Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Saudiarabiska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Juan Antonio Pizzi
Meriter: 3 AFC Asian Cup-titlar
Antal VM: 4
Smeknamn: Al Akhdar (De gröna)

Saudiarabien överraskade stort i sitt första VM 1994 och tog sig till åttondelsfinal, där det blev respass mot Sverige med 1-3. Efter det prenumererade de gröna på en VM-biljett i tre raka mästerskap till. De två senaste slutspelen har man dock missat, men med holländaren Bert van Marwijk vid tränarrodret lyckades landet åter ta sig till finrummet med minsta möjliga marginal från Asiens grupp B. Där man knep den sista direktplatsen, på målskillnad, före Australien. Efteråt avgick van Marwijk i protest mot förbundet och åker istället till VM som förbundskapten för, just det, Australien. Mannen som ska se till att föra Saudiarabien till stordåd i sommar är argentinaren Juan Antonio Pizzi, tidigare förbundskapten i Chile.

Saudiarabiens matcher
14 juni 17.00 Ryssland - Saudiarabien, Luzjnikistadion, Moskva, 5-0
20 juni 17.00 Uruguay - Saudiarabien, Rostov-on-Don, 1-0
25 juni 16.00 Saudiarabien - Egypten, Volgograd, 2-1

Saudiarabiens VM-trupp

MålvakterMittfältare
Abdullah Al-Mayuf, Al-HilalAbdullah Al-Khaibari, Al-Shabab
Mohammed Al-Owais, Al-AlhiAbdulmalek Al-Khaibri, Al-Hilal
Yasser Al-Musailem, Al-AlhiAbdullah Otayf, Al-Hilal
 Taiseer Al-Jassim, Al-Alhi
BackarHoussain Al-Mogahwi, Al-Alhi
Mansoor Al-Harbi, Al-AlhiSalman Al-Faraj, Al-Hilal
Yasser Al-Shahrani, Al-HilalSalem Al-Dawsari, Villarreal
Mohammed Al-Breik, Al-HilalMohamed Kanno, Al-Hilal
Ali Al-Bulaihi, Al-HilalHattan Bahebri, Al-Shabab
Motaz Hawsawi, Al-AlhiYehya Al-Shehri, Leganés
Osama Hawsawi, Al-HilalAnfallare
Omar Hawsawi, Al-NassrFahad Al-Muwallad, Levante
 Mohammad Al-Sahlawi, Al-Nassr
 Muhannad Assiri, Al-Alhi

Tongivande spelare

Yasser Al Mosailem

Född: 1984-02-27
Fotbollsklubb: Al-Ahli
Position: Målvakt
Landskamper: 31 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Saudiarabien lyckades ta sig till VM efter att ha kommit tvåa i sin kvalgrupp, före till exempel Australien. En stor del av äran till arablandets framgång tillfaller den rutinerade målvakten Al Mosailem. Genom att hålla nollan i fyra kvalmatcher la veteranen grunden för succén som tar Saudiarabien till deras första VM sedan 2006. Under hela sin karriär har veteranen spelat för en och samma klubb. Sammanlagt har det blivit över 200 seriematcher för Al-Ahli. Nu är dock hans position i klubben hotad. Han har petats allt mer frekvent de senaste året. Det gäller för Al Mosailem att ta tillbaka sin plats mellan stolparna i klubblaget för att få nödvändig speltid inför VM-slutspelet. I vilket fall som helst lär 34-åringen vara en del av Saudiarabiens VM-trupp. Får han regelbunden matchning under våren lär Al-Ahlis trotjänare även vara förbundskaptenen Pizzis förstaval.

Yasir Al Shahrani

Född: 1992-05-25
Fotbollsklubb: Al-Hilal
Position: Försvarare
Landskamper: 32 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Yasir Al Shahrani är ännu en sådan där spelare som är magisk att ha i ett landslag. Han kan spela vänsterback, mittfältare och högerback. Det sistnämnda är där han oftast hör hemma i landslaget. Karriären började i Al-Qadisiyah och det stod snabbt klart att detta var en talangfull försvarare. Med sina kvicka dragningar och sin enorma speed blev Al Shahrani snabbt ett hett villebråd för större klubbar. Storklubben Al-Hilal hörde av sig 2012 och där spelar den snabba ytterbacken än idag. Under försvararens tid i klubben har Al-Hilal kommit tvåa i asiatiska Champions League (2014) och vunnit den saudiska ligan (16/17), men frågan är om inte den största framgången av dem alla kom i slutet av 2015. Då var det nämligen Yasir Al Shahrani som, tillsammans med Messi, var på framsidan av TV-spelet FIFA 16 i de versioner som säljs i mellanöstern. Den tekniska ytterbacken spelade de allra flesta minuter av kvalet och var en av lagets stora stöttespelare. Det lär bli samma sak under sommarens världsmästerskap i Ryssland!

