Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Peruanska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Ricardo Gareca
Meriter: 1 Copa América-titel
Antal VM: 4
Smeknamn: Los Incas (Inkafolket)

Efter åtta raka misslyckanden har Peru äntligen lyckats, de har kvalificerat sig för VM 2018 i Ryssland. Efter att ha slutat femma i den sydamerikanska kvalgruppen krävdes dock ett playoff mot Nya Zeeland. 0-0 i Wellington följdes upp med en 2-0 seger hemma i Lima. Det gjorde att Peru blev det absolut sista laget att ta en plats i sommarens VM. Sitt första sedan 1982.

Perus matcher
16 juni 18.00 Peru - Danmark, Saransk, 0-1
21 juni 17.00 Frankrike - Peru, Jekaterinburg, 1-0
26 juni 16.00 Australien - Peru, Sotji, 0-2

Perus VM-trupp

MålvakterMittfältare
Pedro Gallese, VeracruzRenato Tapia, Feyenoord
Carlos Cáceda, Deportivo MunicipalPedro Aquino, Lobos BUAP
José Carvallo, UTC CajamarcaYoshimar Yotún, Orlando City
 Christian Cueva, São Paulo
BackarAndy Polo, Portland Timbers
Nilson Loyola, MelgarPaolo Hurtado, Vitoria de Guimaraes
Luis Advíncula, Lobos BUAPWilder Cartagena, Veracruz
Miguel Araujo, Alianza LimaAnfallare
Alberto Rodríguez, Atlético JuniorPaolo Guerrero, Flamengo
Christian Ramos, VeracruzRaúl Ruidíaz, Monarcas Morelia
Anderson Santamaría, Puebla FCAndré Carrillo, Watford
Aldo Corzo, UniversitarioJefferson Farfán, Lokomotiv Moskva
Miguel Trauco, FlamengoEdison Flores, Ålborg

Tongivande spelare

Pedro Gallese

Född: 1990-04-23
Fotbollsklubb: Veracruz
Position: Målvakt
Landskamper: 36 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Det stentuffa Sydamerikanska kvalet var en riktig rysare där åtta av tio lag hade chansen att gå till VM. Peru slutade femma och fick därmed kvala vidare mot Nya Zeeland. Där var Peru som väntat det starkare laget och kunde kvittera ut en VM-biljett. En stor anledning till det var målvakten Pedro Gallese som höll nollan i dubbelmötet mot Nya Zeeland. Det blir än mer imponerande när man betänker att den reflexsnabbe peruanen spelade matchen med en fraktur i handleden. Gallese hade spelat i den peruanska ligan i hela sin karriär fram till 2016 då han flyttade till mexikanska Veracruz som han spelar för idag. Efter att ha gjort mycket starka insatser för Peru i två raka Copa America har 28-åringen fått en hel del uppmärksamhet och anses definitivt som Perus nummer ett mellan stolparna.

Aldo Corzo Chávez

Född: 1989-05-20
Fotbollsklubb: Universitario
Position: Försvarare
Landskamper: 23 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Aldo Corzo Chávez är en annan peruansk spelare som aldrig spelat för en klubb utanför Sydamerika. Högerbacken representerade tre olika peruanska klubbar innan han 2017 flyttade till Chile och Universitario. 29-åringen är känd för sin aggressiva försvarsstil som aldrig ger motståndarna något lugn. Dessutom är försvararen konditionsstark, snabb och hjälper mer än gärna till i anfallen. Då han orkar springa hur mycket som helst kan Peru i stort sett lämna högerkanten helt och hållet åt Corzo Chávez. Den ettriga ytterbacken har spelat i landslaget sedan 2009 och har ett brons i Copa America 2011 som främsta merit.

Christian Ramos

Född: 1988-11-04
Fotbollsklubb: Veracruz
Position: Försvarare
Landskamper: 63 (april 2018)
Landslagsmål: 3

I Perus mittförsvar har Christian Ramos länge varit självskriven. Sedan januari 2018 tillhör han samma klubb som landslagsmålvakten Gallese, nämligen mexikanska Veracruz. Den fysiska mittbacken började dock sin karriär i Lima-klubben Sporting Cristals akademi. Där gick försvararen hela vägen upp till A-laget som han debuterade för 2007. Under tio års tid spelade Ramos sedan för olika peruanska klubbar innan han 2016 testade vingarna i argentinska Gimnasia. Där var det tufft att få speltid och i januari 2018 gick den tuffa mittbacken till Veracruz på free transfer för att få speltid inför sommarens VM. För där lär han ta plats. Sedan landslagsdebuten 2009 har Christian Ramos varit en viktig del av Perus försvar och vunnit brons i Copa America 2011 och 2015. Får han bara speltid i den mexikanska ligan kan vi lita på att Christian Ramos kommer ingå i Perus VM-lag.

