Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tunisiska landslaget i VM 2018

Läs mer om samtliga lag i VM.

Förbundskapten: Nabil Maaloul
Meriter: 1 Africa Cup of Nations-titel
Antal VM: 5
Smeknamn: Les Aigles de Carthage (Kartagos örnar)

I en hård fajt med Kongo så lyckades Tunisien knipa gruppsegern i sin VM-kvalgrupp i Afrika utan en enda förlust. Framför allt var det ett stabilt försvarsspel som lade grunden till att laget nu får spela sitt femte fotbolls-VM. Kartagos örnar spelade sitt första VM-slutspel 1978 då de vann premiären mot Mexico med 3-1. En bra start på VM-karriären, men tyvärr för Tunisiens del har det inte blivit någon mer seger i något världsmästerskap sedan dess. Men kanske kan den komma i sommar?

Tunisiens matcher
18 juni 20.00 Tunisien - England, Volgograd, 1-2
23 juni 14.00 Belgien - Tunisien, Spartak Stadion, Moskva, 5-2
28 juni 20.00 Panama - Tunisien, Saransk, 1-2

Tunisiens VM-trupp

MålvakterMittfältare
Aymen Mathlouthi, Al-BatinEllyes Skhiri, Montpellier
Mouez Hassen, ChateaurouxFerjani Sassi, Al-Nassr
Farouk Ben Mustapha, Al-ShababAhmed Khalil, Club Africain
 Mohamed Amine Ben Amor, Al-Ahli
BackarGhaylène Chaalali, Esperance Tunis
Syam Ben Youssef, KasimpasaAnice Badri, Esperance Tunis
Yohan Benalouane, Leicester CitySaîf-Eddine Khaoui, Troyes
Yassine Meriah, SfaxienSaber Khalifa, Club Africain
Hamdi Nagguez, ZamalekAnfallare
Ali Maâloul, Al-AhliNaïm Sliti, Dijon
Oussama Haddadi, DijonFakhreddine Ben Youssef, Al-Ettifaq
Dylan Bronn, GentWahbi Khazri, Rennes
Rami Bedoui, Etoile du SahelBassem Srarfi, Nice

Tongivande spelare

Aymen "Balbouli" Mathlouthi

Född: 1984-09-14
Fotbollsklubb: Al-Batin
Position: Målvakt
Landskamper: 70 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Tunisien kvalificerade sig för sitt första fotbolls-VM sedan 2006 genom att vinna sin kvalgrupp före Kongo, Libyen och Guinea. På kvalets sex matcher släppte Tunisien bara in fyra mål. Målvakten Mathlouthi var en stor del i detta. Med sina 183 cm är 33-åringen en av turneringens kortaste målvakter men kompenserar det med snabba reflexer och bra spelförståelse. Målvakten har spelat hela sin karriär för den tunisiska fotbollsklubben Étoile du Sahel och med dem vunnit ligan två gånger och afrikanska Champions League en gång. I januari 2018 flyttade han till saudiarabiska Al-Batin efter runt 300 matcher för sin tunisiska moderklubb. Mathlouthi debuterade för landslaget 2007 och har sedan dess varit uttalad förstamålvakt. 2011 var han med om att vinna Afrikanska Mästerskapen med sitt land. Nu är veteranen redo att uträtta nya stordåd i sommarens världsmästerskap.

Hamdi Nagguez

Född: 1992-10-28
Fotbollsklubb: Zamalek
Position: Försvarare
Landskamper: 16 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Tunisien ställer upp med en traditionell fyrbackslinje och till höger i den fyran finner vi Hamdi Nagguez. Med sina 195 cm är ytterbacken ett stort hot på fasta situationer. Precis som målvakten Mathlouthi började högerbacken sin karriär i den tunisiska klubben Ètoile du Sahel. Med dem var han med om att vinna ligan 2016. I januari 2018 flyttade den tunisiska landslagsmannen till den egyptiska fotbollsklubben Zamalek. Nagguez tog plats i landslaget under 2015 men drog snart på sig en allvarlig skada som höll honom borta från spel länge. Mot slutet av VM-kvalet hade dock den långa högerbacken tagit tillbaka sin landslagsplats och var en viktig del i att Tunisien lyckades kvalificera sig för fotbolls-VM. Oddsen att han startar i Tunisiens VM-premiär mot England är inte speciellt höga.

