Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sydkoreanska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Shin Tae-Yong
Meriter: 2 AFC Asian Cup-titlar
Antal VM: 9
Smeknamn: De ultimata krigarna

Sydkorea har varit en av Asiens ledande fotbollsnationer sedan 80-talet och har kvalat in till samtliga VM-slutspel sedan 1986. I år var inget undantag då man slutade tvåa i Asiens kvalgrupp A efter Iran. Sin absolut bästa prestation i VM stod man för 2002 då man under turneringens gång stod för den ena dunderskrällen efter den andra och slog stornationer som Italien, Spanien och Portugal. Det ledde ända till en semifinal där det blev en knapp förlust mot Tyskland med 0-1. Tyvärr fick sydkoreanerna inte någon medalj med sig hem för sin bedrift, bronsmatchen förlorades mot Turkiet med 2-3.

Sydkoreas matcher
18 juni 14.00 Sverige - Sydkorea, Nizjnij Novgorod, 1-0
23 juni 17.00 Sydkorea - Mexiko, Rostov-on-Don, 1-2
27 juni 16.00 Sydkorea - Tyskland, Kazan, 2-0

Sydkoreas VM-trupp

MålvakterMittfältare
Kim Seung-gyu, Vissel KobeKi Sung-yueng, Swansea
Kim Jin-hyeon, Cerezo OsakaJeong Woo-young, Vissel Kobe
Cho Hyun-woo, Daegu FCJu Se-jong, Asan Mugunghwa
BackarKoo Ja-cheol, Augsburg
Lee Yong, JeonbukLee Jae-sung, Jeonbuk
Kim Young-gwon, Guangzhou EvergrandeLee Seung-woo, Hellas Verona
Jang Hyun-soo, FC TokyoMoon Seon-min, Incheon United
Jung Seung-hyun, Sagan Tosu 
Yun Young-sun, Seongnam FCAnfallare
Oh Ban-suk, Jeju UnitedKim Shin-wook, Jeonbuk
Kim Min-woo, Sangju SangmuSon Heung-min, Tottenham
Park Joo-ho, UlsanHwang Hee-chan, Red Bull Salzburg
Hong Chul, Sangju Sangmu 
Go Yo-han, FC Seoul 

Tongivande spelare

Seung-Gyu Kim

Född: 1990-09-30
Fotbollsklubb: Vissel Kobe
Position: Målvakt
Landskamper: 21 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Sydkorea hade det väldigt tufft i sin kvalgrupp men lyckades till sist gå till VM med två poängs marginal ner till Syrien. Detta trots att de bara vann en av sina fem sista kvalmatcher. Det som gjorde att det blir en fotbollsfest i Ryssland i sommar för sydkoreanerna är att 27-åriga Seung-Gyu Kim höll nollan de två sista omgångarna. Karriären började i Ulsan Hyundai som ägs av bilfirman som gett namn till laget. Numer är han utlandsproffs i japanska Vissel Kobe. Den reaktionssnabba keepern var med i VM 2014, men började som reservmålvakt. Efter två mindre starka insatser av förstemålisen fick dock Kim chansen i avslutande gruppspelsmatchen mot Belgien. Sydkorea förlorade visserligen med 0-1 men Kim gjorde en fantastisk match med flera avancerade räddningar. Efter den matchen har han varit given i det sydkoreanska målet. Har man sina svenska glasögon på får man hoppas att han inte gör ännu en jättematch den 18:e juni.

Choi Chul-soon (inte uttagen)

Född: 1987-02-08
Fotbollsklubb: Jeonbuk Hyundai
Position: Försvarare
Landskamper: 11 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Sydkorea spelar oftast med en klassisk fyrbackslinje. Där har flera olika spelare fått chansen i kvalet men den som lade beslag på högerbacksplatsen i slutet av kvalet var Choi Chul-soon som sammanlagt spelade tre kvalmatcher. Choi är en sådan spelare som är sin klubb trogen. Under hela karriären, med undantag för ett år i den sydkoreanska armén, har högerbacken tillhört samma klubb. Med dem har han vunnit K-League fem gånger och kommit tvåa två gånger. Insatserna i den sydkoreanska ligan har imponerat på landslagsledningen som gett 31-åringen chansen i landslaget. Den chansen har han tagit. Hans goda prestationer lär ge Choi en startplats i fotbolls-VM.