Alberto Rodríguez

Född: 1984-03-31
Fotbollsklubb: Atletico Junior
Position: Försvarare
Landskamper: 72 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Christian Ramos bildar allt som oftast mittbackspar med den rutinerade Alberto Rodriguez som kallas för El mudo vilket betyder ungefär den stumma. Precis som Ramos började Rodriguez sin karriär i Sporting Cristal. Där stannade han fyra år och spelade minst 30 matcher per säsong. Ett år innan landslagskollegan Ramos kom upp i Sporting Cristals A-lag flyttade Rodriguez till Portugal för att spela för Braga. I Portugal gjorde mittbacken snabbt sig känd för sin hårdföra, följsamma försvarsteknik. Han var en vital del av det Braga som slutade tvåa i den portugisiska ligan 2010 och som även slutade tvåa i Europa League säsongen efter. Det gjorde att storklubben Sporting Lissabon hämtade in den peruanska försvararen. Där fick Rodriguez sin säsong spolierad av skador och återvände, efter en avstickare till Rio Ave, hem till Peru. Nu spelar han för den colombianska klubben Atletico Junior.

Miguel Trauco

Född: 1992-07-03
Fotbollsklubb: Flamengo
Position: Försvarare
Landskamper: 22 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Vänsterbacksplatsen i Los Incas har på senare år tagits av den mycket löpstarka Miguel Trauco. Den vänsterfotade försvararen började sin karriär i det peruanska laget Unión Comercio. Där visade han genast prov på sina offensiva kvalitéer. Trauco forsade fram på sin vänsterkant, bjöd på mycket fina dribblingar och en härlig inläggsfot. Sin sista säsong i den peruanska ligan fick han priset ligans bästa spelare. Ytterbackens framfart noterades av större klubbar och 2016 gick han till chilenska Universitario. Det gick lika bra där. I december 2016 tog han steget till den brasilianska storklubben Flamengo som han spelar för än idag.

Victor Yotún

Född: 1990-04-07
Fotbollsklubb: Orlando City
Position: Mittfältare
Landskamper: 70 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Victor Yotún är mer känd för oss svenskar som Yoshimar Yotún. Hans hela namn är Victor Yoshimar Yotún Flores. Den vänsterfotade mittfältaren kom till Malmö FF 2015 och började Allsvenskan som ordinarie vänsterback. Där gjorde peruanen en mycket fin säsong, men 2016 hade Pa Konate och Behrang Safari tillkommit. Då fick yotún spela på mittfältet istället och han imponerade även där. Sommaren 2017 lämnade Yotún Malmö FF efter tre framgångsrika år. Orlando City blev ny klubbadress och där spelar han fortfarande. I landslaget har den ettriga mittfältaren varit omdebatterad på grund av sin något vårdslösa spelstil. 2013 blev han utvisad i en mycket viktig kvalmatch mot Uruguay och en del experter ansåg att det kostade landet en VM-plats. I kvalet till Ryssland har Yotún tagit stor revansch genom att ha varit en av Perus absolut viktigaste spelare i succén. Det finns säkert en och annan skåning som håller en extra tumme för Peru i sommar tack vare Victor Yotún.

Renato Tapia

Född: 1995-07-28
Fotbollsklubb: Feyenoord
Position: Mittfältare
Landskamper: 28 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Unga Renato Tapia är en drömspelare att ha i en landslagstrupp. Han kan nämligen spela på en mängd olika positioner. I landslaget är han oftast defensiv mittfältare men i klubblaget Feyenoord spelar 22-åringen vanligtvis mittback. Dessutom kan ynglingen spela både högerback och yttermittfältare. Tapia är något så ovanligt som en peruansk spelare som aldrig spelat seniorfotboll i Peru. Tack vare sin stora talang fick storklubbarnas scouter tidigt upp ögonen för den snabba mittfältaren. Klubbar som Tottenham och Liverpool var intresserade men det blev till slut holländska Twente som knöt till sig den mångsidiga peruanen. Efter tre år där gick flyttlasset vidare till Feyenoord. Där blev det mest spel med reserverna första säsongen men denna säsong är Tapia en mycket viktig del av Feyenoords lagbygge. Den defensivt skicklige mittfältaren skulle deltagit i Copa America redan 2015 som 19-åring, men en knäskada satte stopp för honom. Däremot spelade han alla Perus matcher i Copa America Centenario 2016 samt de allra flesta matcher i VM-kvalet. I sommarens mästerskap lär han vara given bredvid Yotún på det peruanska mittfältet.