Aymen Abdennour (inte uttagen)

Född: 1989-08-06
Fotbollsklubb: Marseille
Position: Försvarare
Landskamper: 57 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Tunisien har testat flera olika försvarskombinationer under VM-kvalet men den med mest landslagsrutin är Aymen Abdennour. Mittbacken började karriären, precis som Nagguez och Mathlouthi, i Ètoile du Sahel. Efter att ha visat upp ett imponerande spel hämtades han över till Toulouse. Tre säsonger senare gick han till storklubben Monaco där försvararen under sin första, och enda, säsong kom trea i ligan och gick till kvartsfinal i Champions League. Sedan 2015 tillhör Abdennour Valencia men är säsongen 17/18 utlånad till Marseille. Där har det varit mycket svårt att ta plats för den tunisiska mittbacken som fått nöja sig med framträdanden i de olika cuperna. I landslaget har mittbacken gjort 54 landskamper sedan debuten 2009. Lyckas han bara få speltid i Marseille lär den rutinerade försvararen starta i VM-premiären.

Syam Ben Yousseff

Född: 1989-03-31
Fotbollsklubb: Kasimpasa
Position: Försvarare
Landskamper: 42 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Tunisiens viktigaste försvarsspelare under VM-kvalet var Syam Ben Yousseff. 29-åringen stod för ett par riktigt starka insatser i de avgörande matcherna och hjälpte sitt land till ett VM-slutspel. Mittbacken är född i Marseille men började sin karriär i den franska klubben Bastia. Där hade han dock svårt att ta plats och flyttade istället 2009 till den tunisiska storklubben ES Tunis. Under två mycket framgångsrika säsonger där var Ben Yousseff med om att vinna ligan två gånger och den tunisiska cupen en gång. Efter starka perioder i rumänska Astra Giurgiu och franska Caen tillhör försvararen nu turkiska Kasimpasa. Ben Yousseff har representerat Tunisien i Afrikanska Mästerskapen 2015 och 2017 och ska i sommar få göra sitt första världsmästerskap.

Ali Maâloul

Född: 1990-01-01
Fotbollsklubb: Al Ahly
Position: Försvarare
Landskamper: 46 (april 2018)
Landslagsmål: 0

Vänsterbacksplatsen i den tunisiska försvarslinjen har Ali Maâloul lagt beslag på. 28-åringen började sin karriär i CS Sfaxien. Där spelade han sex år och vann ligan 14/15. Säsongen därpå blev han kapten för laget. Tack vare sin känsliga vänsterfot tog ytterbacken hand om de flesta fasta situationerna vilket ledde till att han gjorde 14 mål på 20 matcher under säsongen 15/16. Med det är han bästa försvarare genom tiderna i tunisisk klubblagsfotboll. Det fick egyptiska Al Ahly att hämta in vänsterbacken 2016. I landslaget har Maâloul varit bofast sedan 2013 och spelat två Afrikanska Mästerskap. På 41 landskamper har den målfarliga ytterspringaren fortfarande inte gjort något landslagsmål. Det kan vara ett fint värdespel att spela på Maâloul som målskytt i sommarens fotbollsmästerskap.

Mohamed Ben Amor

Född: 1992-05-03
Fotbollsklubb: Al-Ahli
Position: Mittfältare
Landskamper: 25 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Den defensiva mittfältaren Ben Amor gjorde sig ett namn när han tog plats i den tunisiska storklubben Ètoile du Sahel 2014. Där blev han snabbt en stor favorit bland fansen tack vare sin löpstyrka och sin förmåga att vinna boll. Under sina fyra säsonger där var den starka mittfältaren med om att vinna ligan en gång och den inhemska cupen två gånger. I januari 2018 blev 26-åringen utlånad till den saudiska storklubben Al-Ahli. I VM-kvalet var Ben Amor given och en av nationens viktigaste spelare i vägen till VM. 26 år gammal har Ben Amor redan blivit en nyckelspelare i Tunisiens landslag och lär spela en avgörande roll i nordafrikanernas VM-äventyr.

Ferjani Sassi

Född: 1992-03-18
Fotbollsklubb: Al-Nassr
Position: Mittfältare
Landskamper: 38 (april 2018)
Landslagsmål: 2

Bredvid Ben Amor på det defensiva mittfältet har Ferjani Sassi tagit en ordinarie plats i det tunisiska landslaget. Den atletiska mittfältaren inledde sin karriär i den tunisiska klubben Sfaxien. Där blev det fyra år och en ligatitel innan 26-åringen tog steget över till Europa och franska Metz. Hos fransmännen blev det bara en säsong, trots att Sassi tog en helt ordinarie plats i laget, innan han flyttade hem till Tunisien och storlaget ES Tunis 2016. Där vann den centrala fältaren återigen den tunisiska ligan säsongen 16/17. Sedan januari 2018 tillhör Ferjani Sassi det saudiska fotbollslaget Al-Nassr. I landslaget har Sassi varit en viktig pjäs sedan 2013 och spelat två Afrikanska Mästerskap.