Omar Hawsawi

Född: 1985-09-27
Fotbollsklubb: Al Nassr
Position: Försvarare
Landskamper: 38 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Saudiarabien har inte mindre än tre stycken mittbackar som heter Hawsawi i efternamn i sin landslagstrupp. Oftast bildar Omar och Osama mittlås. Omar Hawsawi bytte fotbollsklubb 2010 till det saudiska storlaget Al Nassr. Där tog han snabbt plats och var med om att föra dem till två raka ligatitlar säsongerna 13/14 och 14/15. Åtta år senare har försvararen gjort över 140 ligamatcher för laget och blivit bofast även i det stolta saudiska fotbollslandslaget. Sedan debuten 2013 har Omar Hawsawi hunnit med att spela 33 matcher för sitt land och gjort två mål. Det viktigaste kom i detta VM-kval när han gjorde ett mål i den mycket viktiga 2-1 vinsten mot Japan. Kan det bli fler betydande mål i sommarens fotbolls-VM?

Osama Hawsawi

Född: 1984-03-31
Fotbollsklubb: Al-Hilal
Position: Försvarare
Landskamper: 131 (april 2018)
Landslagsmål: 7

Från Omar till Osama. Den andra ordinarie mittbacken med namnet Hawsawi är lagets klart mest rutinerade spelare och dessutom lagkapten för Saudiarabiens fotbollslandslag. Osamas karriär tog fart ordentligt i Al-Hilal 2008. Under fyra år i klubben vann han sju stycken titlar och var lagkapten för laget. Det gjorde att storklubben Anderlecht fick upp ögonen för den starka försvararen. Det blev bara en match för den belgiska jätten men det gjorde att Hawsawi blev den första saudiska spelaren i den belgiska ligan. Efter en säsong vände han hem till Al-Ahli innan han 2016 återvände till Al-Hilal. Med sina 134 landskamper har Osama gjort sjunde flest fotbollslandskamper för Saudiarabien genom tiderna. Den summan lär utökas i sommar även om det skulle vara en rejäl högoddsare om Saudiarabien får spela mer än tre matcher i Ryssland.

Mansour Al Harbi

Född: 1987-10-19
Fotbollsklubb: Al-Ahli
Position: Försvarare
Landskamper: 37 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Vänsterback i Saudiarabiens fyrbackslinje är oftast Mansour Al Harbi. Vänsterbacken är ännu en av dessa saudiska spelare som är trogen sin moderklubb. Redan som junior kom ytterbacken till Al-Ahli och har stannat där hela sin karriär. Säsongen 15/16 hjälpte Al Harbi sitt Al-Ahli att vinna den saudiska ligatiteln. Sedan debuten i landslaget år 2006 har vänsterbacken åkt ut och in i landslagstrupperna beroende på vem som varit förbundskapten. På senare år verkar det dock som 30-åringen lyckats ta en ordinarie plats i Saudiarabiens fyrbackslinje. Det återstår att se hur den nya förbundskaptenen Juan Antonio Pizzi vill formera sitt lag i Ryssland.

Salman Al Faraj

Född: 1989-08-01 Fotbollsklubb: Al-Hilal
Position: Mittfältare
Landskamper: 38 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Mittfältaren Salman Al Faraj är ett annat exempel på en spelare som stannar en lång tid i samma klubb. Under hela karriären har han representerat den saudiska storklubben Al-Hilal och hjälpt dem till tre ligatitlar, varav två med Christian Wilhelmsson i laget. 28-åringen är en passningssäker, defensivt inriktad mittfältare som är viktig som bollvinnare. Han debuterade i landslaget 2012 och har sedan dess mestadels varit ordinarie i det saudiska fotbollslandslaget. Två mål har det blivit för de gröna där det senaste kom i en träningsmatch i oktober 2017 mot Jamaica. Som en av VM-kvalets viktigaste spelare för sitt Saudiarabien är Al Faraj nu redo att imponera på fotbollens allra största av scener.

Abdulmalek Al Khaibri

Född: 1986-03-13
Fotbollsklubb: Al-Hilal
Position: Mittfältare
Landskamper: 34 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Abdulmalek Al Khaibri började sin karriär i den lite mindre klubben Al Qadisiyah. Där blev det inte många matcher innan Al-Shabab från huvudstaden Riyadh imponerades av mittfältarens defensiva kvalitéer. För huvudstadsklubben blev det åtta år och över hundra ligamatcher. Säsongen 11/12 hjälpte den löpstarka bollvinnaren Al-Shabab till att vinna ligatiteln. Succésäsongen gjorde att Al Khaibri fick debutera i landslaget. 2016 gick han till rivalklubben Al-Hilal där mittfältaren vann ligan redan under sin första säsong. Under VM-kvalet har han varit helt ordinarie och spelat 17 av sina 25 landskamper. Det lär bli fler i sommarens världsmästerskap.