Young-Gwon Kim

Född: 1990-02-27
Fotbollsklubb: Guangzhou Evergrande
Position: Försvarare
Landskamper: 49 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Kim är ett vanligt namn i Sydkorea. Tre av de fem förmodade startspelarna i backlinjen plus målvakt bär detta namn. Den mest givna av dem är Young-Gwon Kim. Mittbacken började sin klubbkarriär i Japan. Efter sejourer i FC Tokyo och Omiya Ardija hamnade mittbacken i kinesiska storklubben Guangzhou Evergrande 2012. Där har det blivit stor succé. Sex år i rad har han vunnit den kinesiska ligan och dessutom har det blivit två vinster i den asiatiska Champions League. Young-Gwon Kim har valts in i årets lag i den kinesiska ligan fyra gånger. I landslaget har mittbacken varit given i flera år och spelade bland annat alla Sydkoreas tre matcher under VM 2014. I VM 2018 siktar han på att få spela fler än tre matcher. 2015 vann mittfältaren i hård konkurrens pris som Sydkoreas bästa spelare.

Tae-heui Kwak (inte uttagen)

Född: 1981-07-08
Fotbollsklubb: FC Seoul
Position: Försvarare
Landskamper: 56 (april 2018)
Landslagsmål: 5

Den stora veteranen i Sydkoreas backlinje är 36-åriga Tae-heui Kwak. Försvararen är faktiskt blind på ena ögat efter att ha fått en fotboll på ögat i unga år. Utan att undersöka saken närmre så lär han vara VM:s enda halvblinda spelare. Mittbacken slog igenom i FC Seoul och har sedan dess tillhört flera klubbar i Sydkorea, Japan och Saudiarabien. Sedan 2016 är han tillbaka där han började i FC Seoul. Där var han med om att spela hem ligatiteln under sin första säsong i comebacken. Bland övriga meriter syns en seger i asiatiska Champions League med Ulsan Hyundai 2012. Den rutinerade försvararen gjorde nio matcher i VM-kvalet och siktar nu på att 36 år gammal göra sitt första VM-slutspel. Visserligen var han med i truppen 2014 men fick då ingen speltid. Det har Tae-heui Kwak alla möjligheter att få i Ryssland.

Jin-su Kim (inte uttagen)

Född: 1992-06-13
Fotbollsklubb: Jeonbuk Hyundai
Position: Försvarare
Landskamper: 22 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Den tredje Kim i Sydkoreas defensiv finner vi på vänsterbacken. I VM-kvalet spelade han nio matcher och var en starkt bidragande orsak till avancemanget till Ryssland. Vänsterbacken har gjort en två år lång sejour i Tyskland för Hoffenheim. Karriären började annars i japanska Albirex Niigata. Efter att försvararen kom hem från Tyskland har han spelat för Jeonbuk Hyundai. Där var han med om att vinna ligan 2017. Ytterbacken är snabb och ettrig och har ett fint tillslag på bollen. Egenskaper som gett honom en plats i Sydkoreas ungdomslandslag från U17 upp till U23. Sedan 2013 har han spelat regelbundet för A-landslaget. Detta blir dock hans första världsmästerskap.

Hyun-Soo Jang

Född: 1991-09-28
Fotbollsklubb: FC Tokyo
Position: Mittfältare/försvarare
Landskamper: 49 (april 2018)
Landslagsmål: 3

Den 26-åriga försvararen Hyun-Soo Jang slog sig fram i japanska FC Tokyo. Efter en framgångsrik säsong där lockades han över till den mer penningstinna kinesiska ligan. Guangzhou R&F blev nästa klubbadress. Där hade försvararen under en kort period Sven-Göran Eriksson som tränare innan Svennis lämnade klubben sent 2014. Efter tre år där är Jang tillbaka i FC Tokyo. 26-åringen spelar oftast som mittback, både i klubblag och i landslag, men vi väljer ändå att benämna honom som mittfältare här. Detta då han i de två avgörande kvalmatcherna spelade som defensiv mittfältare precis framför backlinjen. Med tanke på att Sydkorea höll nollan båda gångerna är det troligt att han kommer användas på samma sätt i Ryssland. Mittback eller mittfältare, klart är att Hyun-Soo Jang lär få gott om speltid i fotbolls-VM.

Ki Sung-yueng

Född: 1989-01-24
Fotbollsklubb: Swansea
Position: Mittfältare
Landskamper: 99 (april 2018)
Landslagsmål: 10

En av Sydkoreas mest rutinerade spelare är tveklöst Swanseas mittfältare Ki. Trots att han ännu inte fyllt 30 år har den skicklige mittfältaren gjort närmare 100 landskamper och representerat Sydkorea i två VM och två OS. 29-åringen slog igenom i huvudstadsklubben FC Seoul. Efter att ha blivit uttagen i den koreanska ligans bästa elva både 08 och 09 och fått pris som Asien bästa unga fotbollsspelare 2009 var det gott om storlag som var intresserade av mittfältarens tjänster. Celtic vann den huggsexan. I den skotska storklubben blev det en cuptitel och en ligatitel innan flytten gick till Swansea 2012. Där spelar Ki fortfarande. Med sitt passningsspel och sitt fina tillslag på bollen rankas Ki som en av Asiens bästa mittfältare. Det i kombination med att han är lagkapten gör 29-åringen till Sydkoreas kanske viktigaste spelare. Då han oftast dikterar tempot i passningsspelet är mycket vunnet om Ekdal och Larsson kan ligga tätt på Ki i VM-premiären. Det blir dock inte lätt för Swanseas sydkoreanska mittfältare håller allra högsta klass. Tre gånger har han prisats som Sydkoreas bästa spelare.