Ghaylène Chaalali

Född: 1994-02-28
Fotbollsklubb: ES Tunis
Position: Mittfältare
Landskamper: 5 (april 2018)
Landslagsmål: 1

Ghaylène Chaalali är en ny, ung tunisisk stjärna som faktiskt gjorde sin landslagsdebut så sent som i september 2017 i den mycket viktiga kvalmatchen mot Kongo. Det var en riktig drömdebut, för mittfältaren avgjorde faktiskt den matchen med sitt 2-1 mål. 24-åringen är en nyttig spelare att ha i en fotbollstrupp. Han kan spela på alla offensiva mittfältspositioner men utgår oftast från en kant i landslaget. Klubbkarriären har uteslutande tillbringats i ES Tunis som han vann ligan med förra säsongen. Chaalali har bara gjort fyra landskamper för Tunisien men det var de fyra sista, avgörande kvalmatcherna han fick förtroendet i. Med tanke på den offensiva mittfältarens fina prestationer där talar oddsen för att han får starta även i Ryssland.

Wahbi Khazri

Född: 1991-02-08
Fotbollsklubb: Rennes
Position: Mittfältare/anfallare
Landskamper: 37 (april 2018)
Landslagsmål: 12

En av Tunisiens allra största stjärnor är den offensivt lagda mittfältaren Wahib Khazri. Född i Ajaccio i Frankrike började den målfarliga mittfältaren sin fotbollskarriär i Bastias akademi som tolvåring. Där steg han genom graderna och fick göra sin debut för A-laget som 18-åring. Med sin snabbhet och sitt fina skott blev han snabbt en supporterfavorit. 2014 tog Khazri nästa steg i karriären när han skrev på för Bordeaux. Där fortsatte mittfältaren att imponera så mycket så att Premier League-klubben Sunderland hämtade över honom 2016. Idag är han utlånad från Sunderland till Rennes. Som ung hade Khazri svårt att bestämma sig för vilket landslag han skulle tillhöra. Han har gjort ungdomslandskamper både för Tunisien och för Frankrike men valde att representera Tunisien på seniornivå 2013. Sedan dess har han gjort tre Afrikanska Mästerskap och stått för elva mål på sammanlagt 33 landskamper vilket ger honom det bästa målsnittet i Tunisiens VM-trupp.

Taha Khenissi (inte uttagen)

Född: 1992-01-06
Fotbollsklubb: ES Tunis
Position: Anfallare
Landskamper: 26 (april 2018)
Landslagsmål: 5

Tunisien varierar sitt spelsystem beroende på vilket lag de möter. De kan ställa upp med både en, två eller tre spelare i anfallet. Oavsett hur de ställer upp brukar Khenissi starta längst fram. 26-åringen har tillbringat hela sin fotbollskarriär i Tunisien. Först 2012 slog han dock igenom på allvar när han flyttade från ES Tunis till Sfaxien. Prestationerna där gjorde att strikern fick chansen i landslaget. Idag spelar boxspelaren återigen för ES Tunis där han är en frekvent målskytt. 2017 spelade Khenissi Afrikanska Mästerskapen för Tunisien och gjorde ett mål i gruppspelsmatchen mot Zimbabwe. Sammanlagt har det blivit fem landslagsmål. Räkna med att Khenissi jagar fler i sommarens mästerskap! Missar VM på grund av skada.

Youssef Msakni (inte uttagen)

Född: 1990-10-28
Fotbollsklubb: Al-Duhail
Position: Anfallare
Landskamper: 49 (april 2018)
Landslagsmål: 9

Youssef Msakni är en blivande storstjärna i de europeiska ligorna född målskytt som han är. Han gjorde sin debut för storlaget ES Tunis redan som 18-åring och började vräka in mål redan från start. Msaknis framfart gjorde att klubbar som PSG, Monaco och Lille försökte knyta till sig stortalangen. Istället valde han att flytta till Qatar och Lekhwiya. Där var 27-åringen en av seriens bästa spelare under drygt fyra års tid. Det ryktas om att Arsenal, Tottenham och Marseille alla försökt få över snipern genom åren men han har valt att stanna Qatar där han sedan januari representerar Al-Duhail. För landslaget har Msakni spelat fyra Afrikanska Mästerskap. I VM-kvalet gjorde han hattrick i 4-1 segern mot Guinea. För de som inte har benkoll på de arabiska ligorna är Msakni ett ganska okänt namn. Efter sommaren kan det ha ändrats helt. Den 27-årige anfallaren blir definitivt en spelare att hålla ögonen på i Ryssland. Missar VM-turneringen efter att ha åkt på en knäskada i början av april, ett oerhört stort avbräck för Tunisien.

Till startsidan för VM.
Här hittar du info om klubbfotboll, NHL, tennis, golf med mera.