Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Almtuna IS

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/63. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna placerade sig på en tredje plats i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2019 och skulle därmed ha degraderats till Hockeyettan, men eftersom Pantern senare gick i konkurs tilldelades Uppsalaklubben en gratisplats i Hockeyallsvenskan föregående säsong.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Gränbyhallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Robert Kimby

Spela på Almtuna på Oddset.

Tongivande spelare

Erik Hanses

Född: 1990-06-01
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

År 2010 vann Leksands J20 högst överraskande SM-guld. Den stora anledningen till den framgången stavades utan tvekan Erik Hanses. Efter en ganska tung grundserie klev hemmasonen fram i slutspelet där han noterades för fenomenala 94.3 i räddningsprocent och 1.69 i insläppta mål per match. Erik Hanses har även haft en gedigen karriär som senior som inleddes i Leksand där han var förstemålvakt i två säsonger innan Hanses bytte till Almtuna och sedermera SHL-klubben Skellefteå. I SAIK lirade Hanses mestadels andrafiol, men när han väl spelade gjorde masen allt som oftast bra insatser och i Västerbotten fick han vara med och vinna ett SM-guld och två silver under tre säsonger i följd. Efter fyra år i MODO är 30-åringen tillbaka i Almtuna.

Tobias Liljendahl

Född: 1995-01-10
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Höger

Som ung ansågs Tobias Liljendahl var en supertalang. Väsby-produkten blev uttagen i Stockholms TV-puckslag både 2009 och 2010 och fick vara med och vinna dubbla guld. Liljendahl har representerat samtliga juniorlandslag och var dessutom lagkapten för U17-landslaget efter sitt första år i Djurgårdens juniororganisation. Som senior tog det tid för 25-åringen att blomma ut till en gedigen spelare i Hockeyallsvenskan, men efter två grymma år i Almtuna torde oddsen vara låga på att Liljendahl spelar i SHL inom två säsonger. Bildar en fruktad duo tillsammans med göteborgaren Villiam Haag. 

Villiam Haag 

Född: 1993-11-25 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger 

Partille-produkten Villiam Haag drog som 19-åring över till Nordamerika och pluggade på Michigan State University. Med en utbildning och fyra bra hockeyår i ryggen vände han sedan hem till Sverige och Vita Hästen där det blev 15 pinnar på 38 matcher. För två år sedan spelade den högerfattade snipern i Pantern där det blev finfina 26 poäng på 48 fighter. När skåningarna gick i konkurs fortsatte resan alltså vidare till Almtuna där Haag i fjol imponerande tillsammans med kedjekamraterna Mårtensson och Liljendahl. Haags skridskoåkning kan upplevas som ganska kantig. Styrkan sitter i skottet och hans fina händer. Oddsen är låga på att Haag toppar sina 33 poäng från den gångna säsongen eftersom Tony Mårtensson lagt skridskorna på hyllan. 

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.