Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mora

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Efter tre raka säsonger i SHL blev det år 2018 respass för Mora mot ärkerivalen Leksand i direktkvalet till svensk hockeys finrum. Mora har gjort 28 säsonger i den högsta serien i Sverige men bara fem säsonger sedan Elitserien bildades 1975. Under 2000-talet har Mora oftast varit ett bättre lag i Hockeyallsvenskan. Flera profiler har spelat för Mora, framför allt på senare år. Mest namnkunniga är kanske Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Smidjegrav Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas. Från 2020 är ex-leksingen Johan Hedberg huvudtränare för Mora IK. 

Grundad: 1935
Hemmaarena: Jalas Arena
SM-guld: 0
Tränare: Johan Hedberg

Här kan du spela på Mora på Oddset

Tongivande spelare

Adam Masuhr 

Född: 1983-05-21 
Land: Sverige 
Position: Back 
Klubbfattning: Vänster 

Adam Masuhr, eller Adam Andersson som han kanske är mer känd som, är en av Hockeyallsvenskans absolut bästa backar. 37-åringen kom för två säsonger sedan tillbaka till Mora IK för fjärde gången i sin karriär och gör nu sin åttonde säsong för klubben. Till denna säsong har Masuhr valt att lämna över jobbet som kapten till den 25-årige Mattias Nörstebö. Den poängstarke backen har inte gjort några seniorlandskamper för Tre kronor men spelade två JVM som junior. På klubblagsnivå har Masuhr ett SM-guld med Modo och två finska ligatitlar med Kärpät. Adam Masuhr har gjort över 300 matcher i SHL och bidrar med 15-20 poäng per säsong.

Robin Johansson

Född: 1990-01-27
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Det blev föga förvånande ingen förlängning med SHL-klubben Linköpings HC för Robin Johansson som den gångna säsongen bara noterades för sex poäng på 46 matcher och -16 i plus/minus-statistiken. Johansson är född i Mora men det var i rivalklubben Leksand han påbörjade karriären. Efter ett par fina år i stadens hockeygymnasium, som kryddades med ett J20-guld säsongen 2009/10, valde den hårt jobbande centern att testa vingarna i Gislaved där han omedelbart blev utsedd till lagkapten. Robin Johansson har sedan 2013 spelat för Mora IK med säsongen 2019/20 som enda undantag. 30-åringen har aldrig noterats för mer än 17 poäng under en och samma säsong. Det torde var höga odds på att  ishockeyspelaren toppar den noteringen kommande år.

Mattias Nörstebö

Född: 1995-06-03
Land: Norge
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Mattias Nörstebö ansågs länge vara en av Norges absolut största talanger. Den relativt kortväxta backen lyckades emellertid aldrig blomma ut, verken i Brynäs eller Frölunda, mycket på grund av skador. Under tre år med Frölunda i SHL blev det bara 81 grundseriematcher och 19 slutspelskamper innan Mora IK signade med 25-åringen inför säsongen 2019/20. I fjol gjorde norrmannen succé i Dalarna där han noterades för sju mål och 16 assist, sin poängbästa säsong någonsin som senior. Som belöning har den nya tränaren Johan Hedberg utsett sin 25-åriga backstjärna till lagkapten. Mattias Nörstebö har representerat Norge i fyra världsmästerskap.

Här kan du spela på matcher i Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.