mohamed Abdel Shafy spelat under VM-kvalet. Den rutinerade vänsterbacken spelade till 2015 i den inhemska ligan där det också blev en ligatitel med Zamalek den sista säsongen. De tre senaste åren har tillbringats i den saudiska ligan och Al Ahli (inte att förväxla med Al Ahly). Även där har det blivit en ligatitel. Under våren har Abdel Shafy varit utlånad till Al Fateh, även dem från den saudiska ligan. I det egyptiska landslaget var 32-åringen med och vann Afrikanska Mästerskapen 2010 och har hunnit med att göra närmare 50 landskamper för Faraoerna. Turneringen i Ryssland blir som för hela den egyptiska truppen hans första världsmästerskap.

Mohamed Elneny

Född: 1992-07-11
Fotbollsklubb: Arsenal
Position: Mittfältare
Landskamper: 60 (april 2018)
Landslagsmål: 5

Mohamed Elneny är en av få spelare i Egypten som den svenska publiken känner till. Den defensiva mittfältaren slog igenom i Basel som 20-åring och vann ligan samtliga fyra säsonger i Schweiz innan Arsenal signade honom 2016. Där har Elneny haft svårt att ta en plats i Arsene Wengers startelva, men gjort en mängd inhopp. Elneny har sin stora styrka i försvarsarbetet med en uppoffrande spelstil där han gång på gång vinner boll. I det egyptiska landslaget har han varit självskriven de senaste åren och stått för inte mindre än 57 landskamper trots sin ringa ålder. Ska Egypten kunna skrälla i sommar har balansspelaren en avgörande roll för att hålla ihop afrikanernas försvar.

Tarek Hamed

Född: 1988-10-24
Fotbollsklubb: Zamalek
Position: Mittfältare
Landskamper: 21 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Bredvid Elneny på det defensiva mittfältet är tipset att 29-årige Tarek Hamed tar plats under sommarens mästerskap. Hamed är en spelare som blomstrat sent och tagit plats i det egyptiska landslaget först på senare år. På vägen till VM var han dock extremt nyttig och startade majoriteten av matcherna för Héctor Cúpers landslag. Hela sin fotbollskarriär har Hamed spelat i den egyptiska ligan. Han var en nyckelspelare i den lilla klubben Smouha, som åren mellan 2010-2014 tillbringades i. Det gjorde att storklubben Zamalek valde att köpa loss den 170 cm korta mittfältaren. Där har karriären skjutit fart på allvar och det har blivit en inhemsk ligatitel och två cuptitlar. Ska Egypten kunna hålla tätt i VM måste Hamed och Elneny prestera på topp som sköldar framför fyrbackslinjen.

Ramadan Sobhi

Född: 1997-01-23
Fotbollsklubb: Stoke
Position: Mittfältare/anfallare
Landskamper: 22 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Héctor Cúper har generellt ställt upp med en 4-2-3-1 uppställning under kvalet och på en av de offensiva mittfältsplatserna har Stokes speedkula Ramadan Sobhi tagit plats. Ynglingen är en av de största talangerna som kommit fram i egyptisk fotboll. Redan som 17-åring slog han sig in i mästarlaget Al Ahly vilket gjorde att han fick chansen i landslaget samma år. Då blev han den näst yngsta spelaren någonsin att representera Egypten. 2016 gick flyttlasset till Stoke som värvade Sobhi för drygt 60 miljoner kronor. I England har Sobhi haft svårt att stå för genomgående starka prestationer även om han stundtals visat prov på sin otroliga kapacitet. Det lär dock bara vara en tidsfråga innan supertalangen presenterar sig på allvar för den internationella publiken. Kanske blir det redan i sommar!

Abdallah Said

Född: 1985-07-13
Fotbollsklubb: Kuopion Palloseura
Position: Mittfältare
Landskamper: 33 (april 2018)
Landslagsmål: 6

Bredvid Ramadan Sobhi och Mohamed Salah är det ganska öppet om den sista offensiva mittfältsplatsen. Troligt är dock att den pålitliga målskytten Abdallah Said tar den platsen. 32-åringen är ett respekterat namn i Egypten och har öst in mål för sitt klubblag Al Ahly. Där har han spelat sedan 2011 och ständigt varit med i skytteligatoppen. Saids främsta egenskaper är ett farligt skott men även en riktigt fin spelförståelse. Tillsammans med Sobhi och Salah kan han mycket väl bli en obehaglig överraskning för många försvar under VM-slutspelet.

Mohamed Salah

Född: 1992-06-15
Fotbollsklubb: Liverpool
Position: Anfallare
Landskamper: 57 (april 2018)
Landslagsmål: 33

Till höger på det offensiva mittfältet hittas Egyptens överlägset största stjärna, Mohamed Salah. Den snabba egyptiern har alltid varit en målskytt av rang och gick från sin moderklubb till Basel redan som 20-åring. I Schweiz stod han för två starka säsonger som gjorde att Chelsea fick upp ögonen för yrvädret. På Stamford Bridge lyckades dock Salah inte ta en ordinarie plats och han lånades ut till både Fiorentina och Roma. Där lyckades han desto bättre och Roma köpte loss honom i sommarfönstret 2016. Säsongen 16/17 i den italienska huvudstaden var strålande och Salah stod för 15 mål i Serie A. Av ekonomiska skäl kunde dock Roma inte behålla sin guldklimp och tåget gick istället tillbaka till England och Liverpool under sommaren 2017. Där har Salah varit fullständigt fenomenal och öst in mål. Frågan är om 25-åringen inte varit säsongens allra bästa värvning. I landslaget har Salah en enorm betydelse och har stått för 32 mål på 56 landskamper, vilket är femte flest genom tiderna. Det återstår att se om han kan föra sitt land till en bragd i Ryssland.

Ahmed Hassan Mahgoub (inte uttagen)

Född: 1993-03-05
Fotbollsklubb: Braga
Position: Anfallare
Landskamper: 16 (april 2018)
Landslagsmål: 5

Allra längst fram i den egyptiska startelvan kommer troligen Braga-spelaren Ahmed Hassan Mahgoub återfinnas. Anfallaren lämnade redan som 18-åring sitt hemland för att prova lyckan i Portugal. Året efter, 2012, fick han chansen i Rio Ave och tog den. Hassan Mahgoub blev snabbt en av fansens favoriter och var en frekvent målskytt. Det gjorde att den större klubben Braga öppnade upp plånboken och köpte loss strikern 2015. Där har den gänglige anfallaren (191 cm) pendlat mellan att vara en startspelare och nöta bänk. I det egyptiska landslaget tycks han dock vara Héctor Cúpers förstaval och oddsen är låga på att han startar i VM-premiären mot Uruguay.