Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

HV71

Läs mer om HV71 och spela på Hockeyallsvenskan

Grundad: 1971
Hemmaarena: Husqvarna Garden
SM-guld: 5 st
Tränare: Tommy Samuelsson

Jönköpings-laget HV71 (en sammanslagning av klubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IK år 1971) har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika hockeyklubbar de 25 senaste åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995 med Sune Bergman som tränare har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som dog i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslavl år 2011. I fjol åkte HV71 chockartat ur SHL och får därmed börja om i Hockeyallsvenskan där laget är skyhöga favoriter.  

Stjärnor i HV71

Jonas Gunnarsson

Född: 1992-03-31

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Smålänningen Jonas Gunnarsson kom till HV71 som tonåring och fick spela 27 matcher under fem säsonger fram till 2014, när han lämnade för Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan. Efter två starka säsonger i Percy Nilssons klubb skrev den odraftade målvakten ett ettårskontrakt med Nashville Predators i NHL. Gunnarsson lyckades dock inte ta hand om båsdörren bakom dåvarande superstjärnan Pekka Rinne, utan vände tillbaka till SHL efter en säsong i AHL. Sedan sommaren 2018 är Jonas Gunnarsson HV71:s spelare permanent, efter ett kort lån till Jönköpings-klubben säsongen innan. Delar födelsedag med Mr Hockey, Gordie Howe, och the Russian Rocket, Pavel Bure.

Simon Önerud

Född: 1988-06-16

Land: Sverige

Position: Center/vänsterforward

Klubbfattning: Vänster

Jönköpingssonen Simon Önerud har vunnit två SM-guld med moderklubben och 33-åringen är sedan 2019 kapten för den småländska föreningen. Förutom spel med HV71 har Simon Önerud spelat i SHL med MODO och Timrå och även spenderat ett år i KHL. När HV vann SM-guld 2017 fick Önerud Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets bäste spelare. Då avgjorde han match 7 i finalen, framspelad av Martin Thörnberg. Simon Önerud har också fått representera Tre Kronor, men inte spelat några mästerskap för det svenska landslaget i ishockey. Ska vara lagets stora ledare när smålänningarna siktar på ett snabbt återtåg till det svenska finrummet.

Pontus Netterberg

Född: 1992-02-09

Land: Sverige

Position: Högerforward

Klubbfattning: Höger

Pontus Netterberg har sju säsonger bakom i SHL där han spelat runt tio minuter per match i snitt, framförallt för Växjö Lakers men även Malmö Redhawks och IK Oskarshamn. Netterberg har varit en stor poängspelare på lägre nivå i svensk hockey. I Division 1 snittade han en poäng per match och i Hockeyallsvenskan runt en halv poäng per match. Nu är han tillbaka i Jönköping där HV71:s förhoppning är att ytterforwarden ska kunna nå de nivåerna och mer därtill. Har gjort några landskamper för Tre Kronors ungdomslag och vann SM-guld med Växjö 2018.