Nawaf Al Abed (inte uttagen)

Född: 1990-01-26
Fotbollsklubb: Al-Hilal
Position: Mittfältare
Landskamper: 43 (april 2018)
Landslagsmål: 8

En av de spelare som Saudiarabien hoppas allra mest på är den lilla trollkarlen Nawaf Al Abed. Endast 168 cm lång lever den offensiva mittfältaren väldigt mycket på sin fantastiska teknik, sitt spelsinne samt ett mycket fint skott. Precis som stommen i landslaget spelar Al Abed till vardags i storklubben Al-Hilal, som han också har tillhört under hela sin karriär. 2009 slog den talangfulla mittfältaren till med ett svårslaget rekord. Han gjorde nämligen mål i en u21-match efter två (!) sekunder. Den skottvilliga mittfältaren har gjort fem mål i VM-kvalet vilket gör att han totalt gjort åtta mål för fotbollslandslaget. Det korta spelgeniet kan bli en mycket obehaglig överraskning för Ryssland, Uruguay och Egypten i sommarens fotbollsfest.

Yahya Al Shehri

Född: 1990-06-26
Fotbollsklubb: Leganés
Position: Mittfältare
Landskamper: 53 (april 2018)
Landslagsmål: 6

I januarifönstret värvades nio stycken saudiska spelare till…. La Liga! Ja ligan självt gick in och värvade nio saudiska spelare som sedan placerades ut i olika klubbar. Yttermittfältaren Yahya Al Shehri var en av dessa och han hamnade i Leganes. Där har det varit svårt att ta en plats för den saudiska landslagsmannen. Den vänsterfotade yttern utgår allt som oftast från högerkanten i landslaget och gillar att skära in för att komma på skott. Den skottvilligheten gav två mål i det asiatiska slutkvalet till VM. Bland övriga meriter märks en ligaseger med Al Nassr säsongen 13/14. Sammanlagt har det blivit 114 ligamatcher och 13 mål för det laget. I landslaget har 27-åringen gjort drygt 40 framträdanden inför sommarens fotbolls-VM.

Taisir Al Jassim

Född: 1984-07-25
Fotbollsklubb: Al-Ahli
Position: Mittfältare
Landskamper: 127 (april 2018)
Landslagsmål: 18

Rutinerade Taisir Al Jassim har spelat hela sin karriär i Al-Ahli och är mycket uppskattad. Han är lagkapten i laget och dessutom vice lagkapten för det saudiska fotbollslandslaget. Under sin tid i Al-Ahli har den offensiva mittfältaren kommit tvåa i asiatiska Champions League 2012 samt vunnit den saudiska ligan säsongen 15/16. 2012 var ett bra år för Al Jassim som då blev utsedd till Saudiarabiens bästa spelare. Sedan debuten för landslaget 2004 har 33-åringen varit ett stående inslag i landslagstruppen. Med sina 124 framträdanden för de gröna har veteranen gjort åttonde flest landskamper för Saudiarabien genom tiderna. Nu ska han försöka kröna sin karriär med en framgång i Ryssland.

Mohammad Al Sahlawi

Född: 1987-01-10
Fotbollsklubb: Al-Nassr
Position: Anfallare
Landskamper: 36 (april 2018)
Landslagsmål: 28

Saudiarabiens kanske största hopp stavas Al Sahlawi. Den klassiska strikern har i flera år fullständigt vräkt in mål i både klubblag och landslag. Karriären började i Al-Qadisiyah där anfallaren snabbt utmärkte sig för sitt väl utvecklade målsinne. Efter 31 mål på 66 ligamatcher var de flesta saudiska storklubbar ute efter löftet. Som 22-åring flyttade målmaskinen till Al-Nassr för runt 70 miljoner kronor vilket var den största affären i saudisk fotbollshistoria. I Al-Nassr har snipern gjort över 100 ligamål och vunnit ligan säsongerna 13/14 och 14/15. Målsnittet i landslaget är än mer imponerande med 28 mål på 35 landskamper. 31-åringen är en riktig måltjuv som alltid verkar befinna sig där bollen dimper ner. Det lär vara låga odds på att beta på Al Sahlawi som den som gör flest mål för Saudiarabien i sommarens fotbolls-VM.

Till startsidan för VM.
Här hittar du info om klubbfotboll, NHL, tennis, golf med mera.