André Carrillo

Född: 1991-06-14
Fotbollsklubb: Watford
Position: Mittfältare/anfallare
Landskamper: 43 (april 2018)
Landslagsmål: 4

En av de mer kända spelarna i Perus lag är tveklöst André Carrillo. Han har använts som både vänsterytter och högerytter i Peru men behärskar även en position som släpande anfallare. Med sin fina högerfot kan han gå runt på kanten och slå inlägg eller skära in i banan och gå på skott beroende på vilken kant man sätter 26-åringen på. Efter att som tonåring slagit igenom i Alianza Lima flyttade Carrillo till den portugisiska storklubben Sporting Lissabon. Där hade den tekniske yttermittfältaren fem framgångsrika år innan han gjorde en känslig flytt till rivalen Benfica. Inför säsongen 17/18 lånades mittfältaren ut till Watford. För att vara en så offensiv spelare får Carrillo ibland kritik för att han gör för få mål. Tre landslagsmål på 41 matcher skrämmer inte direkt. Ett av de målen kom i bronsmatchen av 2015 års Copa America som gav Peru bronset. Det blir spännande att se om den skrala målskörden kan utökas i Ryssland.

Christian Cueva

Född: 1991-11-23
Fotbollsklubb: Sao Paulo
Position: Mittfältare
Landskamper: 42 (april 2018)
Landslagsmål: 7

En av Perus allra mest profilstarka spelare är 169 centimeter korta offensiva mittfältaren Christian Cueva. Med sin uppoffrande spelstil och sin förmåga att stressa livet ur motståndarna skapar han mycket chanser i presspelet. Den mycket kvicka mittfältaren utmärkte sig tidigt i den peruanska klubben Universidad San Martín. Redan som tonåring blev han en vital del av förstalaget. Under i stort sett hela sin karriär har Cueva spelat i sydamerikanska ligor. För tillfället spelar han för den brasilianska storklubben Sao Paolo. I VM-kvalet har den dribblingsskickliga 26-åringen spelat de allra flesta minutrarna och gjort fyra mål för sitt Peru. Sammanlagt har playmakern gjort sju landslagsmål sedan debuten 2011.

Edison Flores

Född: 1994-05-14
Fotbollsklubb: Ålborg
Position: Mittfältare/anfallare
Landskamper: 26 (april 2018)
Landslagsmål: 9

Vi har ett skandinaviskt inslag i Peru i form av Ålborg-spelaren Edison Flores. 24-åringen gjorde succé i VM-kvalet och gjorde fem mål. Flores utgår oftast från en kant men kan också spela som central offensiv mittfältare. Som tonåring åkte han till Spanien och sökte lyckan i Villarreal. Där blev det dock bara spel med B-laget. Via en sväng till moderklubben Universitario hamnade yttern till sist i danska ligan. Där är Flores mycket uppskattad även om målsnittet inte håller samma klass som i landslaget. Åtta mål på 25 landskamper är mycket imponerande siffror för en spelare som främst används som yttermittfältare. Håller han den takten i sommarens turnering får motståndarna Danmark, Australien och Frankrike se upp.

Paolo Guerrero

Född: 1984-01-01
Fotbollsklubb: Flamengo
Position: Anfallare
Landskamper: 86 (april 2018)
Landslagsmål: 32

Vi avslutar med Perus allra största stjärna, Paolo Guerrero. Det är mest hans förtjänst att Peru är med VM överhuvudtaget. Dels gjorde han flest kvalmål med sina sex fullträffar och dels var det han som kvitterade till 1-1 mot Colombia i den sista matchen vilket skickade Peru till kvalspel mot Nya Zeeland. Den fullträffen var anfallarens 32:a i landslaget vilket är fler än någon annan peruansk spelare i historien. Guerrero har spelat Copa America fyra gånger för Peru, inklusive 2011 och 2015 när Los Incas tog brons. I både de turneringarna vann han skytteligan. 2015 var han bland de 59 nominerade spelarna för det årets Ballon d’Or som första peruan någonsin. Under sin karriär har den målfarliga anfallaren spelat för Bayern München, Hamburg, Corinthians och nu Flamengo. I samtliga klubbar har Guerrero gjort massa mål. I sommar bär han en hel nations förväntningar på sina axlar. Klarar nationalhjälten av pressen och skjuter Peru vidare från gruppen lär han i det närmaste bli helgonförklarad. Guerrero åkte fast i ett dopingtest i samband med en kvalmatch mot Argentina och blev avstängd i 14 månader och skulle i och med det missa VM. Högsta domstolen i Schweiz bestämde att lyfta avstängningen i väntan på ny utredning och Guerrero tillåts spela VM. Räkna med att sista ordet inte är sagt/skrivet i fallet Guerrero.

Till startsidan för VM.
Här hittar du info om klubbfotboll, NHL, tennis, golf med mera.