Chang-hun Kwon (inte uttagen)

Född: 1993-06-30
Fotbollsklubb: Dijon
Position: Mittfältare
Landskamper: 16 (april 2018)
Landslagsmål: 4

Den offensiva mittfältaren Chang-hun Kwon slog igenom i klubben med det fantastiska namnet Suwon Samsung Bluewings. Där blev det på tre år 90 ligamatcher och 18 mål. En siffra som drog till sig uppmärksamheten från flera storklubbar. 2016 köptes den oprövade mittfältaren av franska Dijon. Där blev det inledningsvis spel med reservlaget men snart tog 23-åringen plats i förstalaget. Mittfältaren kommer gärna på distansskott med sin fina vänsterfot. Dessutom kommer han ständigt i löpningar som är svåra för motståndarförsvaren att plocka upp. Hans fina spel i Ligue 1 har gett en landslagsplats. Kwon har redan gjort 14 landskamper trots att han bara är 23 år gammal. Vi tippar på att det blir minst tre landskamper till i sommar.

Lee Keun-ho (inte uttagen)

Född: 1985-04-11
Fotbollsklubb: Gangwon FC
Position: Mittfältare
Landskamper: 84 (april 2018)
Landslagsmål: 19

Sydkorea spelar oftast ett slags 4-5-1 med tre offensiva mittfältare. Till höger i den trion hör Lee Keun-ho hemma. Den rutinerade mittfältaren har representerat flera olika klubbar under sin karriär från Sydkorea, Japan och Qatar. Numer spelar han för koreanska Gangwon FC. Den målfarliga fältaren har spelat för det Sydkoreanska landslaget under en lång period. Han spelade de flesta kvalmatcherna till VM 2010 men fick inte plats i mästerskapstruppen. I VM 2014 deltog han dock och gjorde där mål mot Ryssland. Detta VM-kvalet har inte Lee deltagit speciellt mycket men när det drog ihop sig var han en självklar del av startelvan. Bland 33-åringens meriter kan nämnas att han 2012 utsågs till Asiens bästa fotbollsspelare.

Son Heung-min

Född:1992-07-08
Fotbollsklubb: Tottenham
Position: Mittfältare
Landskamper: 63 (april 2018)
Landslagsmål: 20

Sydkoreas stora stjärna och den spelare det svenska försvaret måste se upp med mest är utan tvivel Son Heung-min. Den offensivt lagda sydkoreanen gör stor succé i Premier League med sitt Tottenham. Karriären började som ungdomsproffs i Hamburg. Där gick han raka vägen upp till A-laget och gjorde tre fantastiska säsonger. Det fick Leverkusen att slå sitt transferrekord och betala 10 miljoner euro för wingern. Två framgångsrika säsonger senare köptes den sydkoreanska wingern av storklubben Tottenham där han fortsatt sin framgångssaga. Tre gånger har Son utsetts till Sydkoreas bästa spelare. Den snabba offensiva spelaren kan spela på alla attackerande positioner men utgår oftast i landslaget från vänsterkanten där han har en mer eller mindre fri roll. Med sitt fina tillslag med båda fötterna och sin förmåga att nosa upp målchanser är Son Heung-min det stora hotet. Som 25-åring har han redan gjort över 60 landskamper och oddsen är låga på att det blir många fler.

Hwang Hee-chan

Född: 1996-01-26
Fotbollsklubb: Red Bull Salzburg
Position: Anfallare
Landskamper: 11 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Sydkorea har testat flera spelare på striker-positionen men verkar äntligen ha hittat rätt i Hwang Hee-chan. Den snabba anfallaren spelade som ungdom för Pohang Steelers. Redan som 19-åring såldes han till Red Bull Salzburg som han spelar för idag. Där har han vunnit både ligan och cupen under båda sina första två säsonger. Framgången hos den österrikiska storklubben gick inte landslagsledningen förbi och när VM-kvalet skulle avgöras var det Hwang som fick ta hand om anfallspositionen. Fortsätter ynglingen succén i den österrikiska ligan lär han vara Sydkoreas förstaval i sommarens fotbolls-VM. Bara 22 år gammal har det sydkoreanska stjärnskottet en mycket ljus framtid.

Till startsidan för VM.
Här hittar du info om klubbfotboll, NHL, tennis, golf med mera.