Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

The Open

Till startsidan för golf.

18-21 juli 2019, Royal Portrush Golf Club
Antrim, Nordirland
Försvarande mästare: Francesco Molinari

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 72
Prispengar: $10 250 000

The Open, ofta kallad British Open, är golfens största höjdpunkt på europeisk mark varje år. Tävlingen är världens äldsta inom golfen och spelas varje år i juli i Storbritannien, oftast i Skottland. St Andrews Old Course har stått värd för tävlingen inte mindre än 28 gånger, första gången 1873 och senast 2015.

2018 är det däremot Carnoustie Golf Links på den skotska östkusten som arrangerar The Open. Det blir åttonde gången tävlingen spelas på banan. Senast det begav sig här, 2007, vann irländaren Pádraig Harrington efter att ha tagit in sex slag på Sergio Garcia den fjärde rundan och därefter slagit spanjoren i särspel. Banan har normalt ett par på 72 slag, men det har sänkts till 71 slag under The Open för att få scorer närmare par. Som brukligt lär det vara svåra förhållanden för spelarna när det vankas den tredje majorn för året. Den skotska sommaren brukar bjuda både på rikligt med regn och kraftig vind.

Historiskt är Harry Vardon mest framgångsrik i turneringen med sex segrar kring 1900-talets början. I modern tid är det dock amerikanen Tom Watson som lyckats bäst med fem segrar mellan 1975-1983. Tiger Woods har även varit framgångsrik i The Open och vunnit tre gånger under 2000-talet. Turneringens lägsta score, som för övrigt är den lägsta sett till alla majors, innehas av ingen mindre än Henrik Stenson. När göteborgaren vann på Royal Troon Golf Club 2016 gick han 20 under par och blev förste svensk någonsin att vinna en major.

Det blev alltså den gode och ödmjuke Francesco Molinari som såg till att bärga Italiens första majorseger. Italienarens spel under våren och sommaren inför The Open var helt lysande och ledde fram till två segrar, en i England och en i USA. Molinari var omutlig över helgen och gjorde väldigt få misstag vilket tog honom till -8, två slag före spelare som Jusitn Rose och Rory McIlroy. En viss Tiger Woods lyckades nog ändå sno mycket av rampljuset då amerikanen verkligen visade att han nu är tillbaka på allvar. Woods avslutade med att gå på par men såg länge ut att kunna pusha Molinari till slutet. Är den gamle Tiger Woods tillbaka nu? Det återstår att se, men räkna med att övriga spelare börjar fundera.

The Open 2019 kommer avgöras på Nordirland och närmare bestämt på Royal Portrush Golf Club. Banan har en gång tidigare stått värd för The Open och det var 1951. Då segrade en viss Max Faulkner. Vem som spelar hem den åtråvärda titeln 2019 återstår att se!

10 senaste mästarna

2018Francesco Molinari
2017Jordan Spieth
2016Henrik Stenson
2015Zach Johnson
2014Rory McIlroy
2013Phil Mickelson
2012Ernie Els
2011Darren Clarke
2010Louis Oosthuizen
2009Stewart Cink

Spela på aktuella golftävlingar på Oddset.
Läs mer om andra sporter som Formel 1, fotboll och ishockey.