Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

MODO Hockey

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

MODO hade länge ett rykte som en av världens största talangfabriker inom hockeyn, och spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och bröderna Sedin kommer för alltid att vara synonyma med Öviksklubben. Av nuvarande NHL-spelare är Victor Hedman den mest kände MODO-produkten. Föreningen är också förknippad med träindustrin i Norrland och Örnsköldsvik, men precis som industrin har det gått sämre för klubben på senare år vilket kulminerade med degraderingen från SHL i den episka matchserien mot Leksand 2016. Två SM-guld har MODO vunnit, med 28 års mellanrum, 1979 och (aningen oväntat) 2007. Varken Foppa eller Daniel och Henrik Sedin vann SM-guld med klubben, trots att man tog laget till final. MODO är femma i maratontabellen och har gjort 55 säsonger i högsta serien i Sverige.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Fjällräven Center
SM-guld: 2 st
Tränare: Pär Styf

Här kan du spela på Modo på Oddset

Tongivande spelare

Brendan Mikkelson

Född: 1987-06-22
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Brendan Mikkelson, son till Bill Mikkelson som gjorde 147 NHL-matcher med LA Kings, NY Islanders och Washington på 1970-talet, är en av Hockeyallsvenskan mest meriterade spelare med 131 NHL-matcher under bältet. Mikkelsson spåddes en lysande framtid som juniorspelare i Portland Winter Hawks och draftades 2005 av Anaheim Ducks som nummer 31 totalt. 33-åringen, som i första hand är en stabil defensiv ishockeyback, har även erfarenhet från SHL då han tillbringade tre säsonger i Luleå mellan 2015 och 2018. Säsongen 2018/19 vann han tyskt ligaguld tillsammans med storklubben Adler Mannheim. Kommer att bära ett “C” på sin tröja i MODO.

Filip Svenningsson

Född: 1999-07-03
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster

Filip Svenningsson är näst yngst bland samtliga forwards i MODO kommande säsong. 21-åringen spelade i Gislaveds J20-lag redan sista året av grundskolan och bytte sedan till HV71:s organisation. Där debuterade han i SHL strax före jul 2016 och har totalt gjort 42 matcher i SHL inför säsongen 2020/21 i HV och Oskarshamn. Hela 27 svenskar draftades 2017 och Filip Svenningsson plockades näst sist av dem, i mitten av sjunde rundan. Klubben som valde anfallaren var Calgary Flames, som Svenningsson redan tidigare hade en koppling till. Han fyller år samma dag som Håkan Loob, den ende svensk som gjort 50 mål i NHL och han gjorde det för just Calgary Flames, som han också vann Stanley Cup med 1989. Filip Svenningsson har gjort mängder av ungdomslandskamper för Tre Kronor och även spelat JVM.

Sebastian Ohlsson

Född: 1997-03-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Den korte forwarden Sebastian Ohlsson är lite lik Tre Kronor-spelaren Magnus Pääjärvi. Bra fart på rören och spelar med mycket energi, men har inte lyckats göra så många poäng under karriären. Den 23-årige hockeyspelaren har inte lyckats dra NHL-scouternas ögon åt sig, utan är odraftad, trots att han spelat JVM med juniorkronorna. Ohlsson har gjort tre säsonger i svensk hockeys finrum, en med timrå och två med Skellefteå. Åselesonen hade ett lysande andra år under Fredrik Anderssons vingar i TIK med 38 poäng på 50 grundseriematcher. Det återstår att se om Ohlsson bräcker det kommande säsong i MODO.

Här kan du spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis