Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Kristianstads IK

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Som idrottsstad är Kristianstad mest känd för sitt framgångsrika handbollslag som bland annat har vunnit åtta SM-guld. Numera har dessutom staden ett ishockeylag i Sveriges näst högsta liga, vilket aldrig någonsin har inträffat tidigare. KIK har sedan 2005 varit ett stabilt topplag i Hockeyettan utan att lyckas i playoff och kvalspel, tills nu. Amerikanska NHL-coachen och den forne Stanley Cup-vinnaren John Tortorella spelade för Kristianstad säsongen 1981/82. Toronto-backen Timothy Liljegren har KIK som sin moderklubb. 

Grundad: 1966
Hemmaarena: Kristianstads ishall
SM-guld: 0
Tränare: Mikael Chrintz-Gath

Spela på Kristianstad på Oddset.

Tongivande spelare

Fredrik Hansson 

Född: 1988-04-24  
Land: Sverige  
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger 

“Mr Kristianstad” är ett självklart smeknamn för Fredrik Hansson som förutom en kortare utlåning till Pantern varit KIK trogen de tio senaste säsongerna. Hansson är 90 kilo tung och kanske inte den snabbaste centern ute på isen men kompenserar farten med en fin blick för spelet och ett starkt målsinne. Limhamnsprodukten svarade för imponerande 30 poäng den gångna säsongen, näst flest i laget efter backen Amil Krupic. Om KIK-kaptenen får vara skadefri kommer han passera Andreas Larsson och upp på förstaplats över de som gjort flest matcher för klubben. Har ett SM-guld med Malmös U16 på sitt CV. 

Mattias Pettersson

Född: 1991-03-31
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Mattias Pettersson är född och uppväxt i Halmstad och tog sina första skridskoskär i Halmstad Hammers. Pettersson blev kvar i Halland även under juniortiden och gick således aldrig på något nationellt hockeygymnasium. Den 183 centimeter långe och 85 kilo tunge målvakten har de fyra senaste säsongerna representerat Mora i både SHL och Hockeyallsvenskan och var i den gångna säsongen andramålvakt bakom succékeepern Joe Cantata i Björklöven. 29-åringen har aldrig axlat rollen som förstemålvakt, men i och med flytten till bottentippade Kristianstad är tanken att Mattias Pettersson ska stå merparten av matcherna. Kommer att ha en nyckelroll i KIK.

Kevin Wennström

Född: 2000-01-13
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Kevin Wennström har varit Rögle BK trogen under hela sin korta karriär så när som på ett par kortare utlåningar till Västervik och Kristianstad. Wennström svarade för 19 poäng som underårig i U16-Elit och året därpå sanslösa 66 pinnar i samma liga som rankas som Sveriges bästa serie för 15-åringar. Wennström har dessutom representerat Skånes TV-puckslag vid två tillfällen där hockeyspelaren under det andra året fick det ärofyllda uppdraget som lagkapten. 20-åringen har fått testa på SHL-spel med sin moderklubb där han i fjol noterades för tre mål och en assist på 29 matcher. Kevin Wennström blir väldigt intressant att följa i Kristianstad under ledning av Rögle-ikonen Micke Gath. Oddsen talar för att han kommer att slåss i den interna poängtoppen. 

Här kan du spela på Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis