Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Södertälje SK

Läs mer om och spela på SSK i Hockeyallsvenskan

Grundad: 1902
Hemmaarena: Scaniarinken
SM-guld: 7 st
Tränare: Jörgen Bemström/Dennis Bozic

Sjufaldiga svenska mästarna SSK är ett klassiskt svenskt ishockeylag, trots att föreningen bara vunnit ett SM-guld sedan 1956. På senare år har SSK, trots kräftgång i seriesystemet med flera säsonger i Division 1, lyckats locka till sig unga spelare som utvecklats i klubben. Mest noterbara är Los Angeles Kings stjärna Anze Kopitar och det etablerade tjeckiska stjärnskottet i NHL, David Pastrnak. SSK har faktiskt gjort näst flest säsonger i den högsta serien i Sverige genom tiderna, efter Djurgården, och är sedan säsongen 2016/17 tillbaka i Hockeyallsvenskan. De spelar sina matcher i klassiska Scaniarinken. Klubbikonen Jörgen Bemström ska tillsammans med Dennis Bozic leda “Kringlorna” denna säsong.

Stjärnor i SSK

Villiam Haag

Född: 1993-11-25

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Höger

Partille-produkten Villiam Haag drog som 19-åring över till Nordamerika och pluggade på Michigan State University. Med en utbildning och fyra bra hockeyår i ryggen vände han sedan hem till Sverige och Vita Hästen där det blev 15 pinnar på 38 matcher. För tre år sedan spelade den högerfattade snipern i Pantern där han stod för finfina 26 poäng på 48 fighter. När Pantern gick i konkurs fortsatte resan vidare till Almtuna varpå Haag briljerade tillsammans med kedjekamraterna Tony Mårtensson och Tobias Liljendahl säsongen 2018/19. Haags skridskoåkning kan upplevas som ganska kantig, något som blev extra tydligt när han fick testa på spel i SHL med Linköping i fjol. Styrkan sitter i skottet och de fina handlederna. Det blir intressant att följa Haags sejour i HA med SSK.

Colin Smith

Född: 1993-06-20 

Land: Kanada

Position: Forward/Center

Klubbfattning: Höger

När Väsby skannade av marknaden efter en spetsig forward som möjligen kunde hjälpa dem att rädda det allsvenska kontraktet gjorde de ett riktigt fynd i Colin Smith. Den 28-årige forwarden från Edmonton ansågs vara en spännande talang i yngre dagar och representerade bland annat Team Canada i U18-VM och blev 2012 draftad av Colorado som nummer 192 totalt. Smith har även en NHL-match med Avalance på sitt CV, men huserade annars i AHL med Lake Erie Monsters, San Antonio Rampage, Toronto Marlies och Stockton Heat innan flyttlasset gick vidare till Tyskland. Efter två bleka år i DEL signade alltså den kortväxte forwarden med Väsby där han noterades för 39 pinnar på 33 matcher. Nu är det istället Södertälje som gäller och där ska det bli spännande att följa transatlantens utveckling.

Jonatan Harju

Född: 1997-07-06

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Jonatan Harju är lillebror till elva år äldre Johan Harju som bland annat haft en framgångsrik karriär i Luleå, Brynäs och Dynamo Moskva. Till skillnad mot sin äldre broder har Jonatan inte haft en spikrak kurva sett till utveckling. Så sent som 2017/18 spelade han i Hockeyettan med Piteå, därefter följde två tunga säsonger i BIK Karlskoga och Karlskrona där forwardstanken (193 cm, 93 kilo) hade svårt att producera och mestadels huserade långt ner i hierarkin. I Tingsryd tog karriären fart i fjol då Harju mäktade med 41 poäng på 50 matcher och fick ett stort förtroende. Återstår att se om 24-åringen kan fortsätta ta kliv när han nu ska dra på sig den klassiska SSK-tröjan.

Här kan du spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.